Az ipari mezőgazdaság a környezetpusztítás és az egészségkárosodás egyik fő mozgatórugója, mégis ezt a romboló ciklust a megfizethető élelmiszerek és a tömegek élelmezésének szükségessége nevében védik.

Az ipari mezőgazdaság a rendelkezésre álló termőterületek 75%-át használja fel, mégis a globálisan elfogyasztott élelmiszerek mindössze 30%-át állítja elő. A biodiverzitással rendelkező kis gazdaságok a földterület 25%-át használják, és táplálkozásunk 70%-át biztosítják. Ha az ipari mezőgazdaság részaránya tovább nő, az végül megöli az egész bolygót, és megszünteti az élelmiszertermelés minden lehetőségét.

A hamis húsok elterjedése kísérlet arra, hogy újra megteremtsék ugyanazt a globális ellenőrzést az élelmiszerellátás felett, amit a Monsanto és mások a szabadalmaztatott GMO vetőmagok kifejlesztésével értek el.

Amint az élő állatokat kiiktatják és szabadalmaztatott növényi eredetű alternatívákkal helyettesítik, a magáncégek gyakorlatilag teljes egészében ellenőrzik az élelmiszerellátást, és akik az élelmiszert ellenőrzik, azok ellenőrzik az embereket is.

A tesztek szerint az Impossible Burger 11,3 ppb glifozátot tartalmaz; állatkísérletek szerint 0,1 ppb glifozát több mint 4000 máj- és vesegén működését változtathatja meg, és szervi károsodást okozhat.


Évek óta a bio étrend mellett érvelek, hogy optimalizáljuk egészségünket, elkerüljük a gyakori egészségügyi problémákat és segítsünk a környezet regenerálásában. A bioélelmiszerek választása csökkenti a peszticideknek, gyomirtószereknek, géntechnológiával módosított (GE) élelmiszereknek, szintetikus élelmiszer-adalékanyagoknak és nanoösszetevőknek való kitettséget, amelyek közül sok nem szerepel az élelmiszerek címkéjén.

A környezet védelme és a talaj helyreállítása mellett a bioélelmiszerek vásárlása támogatja az állatok jólétét, valamint elősegíti a növények és az élővilág biológiai sokféleségét. Sajnos az amerikaiak nemcsak túlnyomó többségben fogyasztanak feldolgozott élelmiszereket, hanem ezek 57,9%-a ultrafeldolgozott1 - a "jelentősen módosított" spektrum legvégén elhelyezkedő termékek, amelyek számos tanulmány szerint összefüggésbe hozhatók az elhízással,2 az egészségi állapottal és a korai halálozással.3,4,5,6,7

 

 

A fejlett világ általában véve jelentős mennyiségű feldolgozott élelmiszert fogyaszt, és a betegségstatisztikák jól mutatják ennek a tendenciának a következményeit. Minden olyan élelmiszer, amely nem közvetlenül a szőlőből, földből, bokorból, vízből vagy fáról származik, feldolgozottnak minősül.

Attól függően, hogy az élelmiszer milyen mértékű változáson megy keresztül, a feldolgozás lehet minimális vagy jelentős. Például a fagyasztott gyümölcs általában minimálisan feldolgozott, míg a pizza, az üdítőital, a mikrohullámú ételek és a laboratóriumban előállított húsalternatívák az ultra-feldolgozott kategóriába tartoznak.8

A feldolgozott és ultrafeldolgozott élelmiszerek táplálkozási alapanyagként való elterjedésének van egy nagyrészt rejtett hatása is, mivel veszélyezteti az általános élelmezésbiztonságot. Bár az utóbbi években egyre népszerűbbé váltak az ehető kertek, manapság kevesen termesztenek saját maguknak élelmiszert, ehelyett az élelmiszerboltban kapható feldolgozott élelmiszerekre hagyatkoznak, amelyek nagy része szabadalmaztatott géntechnológiával módosított összetevőkből készül.

Ki profitál a legtöbbet a géntechnológiával előállított élelmiszerekből?

A szabadalmak tulajdonosai - nagy, multinacionális vállalatok, amelyek inkább a részvényeseiknek tartoznak, mint a helyi közösségnek, ahol a növényeket termesztik - kaszálják a hasznot. Dr. Vandana Shiva nyíltan bírálta9 az ipari élelmiszer-mozgalmat és a géntechnológiával módosított élelmiszerek térhódítását, kiemelve a szabadalmaztatott élelmiszerrendszer által okozott számos társadalmi és környezeti problémát.

Az élelmiszerek iparosítása veszélyezteti az emberiség túlélését

Egy nemrégiben megjelent Independent Science News-cikkben10 Shiva a globális élelmiszerrendszer iparosítására irányuló fokozatos kísérleteket tárgyalja, amelyek egyre több hamis élelmiszert és hamis húst tartalmaznak, és az ebből elkerülhetetlenül következő pusztítást:

"Az élelmiszer nem árucikk, nem "cucc", amelyet mechanikusan és mesterségesen állítanak össze laboratóriumokban és gyárakban. Az élelmiszer az élet. Az élelmiszer magában hordozza az élelmiszerhálózatot alkotó összes lény hozzájárulását, és magában hordozza az élethálózat fenntartásának és regenerálásának lehetőségét.

Az élelmiszer magában hordozza az egészség és a betegség lehetőségét is, attól függően, hogy hogyan termesztették és dolgozták fel... Ahogy egy ősi upanisad emlékeztet bennünket: "Minden étel, minden valami másnak az élelme" ...

Hippokratész azt mondta: "Az étel legyen a te gyógyszered". Az Ayurvédában, India ősi élettudományában az ételt "sarvausadhának" nevezik, a minden betegséget gyógyító gyógyszernek.

 

 

Az ipari élelmezési rendszerek az élelmiszert árucikké, "anyaggá" degradálták, amelyet aztán a laboratóriumban össze lehet állítani. Eközben a bolygó és a mi egészségünk is majdnem tönkrement.

A talaj, a víz és a biológiai sokféleség bolygószintű pusztulásának 75%-a, valamint az üvegházhatású gázok kibocsátásának 50%-a az ipari mezőgazdaságból származik, amely az élelmiszerekkel kapcsolatos krónikus betegségek 75%-ához is hozzájárul."

Fontos, hogy a mezőgazdaság iparosítása, amelyben a vegyi anyagok nagymértékű használata a norma, denaturálja a talajt, tönkreteszi a termékenységét, és nem juttatja vissza a szerves anyagokat. Ennek eredményeként degradálja a földet, és sivataggá változtatja - ami teljesen ellentéte annak, amit egy egészséges rendszer tesz.

Az ipari mezőgazdaság a globális vízkészleteket is veszélyezteti, gyorsabban lecsapolja a víztartalékokat, mint ahogy azok újra feltöltődhetnek, és a maradékot mérgező vegyi anyagokkal és túlzott tápanyagokkal szennyezi, amelyek mérgező algák növekedését indítják el, ami hatalmas holt zónákat eredményez. A növény- és állatvilág sokféleségét - különösen a beporzó rovarokat - szintén megtizedeli a vegyszeres monokultúra.

Ha megnézzük az egész ökológiai körforgást, világosan láthatjuk, hogy az ipari mezőgazdaság a progresszív pusztítás egyik fő mozgatórugója, mégis ezt a pusztító körforgást a megfizethető élelmiszerek és a tömegek táplálásának szükségessége nevében védik. Bár kétségtelenül szükségünk van arra, hogy megfizethető módon maximalizáljuk az élelmiszertermelést, a jelenlegi rendszer hihetetlenül rövidlátó.

Bár pillanatnyilag hasznos lehet, környezeti hatásai olyan világot teremtenek, amelyben a jövő generációi nem lesznek képesek élelmiszert termeszteni vagy ivóvizet találni. Lehet, hogy félelemkeltő túlzásnak hangzik, de tényleg meredeken közel vagyunk ahhoz az időhöz, amikor hatalmas népességeket fogunk kiirtani, hacsak nem változtatunk radikálisan és gyorsan irányt.

Fontos felismerni, hogy ha egyszer a felső talaj eltűnik, nem lehet élelmiszert termeszteni, akármennyi vegyszert is adunk hozzá. 2014-ben Maria-Helena Semedo, az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének természeti erőforrásokért felelős főigazgató-helyettese arra figyelmeztetett, hogy a termőtalaj pusztulásának jelenlegi ütemével a világ összes termőtalajának kevesebb mint 60 éven belül vége lesz.11 .

Ma ez azt jelenti, hogy talán már csak 55 évünk van hátra. A vízhiány szintén egyre sürgetőbb problémává válik világszerte.

 

 

Út a zéró éhínséghez

Amint Shiva megjegyezte,12 "A biológiai sokféleséget intenzív és méregmentes mezőgazdaság ... több táplálékot termel hektáronként, miközben megfiatalítja a bolygót. Ez mutatja az utat a "zéró éhezés" felé...". Arra is rámutat, hogy miközben az ipari mezőgazdaság a rendelkezésre álló termőterületek 75%-át használja, a ténylegesen elfogyasztott élelmiszerek mindössze 30%-át állítja elő.

"Eközben a földterület 25%-át használó kis, biodiverz gazdaságok az élelmiszerek 70%-át állítják elő" - írja.13 "Ha ilyen ütemben az ipari mezőgazdaság és az ipari élelmiszerek aránya az étrendünkben 45%-ra nő, akkor halott bolygónk lesz. Egy olyan bolygó, ahol nincs élet és nincs élelem.

A hamis ételek és a hamis húsok iránti őrült roham, amely nem ismeri ételeink és étkezési kultúráink sokféleségét, valamint a biológiai sokféleség szerepét egészségünk megőrzésében, a bolygó és egészségünk pusztulásának felgyorsításához vezető recept"."

Shiva reagál az Impossible Foods GMO szója védelmére

Mostanra valószínűleg már önök is ismerik a legújabb élelmiszer-hóbortot: Az Impossible Burger,14,15,16,17 amelyet sok vegán és Szilícium-völgyi befektető üdvözölt, mint a választ az állattenyésztésnek tulajdonított környezeti problémákra. Az Impossible Foods hamis húsa GMO szójából készül, amelyet a vállalat kifejezetten a "fenntarthatósága" miatt választott ki. Rebekah Moses, a hatásstratégiáért felelős vezető menedzser nemrégiben a FoodNavigator-USA-nak nyilatkozva elmondta:18

"Óriási körültekintést végeztünk, és biztosak vagyunk benne, hogy a GMO szója használatával nem teszünk visszalépést a fenntarthatóság terén".

Az Independent Science News-ban19 megjelent cikkében Shiva cáfolja a vállalat állítását, megjegyezve, hogy:

"Tekintettel arra, hogy a monarch-pillangók 90%-a eltűnt a Roundup Ready Crops miatt, és a tudósok által "rovarvilágbajnak" nevezett eseményt éljük, a GMO szója használata aligha tekinthető "környezettudatos megoldásnak".".

Shiva arra is rámutat, hogy a vállalat "teljes tudatlanságot" tanúsít azzal a ténnyel szemben, hogy a gyomirtószer-rezisztens szupergyomok egyre nagyobb mennyiségű, még mérgezőbb gyomirtószer használatát teszik szükségessé.

 

 

Amint arról a St. Louis Post-Dispatch beszámolt,20 a 2,4-D-t - amelyet rákos megbetegedésekkel és endokrin diszfunkcióval hoznak összefüggésbe, és amely ismert az elsodródási potenciáljáról - idén további több millió hektárnyi mezőgazdasági területre fogják kijuttatni Középnyugaton és délen. A dicamba használatának korlátozására tett kísérletek Arkansasban, ahol az elmúlt években megtizedelték a nem dicamba-rezisztens növényeket, szintén kudarcot vallottak, a szabályozók inkább a korlátozások enyhítése mellett döntöttek.21

"Egy olyan időszakban, amikor világszerte növekszik a GMO-k és a Roundup betiltására irányuló mozgalom, a GMO szója "hamis húsként" való népszerűsítése félrevezeti az étkezőket mind a burger ontológiája, mind a biztonságosságra vonatkozó állítások tekintetében" - írja Shiva a Independent Science News-ban.22 .

A hús-szimulált termékek a nyereségről és az ellenőrzésről szólnak

Shiva rámutat egy másik "ontológiai zűrzavarra" is, amely kifejezetten a műhúsiparral kapcsolatos. Az Impossible Foods szerint a GE élesztőből származó "heme" az, ami az Impossible Burgerben "a húsevő fogyasztók által áhított íz- és illatrobbanás ízét és aromáját biztosítja "45 .

"Azt hittem, hogy a növényi alapú étrend a vegánoknak és a vegetáriánusoknak szól, nem a húsimádóknak" - mondja Shiva.46 Ez kétségtelenül jogos feltételezés. De ami valójában a fellendülő műhús-ipart mozgatja, az valójában nem a vegán gondolkodásmód, sokkal inkább az a végső cél, hogy a valódi húst teljesen helyettesítsék egy szabadalmaztatott termékkel.

"Valójában úgy tűnik, hogy a hamis ételek népszerűsítésének inkább az a célja, hogy új életet adjon a csődbe jutott GMO mezőgazdaságnak és a Junk Food iparnak, és az a veszély fenyegeti, amit a tudatosság és a tudatosság növekedése jelent mindenhol, hogy a bio, helyi, friss élelmiszer valódi élelmiszer, ami regenerálja a bolygót és az egészségünket" - írja Shiva.

"Ez a profitról és az ellenőrzésről szól. Neki és azoknak, akik felugrottak a hamis élelmiszerek aranylázára, nincs érzékelhető tudásuk, vagy tudatosságuk, vagy együttérzésük az élőlényekkel, az élet hálójával kapcsolatban, sem az élő ételek szerepével kapcsolatban ennek a hálónak a szövésében.

Hirtelen felébredésük a "növényi alapú étrendre", beleértve a GMO szóját is, az élelmiszer mint élő rendszer ontológiai megsértése, amely összeköt bennünket az ökoszisztémával és más lényekkel, és azt jelzi, hogy nem ismerik a kultúrák sokféleségét, amelyek a növények sokféleségét használták étrendjükben.".

Röviden, a hamis húsok térhódítása kísérlet arra, hogy újra megteremtsék ugyanazt a globális ellenőrzést az élelmiszerellátás felett, amit a Monsanto és mások a szabadalmaztatott GMO vetőmagok kifejlesztésével értek el.

Most ugyanezt akarják tenni az állati termékekkel is, és amint az élő állatokat kiiktatják és szabadalmaztatott növényi eredetű alternatívákkal helyettesítik - ahogyan a hagyományos és örökletes vetőmagokat is felváltották a szabadalmaztatott vetőmagok, amelyekért minden szezonban fizetni kell -, a magáncégek gyakorlatilag teljes egészében ellenőrzésük alá vonják az élelmiszerellátást.

Ahogy Shiva rámutat, a hamis élelmiszerek térhódítása és tömeges elterjedése nem fogja megoldani egyetlen problémánkat sem, hanem "felgyorsítja az élelmezési rendszerünk, az ökológia, az emberi egészség és a gazdák megélhetésének összeomlásához vezető rohamot". Hozzátenném, hogy felgyorsítja a személyes szabadságjogok és szabadságjogok felszámolását, mert aki az élelmiszereket irányítja, az irányítja az embereket.

https://www.pokolafoldon.hu/blog/a-hamis-elelmiszerek-versenye-3-billio-dollart-er