Vlagyimir Putyin orosz elnök nagyszabású hadgyakorlaton vett részt országa távol-keleti részén Kína és több más nemzet hadseregének több ezer katonája részvételével.

Putyin megfigyelte a Vosztok-2022 (Kelet 2022) elnevezésű, szeptember elején kezdődött közös hadgyakorlatokat, amelyeket az Oroszország keleti partjainál lévő vizeken lévő gyakorlótereken tartanak - közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden a helyi hírügynökségekkel.

A gyakorlatokon több, volt szovjet állam, valamint Kína, India, Laosz, Laosz, Mongólia, Nicaragua és Szíria csapatai vesznek részt.

A szerdáig tartó gyakorlatokon több mint 50 ezer katona és több mint 5000 haditechnikai egység, köztük 140 repülőgép és 60 hajó vesz részt. Kína több mint 2000 katonát, valamint több mint 300 katonai járművet, 21 harci repülőgépet és három hadihajót küldött a gyakorlatokra kínai híradások szerint.

A gyakorlatok részeként az orosz és a kínai haditengerészet a Japán-tengeren közös fellépést gyakorolt a tengeri összeköttetések védelmére és a parti területeken lévő szárazföldi erők támogatására.

Az orosz védelmi minisztérium kedden videót tett közzé a gyakorlatok haditengerészeti részéről, amelyen az orosz Csendes-óceáni Flotta a Kalibr cirkálórakéták indítását gyakorolja, amelyek - közlése szerint - sikeresen eltaláltak egy több mint 300 kilométerre lévő célpontot.

 

 

A kínai védelmi minisztérium szóvivője, Tan Kefei ezredes múlt héten azt mondta, hogy országának a Vosztok-2022-ben való részvétele a "résztvevő országok hadseregei közötti együttműködés elmélyítését, az összes résztvevő fél közötti stratégiai együttműködés szintjének növelését, valamint a különböző biztonsági fenyegetésekre való közös reagálás képességének fokozását" célozza.

Putyin és kínai kollégája, Hszi Csin-ping februárban "határok nélküli" partnerséget hirdettek országaik között, és szorosabb együttműködést ígértek a Nyugat ellen.

India is küldött egy katonai kontingenst a gyakorlatokra. Oroszország India legnagyobb haditechnikai beszállítója.

Oroszország február végén katonai offenzívát indított Ukrajnában. Azóta az USA és NATO-szövetségesei szankciókat léptettek életbe Moszkva ellen, és nehézfegyvereket szállítottak Kijevnek.

Kína szerint az Egyesült Államok a konfliktus "fő felbujtója", mivel támogatja a NATO bővítését és szankciókat vetett ki Moszkvára.

Press TV - 2022. szeptember 6.

https://www.pokolafoldon.hu/politika/putyin-kozos-hadgyakorlatot-tart-kinaval-indiaval-es-mas-nemzetekkel-oroszorszag-tavol-keleti-reszen