Március 4-én Kijevtől nyugatra folytatódtak az összecsapások az orosz fegyveres erők és az ukrán hadsereg között.

Az orosz erők kiterjesztették az ellenőrző zónát a térségben, visszavonulásra kényszerítve az ukrán alakulatokat.

Heves harcok folynak Bucha faluban. Az orosz hadsereg március 3-án reggel vette át az ellenőrzést, de az ukrán hadsereg ellentámadást indított. Súlyos összecsapások történtek Irpin faluban is.

Harkiv közelében nem történt jelentős helyzetváltozás. Az orosz csapatok a város északi peremén tartózkodnak, és délkeletről megkerülik a várost. Rendszeresen pontos csapásokat mérnek azokra a helyekre, ahol a Kijev-párti erők koncentrálódnak. Válaszul az ukrán egységek rakétavetőket vetettek be, amelyeknek legalábbis egy része lakott területeken települt. A közeljövőben várható egy olyan hadművelet, amelynek célja a város teljes megtisztítása a Kijev-párti erőktől.

Mariupolban a város külvárosaiban folytatódnak az összecsapások. Az ukrán hadsereg és nacionalista zászlóaljak próbálnak ellenállni a DPR és Oroszország túlerőinek. Tárgyalások folynak a civilek kivonulásához szükséges humanitárius folyosók megszervezéséről. A város teljes megtisztítására irányuló művelet a megmaradt Kijev-párti egységektől még nem indult el.

 

Vonovakhában az orosz hadsereg és a népköztársasági erők fejlesztik az ottani Kijev-párti erők csoportosulásának felszámolására irányuló hadműveletüket. Az ukrán hadsereg és a nacionalista zászlóaljak jelentős veszteségeket szenvedtek emberekben és felszerelésben. Ugyanakkor a DPR erői észak felől már majdnem elérték Szeverodonyeck városát.

Szlavjanszk-Kramatorszk irányában az orosz erők északkeletről Krasznij Liman felé nyomulnak, miután ellenőrzésük alá vonták Balakleját. Izyum település felé nyomulnak előre. Jelenleg harcok és légicsapások folynak a térségben. A fő légi célpontok az ukrán hadsereg és a területvédelmi harcosok által elfoglalt megmaradt létesítmények. Izyum ellenőrzés alá vonásával Oroszország és az LPR közös erői megteremtik a lehetőséget a kijevi erők e műveleti területen lévő csoportosulásának bekerítésére.

Az ukrán hadsereg továbbra is állásokat tart Horlivka közelében. A Kijev-barát erők rendszeres tüzérségi csapásokat mérnek Donyeckre. A DPR hatóságai szerint a polgári objektumok a fő célpontok.

Nikolajevet részben az orosz erők blokád alá vették. Készül egy hadművelet a város teljes ellenőrzés alá vonására. Szemtanúk az ukrán hadsereg és a területvédelmi erők egységeinek koncentrációjáról számolnak be a déli külvárosban. Március 4-én reggelig nem jelentettek onnan összecsapásokat.

Heves harcok folynak Voznyecsenszk közelében. A Kijev elleni déli támadás megakadályozása érdekében az ukrán hadsereg két átkelőt robbantott fel a Jujnij Bug folyón. Szakértők szerint az Odessza elleni előrenyomulást a Nyikolajev feletti teljes ellenőrzés megteremtése után tervezik.

Herszonban az orosz csapatok fokozatosan kialakítják a teljes ellenőrzést a régió felett. Megkezdődött a humanitárius segélyek szállítása. Megszervezték a Krím félsziget régióinak vízellátását az észak-krími csatornából.

 

Az orosz erők lezárták Csernihov városát. Ettől északra harcok törtek ki. Közvetlen támadásra azonban nem került sor.

Közben az oroszok megkezdték Energodar város ellenőrzésének kiépítését. Most azon dolgoznak, hogy felszámolják az ukrán hadsereg katonai állásait a városban. Március 3-án késő este és március 4-én kora reggel összecsapásokra került sor a térségben, többek között a Zaporizzsjai Atomerőmű közelében lévő területeken, ahol az ukrán hadsereg állásokat foglalt el. Ez lehetővé tette, hogy a Zelenszkij-kormány azt feltételezze, hogy az orosz előrenyomulás veszélyeztetheti az atomerőművet. Ennek ellenére helyi források arról számoltak be, hogy reggelre az oroszok ellenőrzés alá vonták és biztosították a létesítményt.

Általánosságban elmondható, hogy a kijevi csapatok Zaporizzsja megye északi része felé vonulnak vissza, ahol az orosz fegyveres erők is előrenyomulnak.

Az ukrán-orosz tárgyalások második fordulója nem hozott áttörést. Mindazonáltal a felek megállapodtak abban, hogy a civilek evakuálására és a humanitárius segélyek szállítására szolgáló "zöld folyosók" létrehozásán dolgoznak.

https://www.pokolafoldon.hu/hihetetlen/oroszorszag-atveszi-az-ellenorzest-a-zaporizzsjai-atomeromu-felett-az-ukrajnai-muveletek-kilencedik-napja