Oroszország figyelmezteti Ukrajnát, hogy csapást mérhet Kijevre

Moszkva eddig tartózkodott attól, hogy ukrán döntéshozókat támadjon, de ha Kijev továbbra is szabotázsakciókat vagy hagyományos támadásokat kísérel meg végrehajtani Oroszország területén, ez meg fog változni - figyelmeztetett szerdán az orosz védelmi minisztérium.

"Láttunk szabotázskísérleteket és támadásokat az ukrán hadsereg részéről orosz területen lévő létesítmények ellen. Ha ezek a kísérletek folytatódnak, az Orosz Föderáció fegyveres erői csapást mérnek a döntéshozó központokra, beleértve Kijevet is - amitől eddig tartózkodtunk" - magyarázta Igor Konaszenkov 2 vezérőrnagy szóvivő.

Bár Konasenkov nem pontosította, hogy milyen csapásokra vagy szabotázskísérletekre utal, hétfőn Oroszország fokozott terrorkészültséget hirdetett három Ukrajnával határos régióban - Brjanszkban, Kurszkban és Belgorodban -, valamint több határ menti településen Krasznodar, Voronyezs és a Krím régióban.

 

 

Ukrajna tagadja, hogy oroszországi olajraktárat támadtak volna meg

A helyi média szerint a Belgorodi régióban a légvédelem nagyon aktív volt az elmúlt héten. Kijev először állította, majd tagadta, hogy április 1-jén két helikopter csapást mért egy Belgorod városától délre fekvő üzemanyagraktárra, amely nem járt sebesülésekkel vagy halálesetekkel, de jelentős anyagi károkat okozott.

Az orosz hatóságok vizsgálnak egy március 29-i rakétatámadást is, amelynek során legalább három Tochka-U rakétát lőttek ki Ukrajnából egy Belgorod melletti katonai egység ellen. A nemzetközileg tiltott kazettás bombák nyolc orosz állampolgárt sebesítettek meg, és 21 járművet, valamint néhány épületet rongáltak meg.

Közben az ukrán katonai hírszerzés vezetője a fokozott terrorriadóra utalva arra mutatott rá, hogy Oroszország hamis zászlós támadásokat tervez saját állampolgárai ellen, hogy megerősítse az ukrajnai katonai műveletek állítólagosan lankadó támogatását.

A NATO ukrajnai fegyverkonvojok legitim célpontok - Oroszország

 

 

"Orosz házakban robbantásokat vagy rakétatámadásokat terveznek, hogy azokat [az ukrán hadseregre] vagy önkéntes zászlóaljakra kenjék, hogy érzelmi képet fessenek az "ukrán nacionalista atrocitásokról" - mondta kedden újságíróknak Kirill Budanov vezérőrnagy, az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési igazgatóságának vezetője. "Mindezt azért, hogy érzelmileg manipulálják az oroszokat, és még inkább az ukránok ellen hangolják őket".

Moszkva február 24-én küldött csapatokat Ukrajnába, miután hét éve tart a patthelyzet, amiért Kijev nem hajtotta végre a minszki megállapodásokban foglaltakat és nem vetett véget a konfliktusnak a szakadár donyecki és luganszki régiókkal. Oroszország végül elismerte a két régiót független államként, és ekkor katonai segítséget kértek.

Oroszország azt követeli, hogy Ukrajna hivatalosan nyilvánítsa magát semleges országnak, amely soha nem csatlakozik az Egyesült Államok vezette NATO katonai blokkjához. Kijev ragaszkodik ahhoz, hogy az orosz offenzíva teljesen indokolatlan volt, és cáfolta azokat az állításokat, amelyek szerint a két donbásszi köztársaság erőszakos visszafoglalását tervezi.


https://www.pokolafoldon.hu/hihetetlen/oroszorszag-figyelmezteti-ukrajnat-hogy-csapast-merhet-kijevre