Kim Dzsongun személyesen vezette a stratégiai nukleáris erők hadgyakorlatait és rakétatesztjeit, hogy felmérje Észak-Korea elrettentő képességeit. A KNDK vezetője vezette a szeptember 25. és október 9. között a terepen tartott gyakorlatokat. Október 6-án és 8-án szintén ő felügyelte a nagy hatótávolságú tüzérségi és légi járművek kiképzését.

Október 4-én Kim Dzsongun végignézi egy Hwasong-12 ballisztikus rakéta indítását a Csendes-óceánba. A kilövés becsült hatótávolsága 4560 km volt.

A gyakorlatok célja az volt, hogy megerősítsék a taktikai nukleáris robbanófejek indításának és szállításának eljárását, valamint gyors és biztonságos kezelését egy művelet során. A gyakorlatok célja "a teljes irányítórendszer megbízhatóságának ellenőrzése volt; az egységek a ballisztikus rakéta kilövésének készségét gyakorolták" - jelentette a Koreai Központi Távirati Ügynökség.

A katonai manőverekre az amerikai haditengerészet USS Ronald Reagan repülőgép-hordozó által vezetett csapásmérő csoportjának a Koreai-félsziget térségébe érkezése alkalmából került sor, hogy Dél-Koreával és Japánnal közös manővereken vegyen részt.

"Ilyen elkerülhetetlen körülmények között a Koreai Munkáspárt Központi Katonai Bizottsága ... úgy döntött, hogy egy valódi háborút imitáló hadgyakorlatokat szervez különböző szinteken, hogy tesztelje és növelje az elrettentés megbízhatóságát és harci erejét, és figyelmeztetést küldjön az ellenségnek a határozott katonai válaszlépésre".

A koreai média idézte Kim Dzsong Unt is, aki azt mondta, hogy "nincs miről beszélni az ellenséggel".

https://southfront.org/kim-jong-un-led-exercises-of-north-korean-nuclear-forces-photos/