Az irányelvek szerint a 12 és 15 év közötti gyermekek oltásait az iskoláskorúaknak szóló védőoltási szolgálat (School Age Immunisation Service, SAIS) csapatai fogják beadni, amelyek Angliában már végzik az influenza és a humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltásokat.

Az iskolák szerepe a helyszín biztosítására, valamint a tanulók és a szülők tájékoztatására és a beleegyező nyilatkozatok eljuttatására korlátozódik.

Azokban az esetekben, amikor a szülők megtagadják a beleegyezést, de a gyermek mégis be akarja vetetni magát, az iránymutatások szerint az oltócsoportok megállapítják, hogy a gyermek képes-e tájékozott döntést hozni - ez az úgynevezett Gillick-kompetencia -, és "minden erőfeszítést megtesznek annak érdekében, hogy a szülővel kapcsolatba lépjenek, mielőtt folytatják az oltást".

A szakszervezetek szerint a tanárok nehéz helyzetben vannak a tizenévesek Covid-oltásának bevezetése miatt

"Ha a szülő ellenzi a gyermeke beoltását, de a gyermek be akarja oltatni magát, és úgy ítélik meg, hogy Gillick-kompetens, az egészségügyi szakember megpróbál megegyezni a szülő és a gyermek között. A szülő azonban nem írhatja felül a Gillick-kompetens gyermek döntését" - áll az iránymutatásban. Ebben a forgatókönyvben a gyermeket beoltják.

Azokban az esetekben, amikor a szülők megtagadják a beleegyezést, és a gyermek nem minősül Gillick-kompetensnek, vagy nem akarja, hogy beoltják, a brit egészségügyi biztonsági ügynökség iránymutatásai szerint az oltást nem fogják beadni.

A Gillick-kompetencia elsősorban az orvosi tanácsadásra vonatkozik, de a szakemberek más területeken is alkalmazzák. Például, ha egy gyermek vagy fiatal személy:

terápiás támogatást szeretne, de nem szeretné, ha szülei vagy gondviselői tudnának róla
bizalmas támogatást kér kábítószerrel való visszaélés miatt
határozott kívánságai vannak a jövőbeli életvitelével kapcsolatban, amelyek ellentétesek lehetnek a szülei vagy gondozói nézeteivel.
Az egészségügyi szakembereknek mérlegelniük kell a Gillick-féle kompetenciát, ha egy 16 év alatti fiatal a szülei vagy gondviselői beleegyezése vagy bizonyos esetekben tudta nélkül kíván kezelésben részesülni.

Ha a fiatal tájékoztatta szüleit a kívánt kezelésről, de szülei nem értenek egyet a döntésével, a kezelés akkor is folytatható, ha a gyermek Gillick-kompetensnek minősül.

Az egészségügyi szakemberek számára külön útmutatás áll rendelkezésre a Gillick-kompetencia alkalmazásáról - lásd az esettörténetet és a jogszabályokat.

Gyámkivonat.

A Gillick-kompetencia értékelése

A Gillick-kompetencia értékelésére nincsenek meghatározott kérdések. A szakembereknek több dolgot kell figyelembe venniük, amikor egy gyermek beleegyezési képességét értékelik, többek között a következőket:

  • a gyermek életkora, érettsége és szellemi képességei
  • a gyermek megértése a kérdéssel és annak következményeivel kapcsolatban - beleértve az előnyöket, hátrányokat és a lehetséges hosszú távú hatásokat is.
  • a gyermek megértése a döntéséből eredő kockázatok, következmények és következmények tekintetében
  • mennyire értik meg a nekik adott tanácsokat vagy információkat
  • megértik-e az alternatív lehetőségeket, ha vannak ilyenek
  • képesek-e megindokolni érvelésüket és döntésüket.

Ne feledje, hogy a beleegyezés nem érvényes, ha a fiatal személyt valaki más nyomást gyakorol vagy befolyásolja.

A gyermekek beleegyezési képességét különböző tényezők befolyásolhatják, például a stressz, a mentális egészségi állapot és a döntés összetettsége. Előfordulhat, hogy egy gyermek Gillick szerint képes egy döntés meghozatalára, de nem képes egy másik döntés meghozatalára.

Ha úgy gondolja, hogy a gyermek nem Gillick-kompetens, vagy a gyermek megértésében ellentmondások vannak, akkor a folytatás előtt kérje ki a szülők vagy gondviselők beleegyezését.

Összetett orvosi esetekben, például a kezeléssel kapcsolatos nézeteltérések esetén érdemes lehet kikérni egy kolléga véleményét a gyermek beleegyezési képességéről (Care Quality Commission, 2019).

A fiataloknak joguk van ahhoz is, hogy egy másik egészségügyi szakember második véleményét is kikérjék (General Medical Council, 2020).

Az orvosi kezelés visszautasítása

A Gillick-féle kompetencia akkor alkalmazható, ha a fiatalok vissza kívánják utasítani az orvosi kezelést.

Ha azonban egy fiatal olyan kezelést utasít vissza, amely a halálához vagy súlyos maradandó károsodásához vezethet, döntését felül lehet bírálni. Erről bővebb információ az egyes brit nemzetek egészségügyi szakemberei számára készült útmutatóban található - lásd az esettörténetet és a jogszabályokat.

Gyermekvédelmi aggályok

A gyermek biztonsága és jóléte a legfontosabb.

A Gillick-képesség értékelése során, ha aggályai vannak a fiatal biztonságával kapcsolatban, ellenőriznie kell, hogy felmerültek-e korábban gyermekvédelmi aggályok, és fel kell tárnia minden olyan tényezőt, amely a fiatal személyt a bántalmazás veszélyének teheti ki.

A gyermekvédelmi aggályokat mindig meg kell osztania az illetékes szervekkel, még akkor is, ha ez a gyermek kívánságával ellentétes.

> Tudjon meg többet a bántalmazás felismeréséről és az arra való reagálásról

https://pokolafoldon.hu/blog/be-lehet-e-oltani-a-gyermeket-szuloi-beleegyezes-nelkul