Sokat árthatnak a manapság divatos diéták, ha az étrendet
szakszerűtlenül állítják össze - írja a Semmelweis Egyetem híroldala. A
fejlődésben lévő gyerekek ebből a szempontból különösen
veszélyeztetettek.
Az egyoldalú táplálkozás, a szélsőséges diéták, a főleg nyáron
divatos különleges (fogyókúrás) étrendek veszélyesek is lehetnek, ha
hozzá nem értő módon állítják össze őket. Különösen veszélyeztetettek a
fejlődésben lévő gyerekek – mondja dr. Lichthammer Adrienn, a
Semmelweis Egyetem ETK Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékének
adjunktusa.
Napjainkban számos követője van a vegetarianizmusnak, valamint a
sokkal újabb keletű paleodiétának, melyek nyersanyagaikat tekintve
nagyon különbözőek. Míg az előző a növényi eredetű táplálékokra alapoz,
az utóbbi a nagy mennyiségű hús fogyasztását részesíti előnyben.
A vegetarianizmus bizonyos földrajzi területeken tradicionális, de
Európában mintegy száz éve csak szórványosan fordult elő. Az utóbbi
évtizedekben azonban egyre nagyobb számban talál követőkre. Többféle
változata létezik, legszigorúbb formájában, a vegán étrendben kizárólag
a növényi eredetű táplálék fogyasztása engedélyezett, míg pl. az
ovo-laktovegetáriánusok tejet, tejterméket és tojást is étrendjükbe
illeszthetnek.
Önmagában a hús elhagyásától nem lesz egészségesebb az étrend
Táplálkozásélettani szempontból legkevésbé kifogásolható a
szemivegetarianizmus, amelyben szárnyas vagy hal színesítheti a
választékot, igaz, sokkal kisebb mennyiségben, mint a vegyes étrendben.
Bármely irányzatát kívánja követni valaki a vegetarianizmusnak,
kívánatos, hogy előtte szakemberhez forduljon segítségért, hiszen
önmagában a hús elhagyásától semmivel sem lesz egészségesebb az étrend.
Forrás: AFP/Catherine Delahaye
Sokat árthatnak egy fejlődésben lévő szervezetnek
Különös figyelmet érdemel a fehérjeszükséglet fedezése. A fehérjék
alapvető fontosságúak, többek között a növekedésben, fejlődésben (pl.
izomépítésben), az immunrendszer működésében játszanak szerepet. Az
igazi veszélyt a szakszerűtlen, önjelölt táplálkozástudósoktól származó
információ jelenti, hiszen a laikusok gyakran az internetről vagy
ismerősöktől szereznek (rész)információkat. Így nem érthetik a
nyersanyag szervezetre gyakorolt hatását, nem ismerik fel a
tápanyaghiányos állapotokat.
Szakszerűtlen összeállítással különösen sokat árthatnak egy
fejlődésben lévő szervezetnek. A csontrendszer jelentős része például a
serdülőkor végéig alakul ki, ezért ha nem megfelelő a
kalciumellátottság ebben az időszakban, nagyobb az esélye a korai
csontritkulásnak. Bár a növényekben is megtalálható ez az elem, de a
hasznosulása rosszabb, mintha tejjel vagy tejtermékekkel kerül a
szervezetbe. Ugyanez igaz a vasra is, melynek hiányában vashiányos
vérszegénység jöhet létre. Ezt súlyosbítja, hogy a normális
vérképzéshez B12 vitamin is szükséges, mely kizárólag állati eredetű
élelmiszerekben található meg.
A paleoétrend veszélyei
Nem jobb a helyzet a paleoétrend esetén sem. Ez ugyanúgy kizár
bizonyos élelmiszereket (pl. a gabonaféléket, tejet, tejterméket), arra
hivatkozva, hogy ezek egyes összetevői (pl. glutén, tejcukor, kazein)
mindenki számára károsak. Valóban léteznek olyan betegségek, ahol
orvosi diagnózis alapján ezek kizárása indokolt, szükségtelen azonban a
tiltás az egészségesek számára.
A paleoétrendet követők továbbá a szokásosnál nagyobb mennyiségű
húst fogyasztanak, amely túlterhelheti a vesét, vagy köszvényre
hajlamosíthat. A hússal együtt gyakran több zsír kerül a szervezetbe,
mely hosszabb távon megnövelheti a vérzsírértékeket (pl.
koleszterinszintet).
Nem véletlen, hogy a dietetikusok a lakosság számára a sokféle
nyersanyagot tartalmazó, változatos étrendet ajánlják. Nem lehet
elégszer hangsúlyozni azt, hogy nincsenek tiltott élelmiszerek, csak
kerülendő mennyiségek.
Forrás: Semmelweis Egyetem
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése