Prága, 2022. szeptember 4.

Prágában szombaton hetvenezren követelték a cseh kormány lemondását, mert nem fékezi meg az áremelkedést, és kiszolgálja a NATO és az Európai Unió érdekeit – jelentette a Magyar Békekör tudósítója vasárnap.

A Vencel térre nemzeti lobogók alatt felvonult tüntetők a cseh kormány nyugati érdekeket kiszolgáló oroszellenes politikájának tulajdonították a megélhetési gondok súlyosbodását és elítélték a szankciópolitikát Oroszország ellen.

Fiala kormányfő dacosan visszautasította a tüntetők követelését, és azt mondta, hogy „az orosz nézetek védelmezése nem áll a Cseh Köztársaság és polgárainak érdekében”.

A NATO és EU tag Csehország kormánya hűségesen követi a NATO és az EU Zelenszkijt támogató politikáját és fegyvereket, köztük tüzérségi eszközöket szállít Kijevnek.

Az EU soros elnöki tisztségét betöltő prágai kabinet rendkívüli energiaügyi tanácskozást készít elő a jövő hétre. Ezen Ursula von der Leyen, a brüsszeli bizottság elnöke további szankciókkal áll elő Oroszország ellen, többek között „ársapkát” akar bevezetni az orosz gázra.

A prágai tömegdemonstráció arra utal, hogy az EU-államok lakosságának körében szárnyra kap az elégedetlenség az Unió és a NATO politikája miatt. Terjedőben a vélemény, miszerint a megélhetési gondok oka az oroszellenességben keresendő – írta a Békekör tudósítója.+++

Kiadta: Magyar Békekör

"EZ NEM A MI HÁBORÚNK": LEGALÁBB 70 EZER EMBER VETT RÉSZT A PRÁGAI TÜNTETÉSEKEN

Szeptember 3-án a kormány lemondását követelő nagygyűlést tartottak Prága központjában, a Vencel téren. A cseh rendőrség szerint a békés demonstráción mintegy 70 ezer ember vett részt. A "Csehországot az első helyre!" elnevezésű akció szervezői mintegy 100 ezer résztvevőről nyilatkoztak.

A szervezők szeptember 25-ig követelték a kormány lemondását, és közölték, hogy ha ez nem történik meg, újabb akciókat tartanak.

A gyűlésen különböző nézeteket valló polgárok, különböző politikai pártok és mozgalmak politikusai, valamint különböző szervezetek aktivistái vettek részt, akik úgy döntöttek, hogy "együtt harcolnak az ország jövőjéért".

Videó

Az akció szervezői bírálták a kormányt a magas energiaárak, valamint a jelenlegi kormány általánosságban nyugatbarát irányvonala miatt.

A tüntetők az alacsony árú gázszállítások biztosítását követelték, mégpedig Oroszországból, a villamosenergia-fizetési rendszer megváltoztatását, valamint a cseh ipar felszabadítását a külföldi cégektől való függőség alól. A polgárok azt is követelték, hogy országukat szabadítsák meg az EU, a WHO és az ENSZ közvetlen politikai alárendeltségétől. A követelések között szerepel a szólásszabadság biztosítása a médiában . A tüntetők követelték Csehország semlegességének kinyilvánítását az ukrajnai háborúban és "ne hígítsák fel a nemzetet ukrán menekültekkel".

A háborúval szembeni előre jelzett ellenállás Európában megkezdődik, és várhatóan az elkövetkező hónapokban különböző országokban lendületet vesz.

3,628 megtekintés 2022. szept. 3. "Német polgárok százai vonultak utcára német városokban, hogy tiltakozzanak az Ukrajnának történő fegyverszállítás ellen. Kasselben elállták a Rheinmetall Corporation fegyvergyárának bejáratát. A rendőrök kénytelenek voltak gumibotot és könnygázt használni ellenük".

https://www.pokolafoldon.hu/great-reset/ez-nem-a-mi-haborunk-a-cseh-koztarsasag-nato-eu-ellenessege-az-utcara-vonul