A finn és a svéd kormány nemrég kinyilvánított döntése, hogy csatlakozik a NATO kollektív öngyilkossági paktumához, nem okozhat nagy meglepetést bárkinek, aki figyelemmel kísérte a nácizmus növekedését az elmúlt 77 évben.

Ez a növekedés nem csak a horogkereszt-tetovált, az okkultizmust szerető, farkasangyalt viselő, fekete napot viselő Azov, C14, Szvoboda és Aidar neonácik megújulásában ölt testet napjaink Ukrajnájában, hanem a második világháborús történelem teljes újraírásában, amely a Szovjetunió összeomlása óta eltelt 30 év alatt gyorsítottan merült el a valótlanságba.
A NATO-ba beolvasztott, a Varsói Szerződés utáni tagországok, mint Litvánia, Észtország, Albánia, Szlovákia és Lettország, a második világháború náci kollaboránsait szobrokkal, köztéri emléktáblákkal, emlékművekkel, sőt a nácikról elnevezett iskolákkal, parkokkal és utcákkal dicsőítették. A náci kollaboránsok ünneplése a szovjetbarát emlékművek lebontása mellett szinte előfeltétele lett a NATO-hoz csatlakozni kívánó nemzeteknek.

Észtországban, amely 2004-ben csatlakozott a NATO-hoz, a védelmi minisztérium által finanszírozott Erna Társaság a második világháborúban a Waffen SS-szel együttműködő náci Erna szabotőrcsoportot ünnepelte, az Erna előretolt gárdát hivatalos nemzeti hőssé emelve. Albániában Edi Rama miniszterelnök rehabilitálta a náci kollaboránst, Midhat Frasherit, aki koszovói zsidók ezreit deportálta haláltáborokba.

Litvániában a Kaunasban atrocitásokat végrehajtó, nácibarát litván aktivista front vezetőjét, Juozas Lukšát nemzeti hősként tisztelte meg a parlament, amely határozatban "a 2021-es évet Juozas Luksa-Daumantas évének" nyilvánította. Szlovákiában a neonáci Marián Kotleba vezette "Mi Szlovákiánk Népe Párt" a peremről a főáramba lépett, és 2019-ben a parlamenti helyek 10%-át szerezte meg.

A fentiek a 'Miért olyan nehéz a finn nácizmus? A NATO növekvő öngyilkos paktuma azzal fenyeget, hogy lángra lobbantja a világot'. A második világháborút ("WWII") megelőző és alatti eseményekkel kapcsolatos történelmi kontextus megadásával - a Finnország és Svédország szekrényeiben lévő náci csontvázak feltárásával, Finnország náci örökségének áttekintésével, a Szívföld biztosításáért folytatott versennyel és Finnország náci fordulatával, Finnország tartós horogkeresztjének különös esetével - a szerző, Matthew Ehret azzal zárja, hogy szembesíti az olvasót azokkal a kényelmetlen tényekkel, amelyekkel ma is szembe kell néznünk:

 

 

A történelem kellemetlen ténye, hogy ugyanazokat a hatalmakat, amelyek a fasizmusnak teret adtak, soha nem büntették meg a nürnbergi perben. Nem büntették meg azokat a Wall Street-i iparosokat és pénzembereket, akik a háború előtt és alatt Németországot pénzzel és utánpótlással látták el... sem a Bank of England brit pénzembereit, akik gondoskodtak arról, hogy a náci pénztárak tele legyenek Ausztriából, Csehszlovákiából vagy Lengyelországból elkobzott zsákmánnyal.

A háború utáni korszakban nem csak a fasiszta gyilkosok hatalmas újraszerveződése zajlott le a CIA/NATO által irányított Gladio hadművelet formájában, és tudjuk, hogy Allan Dulles közvetlenül felügyelte Hitler hírszerzési főnökének, Reinhard Gehlennek a nyugatnémet hírszerzés parancsnoki struktúrájába való visszahelyezését, egész hálózatával együtt. Az olyan ukrán nácikat, mint Stefan Bandera és Mikola Lebed, azonnal beolvasztották ugyanebbe az apparátusba: Bandera 1956-tól 1958-ban bekövetkezett haláláig Gehlen mellett dolgozott, míg Lebed bekerült az amerikai hírszerzésbe, ahol a CIA Prolog nevű fedőszervezetét vezette.

A NATO 1998 óta Oroszország határai körüli növekedését, valamint a NATO által vezetett tömeges atrocitásokat, a boszniai, afganisztáni és líbiai bombázásokat is újra kell értékelni, szem előtt tartva ezt a náci származást.

Lehetséges, hogy az a háború, amelyet 1945-ben a szövetségesek megnyertnek hittünk, csupán egy csata volt egy nagyobb civilizációs háborúban, amelynek kimenetele még nem látható? A finn és svéd hazafiaknak minden bizonnyal nagyon mélyen el kellene gondolkodniuk azokon a sötét hagyományokon, amelyek újjáéledésének veszélyével fenyegetnek, amikor a 21. században egy új Barbarossa-hadműveletbe kapcsolódnak be.

Miért olyan bonyolult a finn nácizmus? A NATO növekvő öngyilkos paktuma azzal fenyeget, hogy lángra lobbantja a világot, Stratégiai Kultúra Alapítvány, 2022. június 2.