A hírszerző szolgálat pénteken közleményben közölte, hogy a Daesh terroristái az Egyesült Államok által tartott szíriai al-Tanf katonai támaszponton végeztek kiképzést.

"2021 végén az amerikaiak kiszabadították a börtönökből... több tucat Daesh-terroristát, köztük orosz és FÁK-országok állampolgárait. Ezeket a személyeket az Egyesült Államok által ellenőrzött al-Tanf bázisra küldték, ahol speciális kiképzésen vettek részt a felforgató és terrorista hadviselés módszereiről, amelynek középpontjában a Donbassz régió állt" - tette hozzá a közlemény.

Az amerikai hadsereg erőket és felszerelést állomásoztatott Kelet- és Északkelet-Szíriában, a Pentagon állítása szerint a telepítés célja, hogy megakadályozza, hogy a térségben lévő olajmezők a Daesh terroristáinak kezébe kerüljenek. Damaszkusz szerint azonban a törvénytelen telepítés célja az ország erőforrásainak kifosztása.

Az orosz hírszerzés azt is közölte, hogy az eddig Ukrajnába telepített Daesh-terroristák többségét az országban zajló orosz katonai offenzíva során ölték meg. Washington azonban továbbra is új Daesh-egységeket alakít a Közel-Keleten és Afrikában, hogy a szomszédos Lengyelországon keresztül Ukrajnába telepítse őket.

 

Csütörtökön az orosz védelmi minisztérium szerint az amerikai katonai hírszerzés fokozza kampányát, hogy zsoldosokat toborozzon az ukrajnai harcokhoz.

"Az amerikai katonai hírszerzés nagyszabású propagandakampányt indított, hogy PMC [magán katonai cég] vállalkozókat toborozzon, akiket Ukrajnába küldenének. Elsősorban az amerikai PMC-k, az Academi, a Cubic és a Dyn Corporation alkalmazottait toborozzák... Csak a múlt héten mintegy 200 zsoldos érkezett Horvátországból Lengyelországon keresztül, akik csatlakoztak az egyik nacionalista zászlóaljhoz Ukrajna délkeleti részén" - mondta Igor Konaszenkov, a minisztérium szóvivője.

Február 25-én Vlagyimir Putyin orosz elnök katonai offenzívát jelentett be Ukrajnában, amelynek keleti területei 2014-ben szakadtak el, miután nem voltak hajlandók elismerni a Nyugat által támogatott ukrán kormányt, amely megdöntötte a demokratikusan megválasztott, Oroszország-barát kormányt.

Az ukrán hadsereg és az oroszbarát szakadárok között kirobbant konfliktusban eddig több mint 14 ezer ember vesztette életét Ukrajna keleti részén.

https://www.pokolafoldon.hu/hihetetlen/oroszorszag-szerint-az-usa-terroristakat-szallit-at-sziriabol-ukrajnaba

A titkosítás alól feloldott papírokból kiderül, hogy az USA milyen mértékű katonai támogatást nyújtott Ukrajnának

Washington mindent megtett, hogy felkészítse Kijevet "az Oroszország elleni hibrid háborúra" - közölte egy nagy amerikai hírügynökség, hogy ukrán katonák amerikai gyártmányú FIM-92 Stinger rakétákat szállítanak a kijevi Boriszpil repülőtérre. © AFP / Szergej Szupinszkij
Az Egyesült Államok tavaly év vége óta drasztikusan megnövelte Ukrajnának szánt halálos segélyszállítmányait, beleértve a városi harcokhoz szükséges fegyvereket és felszereléseket - jelentette szombaton a Washington Post, miután megtekintette a transzferek és eladások titkosítás alól feloldott elszámolását.

A Pentagon papírjai szerint Washington már decembertől kezdve aktívan felszerelte a kijevi kormányt sörétes puskákkal, robbanóanyag-mentesítésre alkalmas speciális ruhákkal és más, a városi területeken folytatott harcokhoz hasznos eszközökkel - ez több mint két hónappal az orosz invázió előtt történt.

Az elmúlt héten pedig tovább fokozódtak az amerikai fegyverszállítások Ukrajnába: Kijev most először kapott Stinger légvédelmi rakétarendszereket, és többek között Javelin páncéltörő rakétákból bővült az arzenálja.

A lista jól illusztrálta, hogy a Biden-kormányzat "milyen nagy mértékben igyekezett felkészíteni az ukrán hadsereget arra, hogy hibrid háborút vívjon Oroszország ellen" - tette hozzá a Washington Post.

A fegyverek Kijevbe szállítása "folyamatos folyamat. Mindig, mindig azt nézzük, hogy mire van szüksége Ukrajnának, és ezt már évek óta tesszük" - mondta egy meg nem nevezett magas rangú amerikai védelmi tisztviselő, akit a lap idézett.

https://www.rt.com/news/551291-us-military-aid-ukraine/

 

Lukasenko szerint Putyin ígérete szerint a Fehéroroszország elleni támadást Oroszország elleni támadásnak tekintené

A fehérorosz vezető rámutatott, hogy a NATO gyorsan növeli erőit a Fehéroroszországgal határos Lengyelországban és a balti országokban

Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök
© Szergej Gunejev/POOL/TASS

MINSZK, február 24. /TASZSZ/. Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök elmondása szerint biztosítékot kapott Vlagyimir Putyin orosz elnöktől arról, hogy az orosz vezetés a Fehéroroszország elleni támadást Oroszország elleni támadásnak tekintené. A fehérorosz elnöki sajtószolgálathoz közel álló Telegram-csatorna csütörtökön egy videót tett közzé Lukasenko erre vonatkozó nyilatkozatával.

"Van egy közös csoportunk. Ennek egy része Oroszország nyugati határán van. Megkértem őt (az orosz elnököt - TASZSZ), hogy ne használja ennek a csoportnak egy részét. Hogy tartsa tartalékban arra az esetre, ha valami történne. A válasza az volt: "Ígérem, hogy bármilyen támadás ellene, vagy csak egy lépés a határon át a fehérorosz területre, azt jelentené, hogy megtámadják Oroszországot" - idézte Putyint Lukasenko.

"Szeretném, ha ezt hallanák és megértenék (Nyugaton - TASZSZ). És tartózkodjanak a hazugságoktól és a hamisítványok kitalálásától" - tette hozzá Lukasenko.

Arra is rámutatott, hogy a NATO gyorsan növeli erőit a Fehéroroszországgal határos Lengyelországban és a balti országokban.

https://tass.com/politics/1410061

https://www.pokolafoldon.hu/hihetetlen/legy-ovatos-nato-a-medvenek-karmai-vannak