Azt mondják, ez a legrosszabb szabadidős tevékenység.

Kiderült, hogy nem minden időpazarló tevékenységnek vannak ugyanolyan kognitív egészségügyi következményei.

A Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) szakfolyóiratban ezen a héten közzétett új kutatások azt mutatják, hogy a tévénézés valószínűleg sokkal rosszabb hatással van a hosszú távú kognitív eredményekre, mint sok más gyakori szabadidős tevékenység. Úgy tűnik, hogy a tévénézés szoros összefüggésben áll a demencia kialakulásával.

"Eredményeink arra utalnak, hogy a szabadidős tevékenységeink során végzett ülőmunka agyi hatásai valóban függetlenek attól, hogy fizikailag mennyire vagyunk aktívak" - mondta Gene Alexander, az Egyesült Arab Emírségek Arizonai Egyetemének kutatója és a tanulmány társszerzője egy nyilatkozatban - "és hogy a szellemi aktivitás, például a számítógép-használat, kulcsfontosságú módja lehet annak, hogy ellensúlyozzuk a demencia megnövekedett kockázatát, amely a passzívabb ülőmunka, például a tévénézés miatt áll fenn".

A UK Biobank adatait felhasználva, amely anonim módon biogyógyászati adatokat szolgáltat a kutatóknak, Alexander és az UArizona és a Dél-kaliforniai Egyetem munkatársai több mint 145 000 60 éves és idősebb résztvevőt vizsgáltak. Egyiküknél sem diagnosztizáltak demenciát, amikor a projekt 2006-ban elkezdődött, de körülbelül 12 év elteltével több mint 3500-an demenciát diagnosztizáltak.

Általánosságban azt találták, hogy a tévénézés vészjóslóan összefügg a későbbi demencia diagnózissal. És nem, nem csak arról van szó, hogy a tévénézők ülnek, ami szintén összefüggésbe hozható a demenciával; ehelyett azt találták, hogy a kognitív szempontból többet foglalkoztató ülő tevékenységek, például a számítógép használata nem olyan rossz, mint a tévénézés.

 

 

"Nem önmagában az ülve töltött idő, hanem a szabadidőben végzett ülő tevékenység típusa befolyásolja a demencia kockázatát" - mondta a közleményben a tanulmány vezető szerzője, David Raichlen, az UArizona egykori, jelenleg a USC professzora. "Korábbi tanulmányokból tudjuk, hogy a tévénézés a számítógépezéshez vagy az olvasáshoz képest alacsony szintű izomtevékenységgel és energiafelhasználással jár. A számítógép-használat során fellépő viszonylag nagyobb szellemi stimuláció ellensúlyozhatja az ülés negatív hatásait".

Úgy tűnik, a fizikai aktivitás még mindig megakadályozza a kognitív hanyatlást, más szóval, de nem mindegy, hogy mit csinálunk, miközben vegetálunk.

Hogy pontosan miért, azt nehéz megmondani, bár csábító a feltételezés, hogy az agyunk aktív használata egészségesebbé teszi azt, mint a videótartalmak passzív fogyasztása. Az összefüggés azonban értékes útmutatást adhat az embereknek arra vonatkozóan, hogyan töltsék az idejüket öregedésük során.

"Tanulmányunk azt mutatja, hogy a fizikai aktivitás nem enyhíti teljes mértékben a demencia kockázatát a túl sok ülés miatt, ugyanúgy, mint más betegségek esetében, azonban számít, hogy mit teszünk, miközben ülünk" - tette hozzá Raichlen. "Ez a tudás kritikus fontosságú, amikor olyan célzott közegészségügyi beavatkozásokat tervezünk, amelyek célja az ülő tevékenységből eredő neurodegeneratív betegségek kockázatának csökkentése pozitív viselkedésváltoztatással."

https://www.pokolafoldon.hu/egeszseg/a-tudosok-osszekapcsoljak-a-tevenezest-a-demencia-kialakulasaval