Miután az államtanács megtagadta egy 4G antenna deaktiválását a földjük közelében, amely befolyásolta állataik viselkedését, a Haute-Loire állambeli Mazeyrat-d'Allier község GAEC du Coupet gazdái úgy döntöttek, kikapcsolják az antenna megszakítóját, anélkül, hogy bármi is eltörne, hogy végre nyugalom legyen.

Augusztus 18-án, csütörtökön, egy nappal azután, hogy az államtanács megtagadta a 4G antenna inaktiválását Mazeyrat-d'Allierben, a Gaec du Coupet üzemeltetői úgy döntöttek, hogy saját maguk rendezik a dolgokat, egyszerűen levágják a megszakítót, ami az antenna tápellátása,és nem messze található a farmjuktól. Szerintük ez az antenna a 2021 júliusi felszerelése óta közel 50 tehén és borjú pusztulását okozta.

A helyszínen többen is jelen voltak, köztük Philippe Molherat polgármester is, és megfigyelték, változott-e a tehenek állapota, amikor az antennát kikapcsolták – számolt be a Le Progrès .

„Negyed órával az áramszünet után az újságírók és a mezőgazdasági szövetség képviselői láthatták, hogy a tehenek mind felkapták a fejüket, és újra inni kezdtek. Ezt nem nehéz bizonyítani. Csak kikapcsoltuk az áramot, mást nem változtattunk. 80 ember volt a helyszínen, aki látta a különbséget. A fecskék is visszajöttek. Nem kértünk sokat, csak ennek az antennának a leállítását ” – osztotta meg Figaro Frédéric Sagères, a művelet vezetője.

 

 

Meg kell jegyezni, hogy abban az időben egy generátor működött, ezért kellett 15 percet várni, amíg az első változások a csordában bekövetkeztek.

Frédéric Sagères csalódott az államtanács döntésében, amely számára nem jelenti a vita végét, hozzátette: „Nem állnak készen arra, hogy új antennákat helyezzenek el Haute-Loire-ban” . Valójában "a mérőóra egy rakás gumiabroncs alatt volt elrejtve" , csak azért, hogy megnehezítse a telepítés újraindítását.

Ha azonban jönnek, hogy újra üzembe helyezzék, le kell állnunk, és életeket kell feláldozni” – jelentette ki, mert akkor lehetetlenné válik, hogy ilyen körülmények között dolgozzon tovább.

https://www.pokolafoldon.hu/blog/a-gazdak-maguk-kapcsoljak-ki-az-allataikat-zavaro-4g-antennat