Moszkva, Kijev, Washington, 2022. október 11. kedd (MB)

Az orosz haderő ukrán villanyáram elosztókra és vízellátó berendezésekre mért arányos ellencsapásokkal torolta meg az ukrán hadsereg orosz civil objektumok ellen intézett támadását, köztük a kercsi híd felrobbantását, a zaporozsjei atomerőmű megrongálását, a donbászi lakónegyedek bombázását, és a baltitengeri gázvezeték felrobbantását – jelentette a Magyar Békekör tudósítója kedden.

A szárazföldről és hajókról indított hosszú hatótávolságú rakétákkal nyolc ukrán tartomány és Kijev civil objektumaira mértek csapást. Célba vettek odesszai, dnyepropetrovszki, ivano-frankovszki, harkovi, poltavai és lvovi közműveket is. A támadás következtében áram- és vízellátási gondok léptek fel, több városban megbénult a metró, az iskolákban szünetelt a tanítás. A precíziós rakétatákkal végrehajtott támadás célja a közművek megrongálása, nem pedig megsemmisítése volt. A károkat néhány óra, vagy nap alatt ki tudják küszöbölni.

A támadásban tíz-húsz ember vesztette életét, sokan pedig megsebesültek.

Míg Putyin orosz elnök „brutális választ” helyezett kilátásba, ha Kijev tovább támad orosz területeket, köztük a népszavazás eredményeként Oroszországhoz csatlakozott négy ukrán régiót, Biden amerikai elnök telefonon arra biztatta Zelenszkij ukrán elnököt, hogy folytassa a harcot az elcsatolt területek visszaszerzéséért, és még korszerűbb amerikai fegyver rendszereket ígért neki.  Alig egy nappal az orosz rakétatámadás után az ukrán erők megint támadták Luhánszkot, jeléül annak, hogy figyelmen kívül hagyják az orosz elnök figyelmeztetését.

A Nyugat támogatását ékvező Volodimir Zelenszkij viselkedését megfigyelők „elszabadult hajóágyúhoz” hasonlítják. Azzal fenyegette meg Fehéroroszországot, hogy megtámadja, a rezsim ügynökeit szabotázsakciókkal bízza meg az elcsatolt területeken, sőt szeptember végén azt a Török Áramlat gázvezetéket is fel akarta robbantatni, amelyen keresztül orosz gáz érkezik Magyarországra.

“Az ukrán állam jelenlegi felépítésében, a maga náci politikai rezsimjével állandó, közvetlen és egyértelmű fenyegetést jelent Oroszországra. Ezért – véleményem szerint – népünk, és az ország határainak védelmén túl cselekvéseink célja Ukrajna politikai rezsimjének teljes lebontása kell, hogy legyen” – jelentette ki Dmitrij Medvegyev, az orosz nemzetbiztonsági tanács elnök-helyettese.

„Az első felvonás véget ért, jön a második” – mondta Medvegyev, a Magyar Békekör tudósítója szerint.+++

Kiadta: Magyar Békekör