"Az Oroszország és Fehéroroszország Uniós Állam nyugati határain tapasztalható súlyosbodás miatt megállapodtunk az Orosz Föderáció és a Belarusz Köztársaság regionális csoportosításának bevetéséről".

Várható, hogy ez a csoportosítás a közeljövőben bevetésre kerülhet.

Ennek a csoportosulásnak az alapját Fehéroroszország fegyveres erői képezik.

"Tájékoztatom Önöket, hogy ennek a csoportosulásnak a megalakítása megkezdődött. Azt hiszem, már két napja folyik. Parancsot kaptam, hogy kezdjük meg ennek a csoportosulásnak a megalakítását" - mondta Lukasenko.

Megjegyezte, hogy mivel az orosz csapatok többsége jelenleg az Ukrajnában zajló konfliktussal van elfoglalva, ennek a közös erőnek a magját a Belarusz Köztársaság fegyveres erői alkotják majd, de ennek ellenére "több mint ezer orosz katona" lesz benne.

Azt is állította, hogy Kijev jelenleg támadásokat tervez Fehéroroszország ellen, és erre a Nyugat is ösztökéli.

"Kijev nem csak tárgyal, hanem támadást tervez Fehéroroszország területe ellen. Természetesen az ukránoknak erre abszolút nincs szükségük. Miért nyitnának egy második frontot a déli határainkon? Minek? Ez katonai szempontból teljes őrültség" - mondta Lukasenko.

"De ettől függetlenül a folyamat elkezdődött. Az uraik arra ösztökélik őket, hogy háborút indítsanak Fehéroroszország ellen, hogy minket is belerángassanak a konfliktusba. Hogy egyszerre foglalkozzanak Oroszországgal és Fehéroroszországgal" - mondta.

Lukasenko szerint Minszket már "nem hivatalos csatornákon" figyelmeztették, hogy Ukrajna területéről közeleg a Fehéroroszország elleni támadás. Azt állítja, hogy Kijev támadássorozattal fenyegetőzik Fehéroroszország ellen, és már akár 15 ezer katonát is felvonultatott a határ közelében.

Lukasenko ismét figyelmeztetett, hogy Minszk méltósággal fog válaszolni minden ellenfélre.

"Évtizedek óta készülünk erre. Ha szükséges, válaszolni fogunk. Isten ments, természetesen".

A fehérorosz vezető elmondta, hogy Kijev "Krím híd 2"-vel fenyegette meg, utalva a szárazföldi Oroszországot a Krím félszigettel összekötő híd elleni nemrégiben történt támadásra, amelyet Moszkva az ukrán különleges szolgálatoknak tulajdonít.

"A válaszom erre egyszerű volt" - mondta Lukasenko. "Mondja meg Ukrajna elnökének és más elmebetegeknek, hogy a Krími híd virágnak fog tűnni számukra, ha csak egy métert is megérintenek a területünkből a mocskos kezükkel".

https://southfront.org/lukashenko-announced-belarus-and-russia-are-creating-joint-grouping-of-troops/