Az ukrán "ellentámadás" kudarcra volt ítélve - ma megtörtént - Kiemelve Boris J. és az Egyesült Királyság szerepét

Augusztus 24-én Kijevbe látogatott Boris Johnson brit miniszterelnök:

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök mellett, a Marijinszkij-palotában tett megjegyzéseiben Johnson azt mondta, hogy Ukrajna "meg tudja és meg is fogja nyerni ezt a háborút".

Johnson látogatása a régóta bejelentett ukrán "ellentámadás" indító jele volt Herszon felé.

Április elején Johnson felhívta és meglátogatta Kijevet, hogy leállítsa a jól fejlett béketárgyalásokat Oroszország és Ukrajna között:

"Úgy tűnt, hogy az orosz és ukrán tárgyalófelek próbaképpen megállapodtak egy tárgyalásos ideiglenes rendezés körvonalaiban" - írta Fiona Hill és Angela Stent. "Oroszország visszavonulna a február 23-i pozíciójához, amikor is a Donbász régió egy részét és a Krím egészét ellenőrizte, cserébe pedig Ukrajna megígérné, hogy nem törekszik NATO-tagságra, és helyette biztonsági garanciákat kapna több országtól.".

A hír rávilágít Boris Johnson volt brit miniszterelnöknek a tárgyalások leállítására tett erőfeszítéseinek hatására - jegyezte meg a Twitteren Branko Marcetic újságíró. A megállapodás meghiúsításáról szóló döntés egybeesett Johnson áprilisi kijevi látogatásával, amelynek során állítólag két kulcsfontosságú okból sürgette Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hogy szakítsa meg a tárgyalásokat Oroszországgal: Putyinnal nem lehet tárgyalni, és a Nyugat nem áll készen a háború befejezésére.

Az elmúlt hónapokban Nagy-Britannia több ezer ukrán katonát és tisztjét képezte ki. Az ukrán különleges erőkkel együtt a brit MI-6 titkosszolgálat különleges műveletet tervezett Ukrajna számára, hogy visszaszerezze az ellenőrzést a Kakhovka-Dnyeper víztározó déli oldalán lévő Zaporizzsjai Atomerőmű felett. Ezt úgy tervezték, hogy egybeessen a NAÜ ellenőreinek látogatásával, amelyet Ukrajna régóta feltartott, és amely a ZNPP meglátogatására irányult.

A herszoni offenzíva augusztus 30-án kezdődött öt tengelyen. A végzete kudarcra volt ítélve. Az orosz csapatok által tartott terület megszerzésére tett kísérletek közül három kudarcot vallott. Az egyik tengelyt néhány stratégiai értékkel nem rendelkező kis falu elfoglalása után leállították. Az egyetlen "sikeres" támadás az Inhulet folyón át vezetett Andrijivka közelében, a Kakhovka Dnyeper víztározót lezáró gát és folyami átkelő irányába.

 

 


https://www.pokolafoldon.hu/politika/az-ukran-ellentamadas-kudarcra-volt-itelve