Március 30-án az orosz védelmi minisztérium kommentálta azt a döntést, hogy az isztambuli Kijev-Moszkva tárgyalásokat követően csökkentik a katonai tevékenységet Kijev és Csernyihiv régiókban.

Tisztázták, hogy az orosz erők fő feladatai a kijevi és a csernihivi irányban befejeződtek. Az orosz erők átcsoportosítása folyamatban van annak érdekében, hogy fokozzák a katonai akciókat más kiemelt területeken, és mindenekelőtt befejezzék a Donbassz teljes felszabadítására irányuló műveletet.

" Az orosz fegyveres erők által Donbászban és Ukrajnában végrehajtott különleges katonai művelet első szakaszát úgy tervezték, hogy az ellenséget arra kényszerítsék, hogy összpontosítsa erőit, eszközeit, erőforrásait és katonai felszerelését, hogy megtartsa a magasan lakott területeket ezekben az irányokban, beleértve Kijevet is. Hogy a harctéren leterítsék őket, és anélkül, hogy megrohamoznák ezeket a városokat, hogy elkerüljék a polgári áldozatokat, olyan vereséget okozzanak a kijevi rezsim fegyveres alakulatainak, hogy az ne legyen képes ezeket az erőket használni a fegyveres erőink fő irányába Donbasszban.

Mindezek a célok teljesültek.

Ugyanakkor az orosz hadsereg egy másik feladatot is megoldott, nevezetesen - Ukrajna nyugati és középső régióiból érkező friss ellenséges erők beáramlásának hiányában, professzionális katonai akcióval, a megszerzett abszolút légi fölényt kihasználva, modern, nagy pontosságú fegyvereket is alkalmazva - megteremtette a Donbasszi Népköztársaságok felszabadítására irányuló művelet végső szakaszához szükséges összes feltételt.

Ennek érdekében a kijevi rezsim által nyolc év alatt létrehozott hosszú távú védelmi erődítményeket folyamatosan célba vették és folyamatosan célba veszik. Minden fontosabb kommunikációs, utánpótlási és tartalék megközelítési vonalat teljes ellenőrzés alá vonnak. Megsemmisítették Ukrajna légvédelmi rendszereit, a repülőterek infrastruktúráját, a főbb katonai raktárakat, a kiképzési és zsoldoskoncentrációs központokat. A munka ezek ellen folytatódik.

Így az orosz fegyveres erők összes fő feladata Kijev és Csernyigov irányában befejeződött". - az orosz védelmi minisztérium szerint.

Amint kihirdették az orosz védelmi minisztérium határozatát, heves harcok törtek ki a főváros peremén. Az egész térségből tömeges lövésekről érkeztek jelentések. A heves tűzváltás március 30-án is folytatódott. A frontvonalakon a kijevi és a csernihivi régióban még nem jelentettek semmilyen változást.

A Kijev-Zsitomir autópályát továbbra is elvágják az orosz erők. Ebben a térségben az AFU ellenőrzése alatt álló Makarov és Irpen város közelében folytatódnak az összecsapások. Korábban Kijev kijelentette, hogy Irpen felett ellenőrzést gyakorol. Március 30-án ukrán tisztviselők megerősítették, hogy a városban továbbra is heves összecsapások folynak.

A fővárostól keletre a Kijev-Poltava autópálya továbbra is az AFU ellenőrzése alatt áll. Brovary város közelében folytatódnak az összecsapások, a frontvonalakon nem erősítették meg a változásokat.

Csernyihiv városát továbbra is blokád alatt tartják az orosz erők.

 

Kattintson a teljes méretű kép megtekintéséhez

Harkiv és Szumi városokban nem hajtottak végre támadást . Az orosz erők várhatóan jelentősen növelik hadműveleteiket Harkiv irányában. Egyelőre a város szélén folytatódnak a tüzérségi lövedékek, a frontvonalon nem történt változás.

A gázvezeték felrobbanásának pillanata Harkovban:

Videók

https://www.pokolafoldon.hu/hihetetlen/haboru-ukrajnaban-35-nap-felkeszules-az-orosz-csapasra-donbassban