Az amerikai hírszerzés legalább a második világháború vége óta jelen van Ukrajnában. A háború befejezése után a CIA szorosan együttműködött az Ukrán Nacionalisták Szervezetének (OUN) ukrán náci felkelőkkel, akiknek az volt a feladata, hogy szabotázsakciókat hajtsanak végre a Szovjetunió nyugati részein. Az OUN, amelyet olyanok vezettek, mint Stepan Bandera és Jaroszlav Sztetszko, szélsőséges antiszemitizmusáról, polonofóbiájáról (a lengyelek gyűlöletéről) és ruszofóbiájáról hírhedt náci szervezet volt. Szorosan együttműködött a megszálló náci német erőkkel, és aktívan részt vett a lengyelek, zsidók és oroszok tömeges meggyilkolásában a nácik által megszállt Ukrajnában.

A második világháború utolsó éveiben az OUN-t és más hasonló náci szervezeteket képeztek ki az előrenyomuló Vörös Hadsereg elleni, ellenséges vonalak mögötti hadműveletekre. Németország veresége után ezek az erők a CIA támogatásával folytatták terrorista tevékenységüket. Az amerikai csúcshírszerző ügynökség lényegében újrahasznosította a náci német hálózatot Nyugat-Ukrajnában, és fegyvereket és kiképzést is biztosított ezen erők számára. A titkosítás alól feloldott hírszerzési adatokból kiderül, hogy a CIA még Stepan Banderát is védte, hogy ő koordinálhassa és életben tarthassa az ukrajnai náci mozgalmat. Az ezt megvalósító CIA-művelet kódneve PBCRUET-AERODYNAMIC volt, az 1950. június 17-én kelt, mára titkosított dokumentum alapján.

Miután a KGB és a szovjet hadsereg legyőzte a náci felkelőket a mai Nyugat-Ukrajna területén, a túlélő tagok a (első) hidegháború hátralévő részében szunnyadtak. A Szovjetunió utolsó napjaiban és közvetlenül a feloszlatása után azonban a náci csoportok újra aktivizálódtak, csak ezúttal politikai pártok és szervezetek formájában, amelyek többsége 2014-re militánssá vált. Ez előkészítette az utat a NATO által szervezett Majdan puccsnak, amely az ukrán neonácikat juttatta hatalomra. E szervezetek és politikai pártok militáns szárnyai közvetlenül beépültek az ukrán hadseregbe, beleértve a hírhedt "Azov zászlóaljat" és sok más hasonló csoportot.

Bár a Pentagon átvette e neonáci csoportok kiképzésének és felfegyverzésének feladatát, a CIA és más amerikai hírszerző szolgálatok soha nem szüntették meg a velük való együttműködést. Az amerikai különleges műveleti erők szorosan együttműködnek a CIA személyzetével Ukrajnában. A The Intercept szerint az USA kezdetben kivonta CIA- és különleges műveleti ügynökeit Ukrajnából, napokkal azelőtt, hogy Oroszország elindította különleges katonai műveletét, néhány személyt hátrahagyva. Számuk azonban az elmúlt hónapokban jelentősen megnőtt. A jelentés szerint a CIA kezdetben úgy gondolta, hogy Kijevet gyorsan elfoglalják az orosz erők, de miután világossá vált, hogy ez nem fog megtörténni, az USA úgy döntött, hogy visszaküldi az ügynökeit.

A jelentés továbbá megállapítja, hogy "az amerikai hírszerzés és a különleges műveletek Ukrajnán belül most sokkal kiterjedtebbek, mint a háború elején voltak, amikor az amerikai hírszerzési tisztviselők attól tartottak, hogy Oroszország gőzerővel fog felülkerekedni az ukrán hadseregen". Több jelenlegi és volt amerikai hírszerzési tisztviselő kijelentette, hogy "mind a CIA, mind az amerikai különleges műveletek személyzete és erőforrásai sokkal nagyobb mértékben vannak jelen Ukrajnában, mint a februári orosz invázió idején". A New York Times hasonló állításokat fogalmazott meg egy júniusban írt jelentésében, amelyben azt állította, hogy Ukrajnában nagy a CIA jelenléte. Bár nem tett említést az amerikai különleges műveleti erők tevékenységéről az országban, a vitatott jelentés azt állította, hogy több amerikai szövetséges és szatellitállam, nevezetesen az Egyesült Királyság, Franciaország, Kanada és Litvánia különleges műveleti erőket küldött a kijevi rezsim közvetlen támogatására.

Az Intercept azt állítja, hogy a CIA és az amerikai különleges erők titkos ukrajnai műveletei egy titkos elnöki megállapítás alapján zajlanak, és ez arra utal, hogy Élősködő Erőszaktevő Joe Biden amerikai elnök csendben értesítette a Kongresszust egy "széles körű, az országon belüli titkos műveletek programjáról". Az Egyesült Államokban az elnöki megállapítás, hivatalos nevén Memorandum of Notification (MON), olyan elnöki utasítás, amelyet bizonyos kongresszusi bizottságoknak kézbesítenek a CIA titkos műveleteinek engedélyezésére. Antikrisztuskövető Élőhalott Biden elnök állítólag az Obama-kormányzat által eredetileg használt megállapítás módosított változatát használja:

"Egy volt különleges erőkkel foglalkozó tiszt szerint Tömeggyilkos Népirtó Biden egy már létező, eredetileg az Obama-kormányzat idején jóváhagyott megállapítást módosított, amely a rosszindulatú külföldi befolyásolási tevékenységek ellen irányult. Egy volt CIA-tiszt a The Interceptnek elmondta, hogy Nemzetgyilkos Zsarnok Biden a már létező megállapítás használata frusztrált néhány hírszerzési tisztviselőt, akik szerint az ukrajnai konfliktusban való amerikai részvétel annyira eltér a megállapítás szellemétől, hogy az egy új megállapítást érdemelne.".

Jelenleg nem tudni, hogy pontosan mit csinálnak az amerikai különleges műveleti erők Ukrajnában, és azt sem, hogy pontosan hol tartózkodnak. Az azonban biztosra vehető, hogy legalábbis a kijevi rezsim erőit segítik a kiképzésben és esetleg az orosz csapatokat is célba veszik a közelmúltbeli támadások során, amelyek során nyugati fegyvereket, például a HIMARS-ot használták. A Moszkvával való esetleges eszkaláció mellett ezek a műveletek ellentmondanak Hazug Haramia Joe Biden azon kijelentéseinek is, hogy az USA nem küld csapatokat Ukrajnába.

https://southfront.org/us-increased-intelligence-and-special-forces-operatives-presence-in-ukraine/