Az Egyesült Államok Egészségügyi és Emberi Szolgálatok Minisztériuma az Amgen USA Inc. A Nplate az akut sugárzási szindrómát (ARS) kísérő vérsejtkárosodások kezelésére engedélyezett felnőtt és gyermekbetegeknél (ARS).

A kaliforniai Thousands Oaksban működő Amgen a HHS Stratégiai Készültségi és Reagálási Igazgatóságának (ASPR) részét képező Biomedical Advanced Research and Development Authority (BARDA), valamint a National Institutes of Health részét képező National Institute of Allergy and Infectious Diseases támogatásával fejlesztette ki az Nplate-ot az ARS kezelésére.

A BARDA a 2004. évi Project Bioshield Act (Biopajzs-projektről szóló törvény) és a Project BioShield (Biopajzs-projekt) keretében 290 millió dollár értékű, erre a célra elkülönített finanszírozás alapján biztosított hatáskörét használja fel a gyógyszer ezen készletének megvásárlására. Az Amgen ezt a készletet a szállító által kezelt készleten tartja. Ez a megközelítés csökkenti az adófizetők életciklus-kezelési költségeit, mivel a lejárathoz közeledő dózisokat a lejárat előtt a kereskedelmi piacra lehet forgatni a gyors felhasználás érdekében, és új dózisokkal lehet kiegészíteni a kormányzati készletet.

Az ARS, más néven sugárbetegség akkor következik be, amikor az ember egész testét nagy dózisú, átható sugárzás éri, amely másodpercek alatt eléri a belső szerveket. Az ARS-sérülések tünetei közé tartozik az alacsony vérlemezkeszám következtében fellépő véralvadási zavar, amely ellenőrizetlen és életveszélyes vérzéshez vezethet.

 

 

A sugárzás okozta vérzés csökkentése érdekében az Nplate serkenti a szervezet vérlemezkék termelését. A gyógyszer felnőttek és gyermekek kezelésére egyaránt alkalmazható.

A Nplate-ot felnőtt és gyermekbetegek számára is engedélyezték, akik immun trombocitopéniában, alacsony vérlemezkeszámot eredményező vérzészavarban szenvednek. Az akut sugárzási szindróma kezelésére szolgáló, kereskedelmi indikációra is engedélyezett gyógyszerek újrafelhasználása segít fenntartani a termék elérhetőségét, és javítja az egészségügyi szolgáltatók ismertségét a gyógyszerrel kapcsolatban.

A BARDA a 2004. évi Project Bioshield Act és a Project BioShield keretében 290 millió dollár értékű, a Project BioShield keretében elkülönített finanszírozás keretében biztosított jogkörét használja fel a gyógyszer ezen készletének megvásárlására.

Az Amgen ezt a készletet a szállító által kezelt raktárkészletben tartja fenn.

Ez a megközelítés csökkenti az adófizetők életciklus-kezelési költségeit, mivel a lejárathoz közeledő dózisokat a lejárat előtt a kereskedelmi piacra lehet forgatni a gyors felhasználás érdekében, és új dózisokkal lehet kiegészíteni a kormányzati készletet.

https://www.pokolafoldon.hu/politika/az-egyesult-allamok-290-millio-dollar-erteku-nuklearis-veszhelyzeti-gyogyszereket-vasarol