Recep Tayyip Erdogan török elnök, Vlagyimir Putyin orosz elnök és Ebrahim Raisi iráni elnök tegnap Teheránban megbeszélést folytatott a szíriai békét célzó 7. asztanai csúcstalálkozón, hangsúlyozva, hogy tiszteletben kell tartani Szíria nemzeti szuverenitását és területi integritását.

A csúcstalálkozók 2017 januárjától kezdődtek, és az első alkalommal megrendezett kazah fővárosról kapták a nevüket. A vezetői trió úgy döntött, hogy a következő találkozót még az év vége előtt Moszkvában tartják.

Faisal Mekdad szíriai külügyminiszter kedden késő este érkezett Teheránba, hogy az elnökök találkozóját követően tájékoztassák a legújabb döntésekről.

A közös következtetések:

A trió számos fontos kérdést vitatott meg a patthelyzetbe jutott szíriai helyzettel kapcsolatban. A globális média 2019 óta nem tudósít Szíriáról, amikor a csataterek elhallgattak, de politikai megoldás nem született.

Az egyik pont, amelyben Törökország, Oroszország és Irán egyetértett, hogy az amerikai megszálló csapatoknak el kell hagyniuk Szíriát, és hogy egységesen ellenzik a Biden-kormány szíriai politikáját, amely magában foglalja a szíriai népet elnyomó amerikai szankciók feloldásának szükségességét.

"Vannak bizonyos nézeteltéréseink azzal kapcsolatban, ami az Eufrátesz keleti partján történik. De közös álláspontunk, hogy az amerikai csapatoknak el kell hagyniuk ezt a területet" - mondta Putyin, miközben hozzátette: "Abba kell hagyniuk a szíriai állam, a szíriai nép kirablását, az onnan származó olaj illegális exportját".

A trió megerősítette, hogy a szíriai konfliktusra "nincs katonai megoldás", és egyetértettek abban, hogy meg kell szüntetni a terrorizmust, és elleneznek minden olyan kísérletet, amely az ország megosztására irányul.

A három vezető továbbá közösen elítélte Izraelnek a szíriai polgári célpontok elleni folyamatos támadásait, és egyetértettek abban, hogy a szíriai válságot csak békés úton és maguk a szíriaiak tudják megoldani.

Raisi kijelentette: "A nemzetközi közösséget terheli a felelősség a lakóhelyüket elhagyni kényszerült emberek és a szíriai menekültek válságának megoldásáért, és mi támogatni fogunk minden erre irányuló kezdeményezést".

 

 

A török álláspont

Erdogan legalább két hónapja fenyegetőzik azzal, hogy egy negyedik katonai inváziót hajt végre Észak-Szíriában. Elemzők úgy vélték, hogy a csúcstalálkozót Irán és Oroszország arra fogja felhasználni, hogy meggyőzze Törökországot egy újabb támadásról az Egyesült Államok által támogatott SDF ellen az északkeleti kurd régióban, ami destabilizáló esemény lenne a régió számára. Úgy tűnik, Törökországnak sikerült biztosítékot kapnia Irántól és Oroszországtól arra vonatkozóan, hogy az SDF nem jelent majd határ menti terrorfenyegetést Törökország számára.

Az Egyesült Államok, Oroszország és Irán osztotta azt a nézetet, hogy Törökországnak nem kellene újabb katonai támadást indítania Észak-Szíriában.

Törökország és az USA NATO-tagok és szövetségesek voltak. Az USA azonban úgy döntött, hogy az SDF-hez csatlakozik, amely egy szeparatista csoport Szíriában, amelyet kurdok vezetnek, akik szocialista politikai ideológiát követnek, amely a PKK kommunista keretein alapul, egy nemzetközileg betiltott terrorista csoport, amely három évtized alatt több ezer embert ölt meg Törökországban.

A trió egyetértett abban, hogy a terrorizmust mindenhol fel kell számolni, és nem létezhetnek "jó terroristák", akiket az Egyesült Államok használ, míg másokat "rossz terroristáknak" tartanak, mint például az ISIS és az al-Kaida.

Obama amerikai elnök 2011-ben kezdte meg az USA-NATO támadást Szíria ellen a "rendszerváltás" érdekében. Nem járt sikerrel. Az USA felhasználta a közel-keleti Muzulmán Testvériséget, valamint a globális Al-Kaida-ágakat, amelyeket a dél-törökországi bázisukról szállítottak Észak-Szíriába, ahol a CIA terrorista központot működtetett, amelyet végül 2017-ben Trump elnök bezárt.

Erdogan a Muzulmán Testvériség híve, AKP pártja pedig az Egyiptomban, Oroszországban, Szíriában, Szaúd-Arábiában és az Egyesült Arab Emírségekben betiltott nemzetközi terrorista csoporttal szövetkezik.

 

 

Az USA álláspontja

A Biden-kormányzat hivatalba lépése óta nem változtatott az USA szíriai politikáján. Az USA nem vesz részt semmilyen szíriai béketárgyaláson. Obama kezdte el a pusztítást Szíriában, de Biden nem kínál semmilyen megoldást. Az amerikai szankciók megakadályozták, hogy bármilyen újjáépítés megkezdődjön, a szíriai nép pedig hiperinflációval küzd, amelynek vége nem látszik.

Oroszország, Törökország és Irán egyetértett azzal, hogy az amerikai-EU szankciókat fel kell oldani, és úgy jellemezték azokat, hogy "ellentétesek a nemzetközi joggal, a nemzetközi humanitárius joggal és az ENSZ Alapokmányával, beleértve többek között az egyes régiókra vonatkozó mentességek révén hozott diszkriminatív intézkedéseket, amelyek az ország széteséséhez vezethetnek a szeparatista agendák támogatásával".

Trump elrendelte az amerikai csapatok kivonását Szíriából, de a Pentagon ragaszkodott ahhoz, hogy maradjanak az SDF támogatására, akik ellopják az olajat a fő szíriai olajmezőről, és eladják az olajat, hogy támogassák szocialista kormányukat. Ez az olaj Szíria tulajdona, és mivel nem férnek hozzá az olajhoz, a szíriai nép mindössze napi két óra áramból él.

Damaszkusz az amerikai csapatokat Szíriában katonai megszálló erőként tartja számon, amely destabilizálja az országot, és ellentétes az ENSZ alapokmányával és a nemzetközi joggal.

 

 

Amerikai támadások terroristák ellen Idlíbben

Idlíb az utolsó megmaradt, terroristák által ellenőrzött terület Szíriában. A Hayat Tahrir al-Sham radikális iszlám terrorista csoport mintegy hárommillió embert tart túszként fogva. Törökország védi a terroristákat, és megakadályozza, hogy az orosz és a szíriai hadsereg megtámadja Idlíbet, míg az ENSZ és más humanitárius csoportok ellátják a terroristákat, családjaikat és a civileket. Az USA is nagyon hangos volt, és megvádolta a szíriai és orosz hadsereget, amiért a terroristákat támadják Idlibben.

A kettős arcú amerikai politika Idlibben, az USA folytatta az ISIS vezetőinek megölését Idlibben, beleértve az ISIS kalifa Baghdadi első, Trump által elrendelt merényletét. Azóta további öt ISIS-vezetőt ölt meg az USA Idlibben. Az USA tudja, hogy az Idlibben irányító terroristák az ISIS szövetségesei, és mégis az az amerikai politikájuk, hogy megvédik Idlibet attól, hogy megtisztítsák a terroristáktól.

2015-ben Oroszországot felkérték, hogy lépjen be Szíriába, mivel az al-Kaidához tartozó Dzsibhat al-Nuszra azzal fenyegetett, hogy létrehozza az Iszlám Államot Szíriában. Putyin a csúcstalálkozón felidézte: "Ott törtük meg a nemzetközi terrorizmus gerincét".

Gabonaválságról szóló vita

Putyin és Erdogan megvitatta az Oroszországból és Ukrajnából a világpiacokra érkező gabonaellátást. Putyin megköszönte Erdogan erőfeszítéseit, hogy "közvetítői szerepet vállalt azzal, hogy Törökországnak platformot biztosított az élelmezési kérdések és a Fekete-tengeren átmenő gabonaexport megtárgyalásához". Putyin felszólította az Egyesült Államokat, hogy a globális élelmiszerpiaci helyzet javítása érdekében oldja fel az Oroszországból származó gabonaexportra vonatkozó korlátozásokat.

Erdogan vezette az erőfeszítéseket annak érdekében, hogy közvetítsen egy olyan megállapodást, amely lehetővé tenné, hogy az Oroszország által blokád alá vont gabona több ezer tonnája elhagyhassa Ukrajna kikötőit. Törökország az 1936-os Montreux-i egyezmény értelmében felelős a Fekete-tengerre belépő tengeri forgalomért, és azt javasolja, hogy Oroszország engedélyezze az ukrán gabonahajóknak, hogy kijelölt útvonalakon hagyják el Odesát.

Steven Sahiounie kétszeres díjnyertes újságíró.

https://pokolafoldon.hu/politika/yankee-go-home-oroszorszag-iran-es-torokorszag-egyetert-abban-hogy-az-amerikai-csapatoknak-tavozniuk-kell-sziriabol