2022. szeptember 21., szerda

Putyin újabb csapatokat mozgósít Ukrajnáért, "nukleáris zsarolással" vádolja a Nyugatot

Putyin részleges katonai mozgósítást jelent be

Putyin szerint a Nyugat el akarja pusztítani Oroszországot

Négy Oroszország által megszállt régió népszavazási terveket jelent be

LONDON, szept. 21. (Reuters)

- Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán 300 ezer tartalékost hívott be az ukrajnai harcokra, és kijelentette, hogy Moszkva hatalmas arzenáljának teljes erejével fog válaszolni, ha a Nyugat folytatja az általa "nukleáris zsarolásnak" nevezett "nukleáris zsarolást" az ottani konfliktus miatt.

Ez volt Oroszország első ilyen jellegű mozgósítása a második világháború óta, és a hetedik hónapja tartó háború jelentős fokozódását jelentette.

Az orosz erők legutóbbi kudarcát követte, akiket ebben a hónapban egy ukrán ellentámadás során kiszorítottak az általuk elfoglalt északkelet-ukrajnai területekről, és délen elakadtak.

Az orosz nemzethez intézett televíziós beszédében Putyin azt mondta: "Ha országunk területi integritása veszélybe kerül, minden rendelkezésre álló eszközt felhasználunk népünk védelmére - ez nem blöff".

Oroszországnak "rengeteg fegyvere van a válaszadásra" - mondta.

Az orosz védelmi miniszter elmondta, hogy a részleges mozgósítás keretében 300 000 tartalékost hívnak be, és a részleges mozgósítás a korábbi katonai tapasztalattal rendelkezőkre is vonatkozik.

Bár Oroszország a második világháború óta számos konfliktusban részt vett, azóta ez volt az első ilyen jellegű behívás. A Szovjetunió hosszú afganisztáni háborújában is részt vettek sorkatonák.

Szergej Sojgu védelmi miniszter elmondta, hogy a konfliktus kezdete óta 5397 orosz katona halt meg.

 

 

Az Egyesült Államok a múlt hónapban azt mondta, hogy szerinte 70-80 ezer orosz katona halt meg vagy sebesült meg, júliusban pedig 15 ezerre becsülte Oroszország halálos áldozatainak számát.

Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó szerint az orosz mozgósítás kiszámítható lépés volt, amely rendkívül népszerűtlennek bizonyul, és aláhúzta, hogy a háború nem Moszkva terve szerint zajlik.

"Abszolút kiszámítható felhívás, amely inkább úgy néz ki, mint egy kísérlet a saját kudarcuk igazolására" - mondta Podoljak a Reutersnek. "A háború egyértelműen nem az orosz forgatókönyv szerint halad".

Putyin beszéde előtt a New York-i ENSZ-ben ülésező világ vezetői elítélték Oroszország ukrajnai invázióját és azt a tervet, hogy négy megszállt régióban népszavazást tartanak a következő napokban az Oroszországhoz való csatlakozásról.

Egy látszólag összehangolt lépésként az oroszbarát regionális vezetők kedden népszavazásokat jelentettek be szeptember 23-27-re Luhanszk, Donyeck, Herszon és Zaporizzsja tartományokban, amelyek Ukrajna területének mintegy 15 százalékát képviselik.

Oroszország már önálló államnak tekinti Luhanszk és Donyeck tartományokat, amelyek együtt alkotják a Moszkva által 2014-ben részben elfoglalt Donbasz régiót. Ukrajna és a Nyugat Ukrajna minden, orosz erők által tartott részét illegálisan megszálltnak tekinti.

Oroszország jelenleg Donyeck mintegy 60%-át birtokolja, és júliusra, a hónapokig tartó heves harcok során történt lassú előrenyomulást követően Luhanszk szinte egészét elfoglalta.

 

 

Ezek az eredmények most veszélybe kerültek, miután az orosz erőket ebben a hónapban kiszorították a szomszédos Harkiv tartományból, és ezzel elvesztették az ellenőrzést a donyecki és luhanszki frontvonalak nagy részét ellátó fő utánpótlási vonalak felett.

"TELJES KIFOSZTÁS

Putyin beszédében azt mondta, hogy a 2 millió fős katonai tartalékos részleges mozgósítása Oroszország és területeinek védelmét szolgálja. A Nyugat nem akar békét Ukrajnában - mondta.

Azt mondta, Washington, London és Brüsszel nyomást gyakorol Kijevre, hogy "katonai műveleteket helyezzen át a mi területünkre" azzal a céllal, hogy "teljesen kifosszák országunkat".

Az ukrán hadsereg a konfliktus során szórványosan csapást mért Oroszországon belüli célpontokra, a Nyugat által szállított nagy hatótávolságú fegyverekkel.

"Nukleáris zsarolásra is sor került" - mondta Putyin, az ukrán Zaporozsjei atomerőműre, Európa legnagyobb atomerőművére utalva. Oroszország és Ukrajna egyaránt azzal vádolta egymást, hogy a harcok során veszélyeztették az erőművet.

A NATO-országok tisztségviselőit azzal vádolta, hogy kijelentéseket tettek "a tömegpusztító fegyverek - atomfegyverek - Oroszország elleni alkalmazásának lehetőségéről és megengedhetőségéről".

"Azoknak, akik megengednek maguknak ilyen kijelentéseket Oroszországgal kapcsolatban, szeretném emlékeztetni, hogy országunk is rendelkezik különböző megsemmisítő eszközökkel, és egyes elemeiben modernebbekkel, mint a NATO-országoké".

Putyin ismételten kijelentette, hogy célja a Donbasz, Ukrajna ipari központjának "felszabadítása", és azt mondta, hogy az ottani emberek többsége nem akar visszatérni az általa "ukrán igának" nevezett "igába".

Olaf Scholz német kancellár a New York-i ENSZ-közgyűlésen felszólalva azt mondta, hogy Putyin csak akkor fogja feladni "birodalmi ambícióit", ha felismeri, hogy nem tudja megnyerni a háborút. bővebben

"Ezért nem fogadunk el semmilyen, Oroszország által diktált békét, és ezért kell Ukrajnának képesnek lennie arra, hogy visszaverje Oroszország támadását" - mondta Scholz.

 

 

A PIACOK VISSZAVONULNAK

Petr Fiala cseh miniszterelnök szerint a mozgósítás "újabb bizonyíték arra, hogy Oroszország az egyedüli agresszor".

"Szükség van rá, hogy segítsünk Ukrajnának, és a saját érdekünkben folytatnunk kell" - mondta.

Ben Wallace brit védelmi miniszter szerint a mozgósítás Putyin beismerése, hogy "inváziója kudarcot vall".

Bridget Brink, az Egyesült Államok ukrajnai nagykövete szerint Oroszország gyengeséget mutatott azzal, hogy bejelentette a tartalékosok mozgósítását, és népszavazást rendelt el az oroszok által megszállt területeken.

A kínai külügyminisztérium sürgette az összes felet, hogy folytassanak párbeszédet és konzultációt, és találjanak megoldást valamennyi fél biztonsági aggályainak kezelésére. olvasd tovább

Putyin szavai a globális piacokat is megmozgatták, amelyek a február 24-i ukrajnai orosz invázió óta ingadoznak. Az euró 0,7%-ot esett a dollárral szemben, az európai tőzsdék meredeken csökkentek, a befektetők pedig a biztonságos menedékként szolgáló kötvényekbe áramlottak, ami a német és az amerikai államadósságok hozamát lefelé nyomta.

Michel Hewson, a CMC Markets vezető piaci stratégája elmondta: "Úgy gondolom, hogy az a benyomás alakult ki, hogy tényleg felemelte a tétet, és hogyan reagál erre a Nyugat?

Putyin az ukrajnai orosz akciót "különleges katonai műveletnek" nevezi, amelynek célja a veszélyes nacionalisták kiszűrése és az ország "denazifikálása". A Nyugat azt mondja, hogy ez földrablás és kísérlet egy olyan ország visszafoglalására, amely a Szovjetunió 1991-es felbomlásával szabadult ki Moszkva uralma alól.

A háborúban ezrek haltak meg, városok pusztultak el, és milliók menekültek el otthonukból.

 

https://www.pokolafoldon.hu/politika/putyin-ujabb-csapatokat-mozgosit-ukrajnaert-nuklearis-zsarolassal-vadolja-a-nyugatot

„Részleges mozgósítás” – Putyin elnök beszéde az orosz nemzethez 09.21

............

A szöveg nyílt végű, nem határozza meg a mozgósítás végdátumát, sem a behívandó tartalékosok számát.

Oroszország szerdán bejelentette tartalékosainak azonnali részleges mozgósítását, mivel az Ukrajna elleni háborújának több frontján felerősödő ukrán ellentámadással néz szembe.

A mozgósítást bejelentő rendelet szövege homályos és nyílt végű. Nem határozza meg a behívandó erők létszámát, sem a mozgósításuk végdátumát. Meghatározza azokat a feltételeket, amelyek alapján az újoncok elbocsáthatók a szolgálatból - például túl öreg vagy alkalmatlan koruk miatt -, de nem határozza meg a kívánt alkalmassági szintet vagy a maximális életkort.

A rendelet továbbá megbízza "az Orosz Föderáció alkotóelemeinek legfelsőbb tisztviselőit", hogy "az Orosz Föderáció Védelmi Minisztériuma által meghatározott számban és határidőn belül" mozgósítsák a sorkatonákat - vagyis a regionális főnökök feladata lesz a szükséges mozgósított erők összeszedése.

Íme Vlagyimir Putyin elnök rendeletének teljes szövegének magyar nyelvű fordítása. A 7. pont hiányzik az eredetiben.

 

Vlagyimir Putyin elnök rendelete a részleges mozgósítás bejelentéséről az Orosz Föderációban.

Az 1996. május 31-i 61-FZ számú "A védelemről", az 1997. február 26-i 31-FZ számú "A mozgósítási kiképzésről és a mozgósításról az Orosz Föderációban" és az 1998. március 28-i 53-FZ számú "A katonai szolgálatról és a katonai szolgálatról" szóló szövetségi törvényekkel összhangban úgy döntök:

1. Részleges mozgósítás meghirdetése az Orosz Föderációban 2022. szeptember 21-től.

2. Az Orosz Föderáció állampolgárainak katonai szolgálatra történő behívását az Orosz Föderáció Fegyveres Erőiben történő mozgósításra. Az Orosz Föderáció mozgósítással katonai szolgálatra behívott állampolgárai az Orosz Föderáció Fegyveres Erőiben szerződés alapján szolgálatot teljesítő katonák jogállásával rendelkeznek.

3. Annak megállapítása, hogy az Orosz Föderációnak az Orosz Föderáció fegyveres erőibe mozgósítás útján katonai szolgálatra behívott állampolgárai díjazásának szintje megfelel az Orosz Föderáció fegyveres erőiben szerződés alapján szolgáló katonai személyzet díjazásának szintjének.

4. A katonai személyzet által katonai szolgálatra kötött szerződések a részleges mozgósítás időszakának végéig érvényesek maradnak, kivéve a katonai személyzetnek az e rendeletben meghatározott indokok alapján a katonai szolgálatból való elbocsátásának eseteit.

5. A részleges mozgósítás időszakában a szerződéses katonai szolgálatot teljesítő katonák, valamint az Orosz Föderáció mozgósítás céljából katonai szolgálatra behívott állampolgárai katonai szolgálatból való elbocsátásának alábbi indokai megállapítása az Orosz Föderáció Fegyveres Erőiben:

a) életkor alapján - a katonai szolgálatra vonatkozó korhatár elérésekor;

b) egészségügyi okokból - a katonai orvosi bizottság által katonai szolgálatra alkalmatlannak minősítettek kapcsán, kivéve azokat a katonákat, akik kifejezték a katonai szolgálat folytatására irányuló szándékukat olyan katonai beosztásokban, amelyeket a meghatározott katonák betölthetnek;

c) a szabadságvesztés kiszabásáról szóló bírósági ítélet hatálybalépésével összefüggésben.

6. Az Orosz Föderáció kormánya:

a) finanszírozza a részleges mozgósítással kapcsolatos tevékenységeket;

b) megteszi a szükséges intézkedéseket az Orosz Föderáció Fegyveres Erői, más csapatok, katonai alakulatai és szervei szükségleteinek kielégítésére a részleges mozgósítás időtartama alatt.

8. Az Orosz Föderáció alkotóelemeinek vezető tisztségviselői megszervezik az állampolgárok katonai szolgálatra történő behívását az Orosz Föderáció Fegyveres Erőiben történő mozgósítás céljából az Orosz Föderáció Védelmi Minisztériuma által az Orosz Föderáció alkotóelemenként meghatározott számban és határidőn belül.

9. Az Orosz Föderációnak a katonai-ipari komplexum szervezeteiben dolgozó állampolgárai jogosultak a mozgósítási célú katonai szolgálatra való behívás alól halasztást kapni (az e szervezetekben végzett munka idejére). Az Orosz Föderáció azon állampolgárainak kategóriáit, akiknek a halasztás joga megilleti őket, valamint a halasztás megadásának eljárását az Orosz Föderáció kormánya határozza meg.

Ez a rendelet a hivatalos kihirdetése napján lép hatályba.

https://www.pokolafoldon.hu/politika/putyin-mozgositasi-rendeletenek-teljes-szovege-leforditva

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése