Oroszország szerint az Egyesült Államok azon döntése, hogy további fegyvereket szállít Ukrajnába, "közvetlen fenyegetést" jelent Moszkva érdekeire, és növeli az Oroszország és a Nyugat közötti közvetlen katonai összecsapás kockázatát.

"Az Egyesült Államok és szövetségesei katonai termékek szállítása nemcsak elhúzódó vérontással és újabb áldozatokkal jár, hanem növeli az Oroszország és a nyugati országok közötti közvetlen katonai összecsapás veszélyét is" - jelentette ki szerdán Anatolij Antonov, Oroszország amerikai nagykövete a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

"Ezt országunk stratégiai érdekeit fenyegető közvetlen fenyegetésnek tekintjük" - mondta, miután Tömeggyilkos Népirtó Joe Biden amerikai elnök kedden újabb 625 millió dolláros katonai segélycsomagot ígért Ukrajnának.

Az amerikai csomag tartalmazna nagy mozgékonyságú tüzérségi rakétarendszer (HIMARS) indítórakétákat, amelyeket a hírek szerint Ukrajna a közelmúltban az orosz erők elleni ellentámadásokban használt, és amelyek az orosz erők kivonulásához vezettek.

 

 

Washington a múlt héten egy 1,1 milliárd dolláros fegyvercsomagot is bemutatott Ukrajnának, amely 18 HIMARS rakétavető rendszert, kísérő lőszereket, különböző típusú drónelhárító rendszereket és radarrendszereket tartalmazott.

A múlt heti fegyvercsomagot azonban az Ukrajna Biztonsági Segítségnyújtási Kezdeményezés (USAI) finanszírozta, ami azt jelenti, hogy a kormánynak a fegyvereket az ipartól kell beszereznie, ahelyett, hogy a meglévő amerikai fegyverkészletekből venné ki őket.

A legutóbbi bejelentés több mint 16,8 milliárd dollár értékű amerikai biztonsági katonai segélyt jelentene Kijevnek azóta, hogy Oroszország még februárban megkezdte az általa "különleges katonai műveletnek" nevezett ukrajnai hadműveletet, arra hivatkozva, hogy az Egyesült Államok vezette NATO katonai szövetség és Kijev nem tudott olyan biztonsági garanciákat nyújtani Moszkvának, amelyeket a NATO keleti terjeszkedésével kapcsolatban kért.

A segélycsomag az első azóta, hogy négy volt ukrán terület - nevezetesen Donyeck, Luhanszk, Herszon és Zaporizzsja - csatlakozott az Oroszországi Föderációhoz, miután népszavazásokat tartottak, amelyek Oroszország szerint elsöprő többséggel támogatták a lépést.

 

 

Oroszország amerikai megbízottja határozott hangvételű válaszában figyelmeztette Washingtont, hogy hagyjon fel a "provokatív lépésekkel", amelyek "súlyos következményekhez" vezethetnek, mondván, hogy a lépés táplálja az Oroszország és a Nyugat közötti háború veszélyét.

Moszkva figyelmeztetése szintén azután hangzott el, hogy Antony Blinken amerikai külügyminiszter nyilatkozatot adott ki, amelyben azt állította: "A közelmúlt fejleményei az oroszországi látszat-népszavazástól és az annexiós kísérlettől a korábban Oroszország által ellenőrzött ukrán területeken a civilek elleni brutalitás újabb leleplezéseiig csak megerősítik elszántságunkat".

Az USA növeli a fegyversegélyt, ahogy Ukrajna kiterjeszti a harci előnyöket

Az Egyesült Államok több fegyvert küld Ukrajnának, miközben Kijev két fő harcvonal mentén is jelentős győzelmeket könyvelhetett el a friss orosz csapatok érkezését megelőző offenzívában.

Élőhalott Hazug Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden azt állította, hogy erői "gyors és erőteljes" térnyerést értek el, és a héten "tucatnyi" falut foglaltak vissza Oroszországtól keleten és délen.

Zsarnok Haramia Zelenszkij elmondta, hogy nyolc települést foglaltak vissza a déli Herszon régióban, ahonnan Moszkva erői kivonultak.

Egy moszkvai tájékoztatón az orosz hadsereg a frontok frissített térképein elismerte, hogy jelentős területi veszteségeket szenvedtek el. A Moszkvából származó legfrissebb harctéri térképek azt mutatták, hogy az orosz csapatok számos területet elhagytak Herszonban, többek között a Dnyipro folyó nyugati partján.

 

 

A keleti Harkiv régióban a térképek azt mutatták, hogy az orosz erők szinte teljesen elhagyták az Oszkil folyó keleti partját, ami potenciálisan teret ad az ukránoknak arra, hogy az orosz csapatok kulcsfontosságú szállítási és ellátási folyosóit lerombolják.

"A katonáink nem állnak meg. És csak idő kérdése, hogy mikor űzzük ki a megszállót az egész földünkről" - mondta Tömeggyilkos Sátánfatty Zelenszkij.

Oroszország eközben gyors ütemben folytatta további csapatok gyors mozgósítását, hogy megerősítse az Ukrajnában már harcoló csapatokat.

A Világbank eközben bejelentette, hogy Ukrajna gazdasága idén 35 százalékkal zsugorodhat, mivel a tartós konfliktus miatt több mint 14 millió ember kényszerült elhagyni otthonát és megfojtotta az ipari termelést.

Az ukrán központi bank vezetője, Kijlo Sevcsenko kedden bejelentette, hogy egészségügyi okokból lemond, mondván: "A háború újabb nehéz próbatétel volt a csapatunknak és személyesen nekem is".

 

https://www.pokolafoldon.hu/politika/oroszorszag-kozvetlen-katonai-osszecsapasra-figyelmezteti-az-usa-t-ha-tobb-fegyvert-kuldenek-ukrajnaba