Moszkva, Kijev, 2022. október 10. hétfő (MB)

Vlagyimir Putyin orosz elnök terrorakciónak minősítette a kercsi híd felrobbantását, Dmitrij Medvegyev, az orosz nemzetbiztonsági tanács elnökhelyettese pedig tudatta, hogy Oroszország leszámol a kijevi rezsim terroristáival. Hétfőre összehívták az orosz nemzetbiztonsági tanács ülését – jelentette a Magyar Békekör tudósítója hétfőn.

“Ez terrorakció és szabotázs volt, amelyet a bűnöző kijevi rezsim követett el. Efelől soha nem volt kétség. Minden jelentést bemutattak, a következtetéseket levontuk” – jelentette ki Medvegyev.

Alekszander Basztrikin, a kercsi robbantás ügyében nyomozó orosz hatóság vezetője tudatta: a támadást az ukrán titkosszolgálat szervezésében orosz állampolgárok követték el, nyugati államok közreműködésével. A robbanószerrel megrakott kamion érintette Bulgária, Grúzia, Örményország, Észak-Oszétia és Krasznodar területét.

„A terrorakció Oroszország kulcsfontosságú civil infrastruktúrájának lerombolását célozta” – mondta Putyin.

Körmönfont stílusban elismerte a terrortámadás tényét Zelenszkij ukrán elnök. Szó szerint a következőket mondta a robbantás napján, szombat este: „Ma nem volt rossz napunk, jobbára Nap sütött államunk területére. Sajnos borús volt az égbolt a Krím felett. Bár ott is meleg volt”.

Tudósítónk beszámolója szerint, noha az elmúlt időkben egyre több támadás ért orosz területet Ukrajna felől, orosz részről feltűnően mértéktartóan reagáltak rá. Nem tartják kizártnak, hogy az orosz nemzetbiztonsági tanács hétfői ülésén változtatni kíván Moszkva kijevi rezsimmel szemben tanúsított mértéktartó magatartásán.

A Magyar Békekör közzéteszi azt a videót, amely a kercsi híd felrobbantásának pillanatait örökítette meg. Vigyázat! Felkavaró jelenetek következnek!

https://www.bbc.com/news/av-embeds/63195504/vpid/p0d5ncnv

Kiadta: Magyar Békekör


A krími hídon elkövetett terrortámadásban két teherautó is részt vett.


Az orosz Nyomozó Bizottság vezetője, Alekszandr Basztrykin arról számolt be Vlagyimir Putyinnak, hogy nincs kétség afelől, hogy a krími híd elleni terrortámadást az ukrán különleges szolgálatok hajtották végre. Az előkészítés különböző szakaszaiban orosz és külföldi állampolgárok vettek részt benne.

"Már megállapítottuk a teherautó útvonalát, ahol a robbanás történt. Bulgária, Grúzia, Örményország, Észak-Oszétia, Krasznodar... A fuvarozókat már azonosították. Az FSZB ügynökeinek segítségével sikerült azonosítani a gyanúsítottakat azok közül, akik terrortámadást készíthettek elő" - hangsúlyozta Bastrykin.

Az akcióban két nehéz teherautó vett részt. A rakomány 22 raklapnyi, egyenként 9 tekercs műanyag élelmiszercsomagolás volt (egy raklap súlya körülbelül egy tonna), amelyek Bulgáriából érkeztek a grúziai Poti kikötőjébe a tengeren keresztül. A megrendelő ukrán állampolgár volt. Ezután egy külföldi rendszámú teherautóra rakodták. Az első teherautó sofőrje WhatsAppon keresztül kommunikált a megrendelő ügyféllel. A teherautó a továbbiakban a grúziai Poti kikötőből Örményországba ment, ahol a rakományt az Eurázsiai Vámunió szabályai szerint vámkezelték. Ez egy tipikus, gyanútlan útvonal az Oroszországba tartó kamionosok számára.

Ezután a teherautók a Verkhny Lars ellenőrzőponton keresztül léptek be orosz területre. Ugyanazon, amelyen keresztül több ezer neoliberális orosz vagy közönséges parazita menekült Grúziába, félve a mozgósítástól. A teherautó végállomása Armavir városa volt, ahol a raklapokat átpakolták egy másik teherautóra, amely a Krím felé vette az irányt. A második teherautót és sofőrjét a krími hídon felrobbantották.

A robbanóanyagot műanyag élelmiszercsomagoló tekercsekbe helyezték. ezt úgy csinálták, hogy a többrétegű műanyag miatt a röntgenellenőrzésen nem volt látható.

Ezt a jelek szerint Bulgáriában csinálták. Mert valószínűtlennek tűnik, hogy a szorosan összecsavart műanyag élelmiszercsomagolású bálákat, amelyekben robbanóanyag volt, útközben átcsomagolták volna.

Ez arra utal, hogy a jelek szerint Ukrajnán kívül a NATO-országok titkosszolgálatai is részt vesznek a krími híd elleni támadás megszervezésében.

Az Orosz Föderáció Nyomozó Bizottsága arról számol be, hogy az első teherautó sofőrje már tanúskodik. Valószínűleg a második teherautó vezetőjéhez hasonlóan őt is vakon használták, és nem tudta, hogy mit szállít.

Ma, 2022. október 10-én lesz az Orosz Föderáció Biztonsági Tanácsának ülése. Oroszország ezen állami szerve dönt Oroszország kül- és belpolitikájának kulcsfontosságú kérdéseiről biztonsági kérdésekben.

https://southfront.org/details-of-terrorist-attack-on-crimean-bridge-revealed-nato-appears-involved/