Súlyos vegyi mérgezéssel kórházba kerültek az Ukrajnában szolgáló orosz katonák - Moszkva

Botulinum toxin B típusú toxin nyomaira bukkantak - közölte a védelmi minisztérium.

Súlyos vegyi mérgezéssel kórházba kerültek orosz katonák Ukrajnában - Moszkva

Egy nyitott raktár a mérgező anyagokat tartalmazó, elégetett lőszerek gyűjtésére. © Sputnik / Ilja Pitalev

Több, az ukrajnai katonai műveletben részt vevő orosz katona súlyos vegyi mérgezéssel került kórházba - közölte szombaton az orosz védelmi minisztérium.

A katonáktól vett mintákban a Botulinum toxin B-típusú, "mesterséges eredetű szerves méreg" nyomait fedezték fel - közölte a minisztérium, "vegyi terrorizmussal" vádolva Kijevet.

Az orosz katonák "súlyos mérgezés jeleivel kerültek kórházba", miután július 31-én a Zaporozsjei területen lévő Vasziljevka falu közelében állomásoztak - áll a közleményben.

 

 

"A Zelenszkij-rezsim engedélyezte a mérgező anyagok felhasználásával végrehajtott terrortámadásokat az orosz személyzet és a civilek ellen" a Donbasszban és más területeken elszenvedett sorozatos katonai vereségek után - hangsúlyozta a minisztérium.

Moszkva azt tervezi, hogy a katonák laboratóriumi tesztjeit elküldi a Vegyifegyver-tilalmi Szervezetnek (OPCW).

A gyakran "csodaméregnek" nevezett botulinum toxin az egyik legmérgezőbb biológiai anyag, amelyet a tudomány ismer. A Clostridium botulinum baktérium által termelt toxin gátolja az acetilkolin neurotranszmitter felszabadulását, és izombénulást okoz.

Az A-típusú botulinumtoxint az elmúlt évtizedekben kis dózisban alkalmazták az orvostudományban, különösen a túlműködő izommozgással jellemezhető rendellenességek kezelésére. A kozmetológiában is jól ismert rövidített nevén, Botox néven.

A botulinumtoxin azonban biofegyverként komoly veszélyt jelent, mivel könnyen előállítható és terjeszthető, valamint a mérgezésből eredő magas halálozási arány miatt. A gyógyulás csak hosszas intenzív ápolás után lehetséges.

 

https://www.pokolafoldon.hu/politika/tobb-zaporozsje-kozeleben-szolgalo-orosz-katona-sulyosan-megbetegedett-a-mergezo-botulinum-nevu-vegyi-anyagtol-kapott-mergezesben