2022. március 31., csütörtök

Dél-Oszétia kinyilvánítja, hogy csatlakozni kíván az Orosz Föderációhoz

Újabb szakadár köztársaság akar egyesülni Oroszországgal

Dél-Oszétia, a kaukázusi régió részben elismert köztársasága hamarosan jogi lépéseket tesz, hogy megpróbáljon csatlakozni az Oroszországi Föderációhoz - jelentette be elnöke, Anatolij Bibilov.

A világ nagy része hivatalosan Grúzia részének tekinti a területet, bár Tbiliszi az 1991-es szovjet összeomlás óta nem tartja ellenőrzése alatt.

"Úgy vélem, hogy az Oroszországgal való egyesülés a stratégiai célunk. A mi utunk, népünk törekvése. És ezen az úton fogunk haladni. A közeljövőben megtesszük a megfelelő jogi lépéseket. A Dél-Oszét Köztársaság a történelmi hazájának - Oroszországnak - a része lesz" - mondta Bibilov.

A Dél-Kaukázusban található Dél-Oszétia az 1990-es évek elején brutális háborút vívott Grúziával, és Oroszország a 2008-as orosz-grúz katonai konfliktus után ismerte el független köztársaságként, amelyet az váltott ki, hogy Tbiliszi erői lőtték a régiót, ahol orosz békefenntartók állomásoztak.

 

 

Dmitrij Medvegyev, az akkori elnök és az orosz Biztonsági Tanács jelenlegi elnökhelyettese nemrégiben azt mondta, hogy Oroszország döntése, hogy katonai erőt és politikai akaratot alkalmazzon a konfliktusban, több százezer ember életét mentette meg. Moszkva azonban eddig nem reagált Dél-Oszétia legújabb törekvéseire.

Abházia, Grúzia másik szakadár régiója, amelyet Moszkva 2008-ban függetlenként ismert el, közölte, hogy nem kívánja követni Dél-Oszétia példáját.

"Abházia alkotmánya egyértelműen független országként határoz meg minket" - mondta Valerij Kvarcsja, a szuhumi parlament elnöke. "Oroszország stratégiai partnerünk, közeli és testvéri ország, de köztársaságunk nem tervezi, hogy csatlakozik az Orosz Föderációhoz".

https://www.pokolafoldon.hu/hihetetlen/del-oszetia-kinyilvanitja-hogy-csatlakozni-kivan-az-orosz-foderaciohoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése