Az írói pályafutásom során még soha nem láttam annyi gazdasági pesszimizmust, mint amennyit most látok.

Az elmúlt néhány hónapban monumentális változás történt a közhangulatban, és mostanra szinte mindenki felismerte, hogy nagyon nehéz gazdasági idők elé nézünk.

Persze még mindig volt néhány gazdasági optimista, akik keresték a reménysugarat, de a Federal Reserve nem hagyott teret az optimizmusnak, amikor szerdán bejelentette az elmúlt 28 év legnagyobb kamatemelését.

Amikor a Fed az 1980-as évek elején agresszíven emelte a kamatokat, az az amerikai történelem egyik legfájdalmasabb recesszióját eredményezte. Sajnos sokan úgy vélik, hogy ami előttünk áll, az még rosszabb lesz.

 

 

A legendás Wall Street-i befektető, Michael Novogratz például nyíltan arra figyelmeztet, hogy "a gazdaság össze fog omlani"...

"A gazdaság össze fog omlani" - mondta a MarketWatchnak. "Nagyon gyors recesszióba fogunk kerülni, és ezt sok mindenben láthatjuk" - tette hozzá.

"A lakáspiac kezd felborulni" - mondta. "A készletek felrobbantak. Több iparágban is vannak elbocsátások, és a Fed megrekedt [abban a helyzetben, hogy] addig kell emelnie [a kamatlábakat], amíg az infláció meg nem fordul."

Novogratznak igaza van, de szerintem pontosabb lenne azt mondani, hogy "a gazdaság már kezd összeomlani". Az alábbi 18 jel arra utal, hogy a várva várt gazdasági összeomlás már megkezdődött...

#1 A részvényárak az elmúlt hetekben zuhantak, és ez azt eredményezte, hogy az Egyesült Államokban közel 3 billió dollárt töröltek a nyugdíjszámlákról...

Az amerikai tőzsdei hullámvölgy, amely medvepiacra taszította az amerikai részvényeket, nem csak az olyan milliárdosok nettó vagyonát csökkenti, mint Elon Musk és Jeff Bezos. Az amerikaiak nyugdíjmegtakarításait is megviseli, és több billió dollár értékét semmisíti meg.

Alicia Munnell, a Boston College Nyugdíjkutató Központjának igazgatója szerint a kiárusítás közel 3 billió dollárt törölt el az amerikai nyugdíjszámlákról. Számításai szerint a 401(k) tervben résztvevők 2021 vége óta mintegy 1,4 billió dollárt veszítettek a számláikról. Az IRA-val rendelkezők - amelyek többsége 401(k) átvezetés - idén 2 billió dollárt veszítettek.

#2 A Dow Jones ipari átlaga csütörtökön több mint egy év óta először esett a lélektanilag fontos 30 000-es határ alá. Ha nem tud visszatérni erre a szintre a következő néhány kereskedési ülésen belül, akkor sok befektető tényleg pánikba fog esni.

#3 A Dow most 19 százalékkal van lemaradva az eddigi csúcsától.

#4 Az S&P 500 24 százalékkal maradt el az eddigi csúcsától.

#5 A Nasdaq 34 százalékkal maradt el az eddigi csúcsától. Gondoljon csak bele egy pillanatra. A Nasdaq értékének egyharmada máris elszállt.

#6 Az összes kriptovaluta értékének kétharmada már elpusztult a piac csúcspontja óta. Tavaly novemberben az összes kriptovaluta összértéke átlépte a hárombillió dolláros határt. Mire ezt a cikket írom, ez a szám kevesebb mint egy billió alá esett.

#7 Ezen a héten 1987 óta a leggyorsabban emelkedtek a jelzáloghitelek kamatai. Mondanom sem kell, hogy ez teljesen tönkre fogja tenni a lakáspiacot...

A Freddie Mac jelzáloghitel-felvásárló csütörtökön közölte, hogy a 30 éves hitelek átlagos kamatlába ezen a héten 5,78%-ra emelkedett 5,23%-ról, ami a legutóbbi a gyors emelkedések sorozatában és a legnagyobb egyhetes ugrás 1987 óta. A kamatláb jóval az egy évvel ezelőtti 2,93% felett van, és 2008 novembere óta a legmeredekebb szintet jelzi.

 

 

#8 A június 12-én véget ért négyhetes időszakban az eladók minden idők legnagyobb százalékban csökkentették otthonaik listaárát.

#9 Az ország egyes részein a lakásárak máris 20 százalékkal csökkentek.

#10 Az egy évvel ezelőtti azonos időszakhoz képest a múlt héten 52,7 százalékkal csökkent a jelzáloghitel-kérelmek száma.

#11 Most tudtuk meg, hogy májusban 14,4 százalékkal csökkent a lakásépítések száma az Egyesült Államokban.

#12 Az új lakások építésére kiadott engedélyek száma 7 százalékkal csökkent májusban.

#13 A nagykereskedelmi árak továbbra is aggasztó ütemben gyorsulnak...

A nagykereskedelmi árak májusban gyors ütemben emelkedtek, miközben az amerikai gazdaságra egyre nagyobb inflációs nyomás nehezedik - jelentette kedden a Munkaügyi Statisztikai Hivatal.

A termelői árindex, amely az áruk és szolgáltatások termelőinek fizetett árakat méri, 0,8%-kal emelkedett a hónapban és 10,8%-kal az elmúlt egy évben. A havi emelkedés összhangban volt a Dow Jones becsléseivel, és megduplázta az áprilisi 0,4%-os ütemet.

#14 Az Atlanta Fed GDPNow nyomkövetője most azt vetíti előre, hogy a második negyedévben 0 százalékos lesz a gazdasági növekedés.

#15 A Philadelphia Fed üzleti indexe 3,3 negatív értéket mutatott júniusban. Ez az első csökkenés a COVID-járvány kezdete óta.

#16 Egy nemrégiben készült felmérés szerint a kisvállalkozók "közel öt évtizede a legborúsabbnak érzik magukat".

#17 Jelenleg az Egyesült Államokban a gyártók 59 százaléka úgy véli, hogy recesszió következik.

#18 A Bloomberg előrejelzése szerint a következő 24 hónapban 98,5 százalék a recesszió valószínűsége.

 

 

De ennek nem így kellett volna történnie.

Tavaly a beszélő fejek a televízióban arról biztosítottak minket, hogy a jólét új aranykora már csak a sarkon van, és hogy a tőzsde a végtelenségig emelkedhet.

Valójában sok beszélő fej olyan dolgokat mondott nekünk, amelyek most visszatekintve teljesen és teljes mértékben nevetségesnek tűnnek.

Vezetőink azt hitték, hogy dacolhatnak a közgazdaságtan törvényeivel, és egy ideig úgy tűnt, hogy a "gazdasági voodoo" működik is.

Az igazság azonban az, hogy minden alkalommal, amikor a konzervdobozba rúgtak, csak tovább súlyosbították a hosszú távú problémáinkat.

Mostanra eljutottunk egy olyan pontra, ahol a közeljövő rendkívül borúsnak tűnik, a hosszú távú kilátások pedig abszolút rémálomszerűek.

Ha sokkal másabb döntéseket hoztunk volna az út során, akkor ma nem állnánk ilyen szörnyű válsággal szemben.

Sajnos, ami megtörtént, megtörtént, és most meg kell innunk a levét azoknak a nagyon ostoba döntéseknek, amelyeket vezetőink hoztak.

https://www.pokolafoldon.hu/great-reset/a-gazdasag-ossze-fog-omlani-a-gazdasagi-osszeomlas-18-jele