Az Energodar tisztviselői azt is elmondták, hogy a kijevi erők továbbra is csapásokat mérnek az erőműre, annak ellenére, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőrei jelen vannak a létesítményben.

https://www.rt.com/russia/562308-zaporozhye-npp-fuel-oil-leak/

Szakemberek dolgoznak egy fűtőolaj-tartály szivárgásának megszüntetésén, amelyet az ukrán csapások okoztak - állítják a tisztviselők
Szennyeződött a zaporozsjei atomerőmű vízellátása - hatóságok

Az ukrán erők legutóbbi lövedékei a Zaporozsjei Atomerőmű körüli, orosz ellenőrzés alatt álló területeken fűtőolaj-szivárgást okoztak - közölte kedden Alekszandr Volga, Energodar város közigazgatási vezetője.

A tisztviselő elmondta, hogy az Energodar városában lévő hőerőművet célzó ukrán csapások eltaláltak egy fűtőolaj-tartályt, amely a zaporozsjei atomerőművet vízzel ellátó csatornába szivárgott. Kijelentette, hogy a szakemberek most a területen dolgoznak a szivárgás megszüntetésén.

Az Energodar tisztviselői azt is elmondták, hogy a kijevi erők továbbra is csapásokat mérnek az erőműre annak ellenére, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőrei jelen vannak a létesítményben.

 

 

Az ENSZ nukleáris felügyelő szerve a múlt héten látogatott el a zaporozsjei atomerőműbe, hogy ellenőrzést végezzen az erőműben és felmérje annak állapotát. Miután megmutatták a létesítményt, és interjúkat készítettek a helyszínen tartózkodó orosz és ukrán személyzettel, a küldöttség hétfőn két tagját hátrahagyva távozott a létesítményből. Rafael Grossi, a NAÜ vezetője elmondta, hogy az ügynökség "folyamatos jelenlétet" fog biztosítani az erőműben.

Grossi nyilvánosan megerősítette ugyan, hogy az erőmű a lövések következtében megsérült, de eddig tartózkodott attól, hogy bármelyik félre hárítsa a felelősséget. Az ügynökség jelentése várhatóan kedden kerül nyilvánosságra.

Moszkva többször is a kijevi erőket vádolta az erőmű megtámadásával, és arra figyelmeztetett, hogy a további lövések az 1986-os csernobili katasztrófához hasonló nukleáris katasztrófát idézhetnek elő. Kijev azonban tagadja, hogy célba vette volna az erőművet, és kitart amellett, hogy az orosz erők lövik a területet, miközben katonai eszközöket állomásoztatnak ott.

https://www.pokolafoldon.hu/blog/a-zaporozsjei-atomeromu-vizellatasa-szennyezodott-egy-futoolaj-tartaly-szivargasa-miatt-hatosagok