A kerti zöldségek nem nőnek normálisan; nincsenek rovarok a talajban (Grafika mellékelve)

Az 5G-vel szembeni ellenállás világszerte és számos jelentős, az ellentmondásos technológiával kapcsolatos probléma miatt. Ez egyes helyeken korlátozta, lassította és/vagy leállította a telepítést, többek között az amerikai repülőterek közelében, a légiközlekedési interferencia kockázatai miatt. Ennek ellenére a telepítés világszerte tömegesen folytatódik, és továbbra is pusztításról számolnak be azokról a helyekről, ahol aktiválták, többek között a görög Szamosz szigetéről.

A Safe Tech International-tól:

Diana Kordas Ed.m, M.A. vendégblogja: 5G Cell Towers Cause Massive Insect Decline on the Greek Island of Samos Part 2 (5G Cell Towers Cause Massive Insect Decline on the Greek Island of Samos Part 2).
(lásd az 1. részt itt)

Összefoglalás

A rovarok csökkenése az 5G bevezetése óta folytatódik a Szamosz szigetén. A helyzet azóta romlott, hogy az 5G 2022. július 1-jétől kereskedelmi forgalomban is elérhetővé vált. Nemcsak a rovarok száma csökken tovább általánosságban; a beporzók, köztük a pillangók száma is nagyon gyorsan csökken. A rovarevő madarak száma is csökken. A talajállapot is romlott, a talaj a korábbinál savasabbá vált. A talajban nincsenek látható rovarok, és sok növény nem nő olyan jól, mint kellene, vagy nem nő teljes méretre. A dinnye és a padlizsán a DNS-károsodás jeleit mutatja. A beporzók hiánya, a gyenge terméshozam és az elszáradt növények az egész szigeten megfigyelhetőek. Az élelmiszertermelésre általában véve ijesztőek a következmények: a talajminőség romlása, a beporzók számának csökkenése és a sugárzás által károsított növények kombinációja azt jelenti, hogy nehezebb lesz élelmiszert termelni, és az élelmiszerárak tovább fognak emelkedni. A jövőben teljes terméskiesés is előfordulhat.

Megfigyelési vizsgálati terület, 2022. május-július

Az 5G-t 2021 júliusában vezették be a Szamoson, de csak 2022 júliusának elején vált kereskedelmi forgalomban elérhetővé. Abban az évben, amikor a technológia élesben működött, de kereskedelmi forgalomban nem volt elérhető, a rendszer beállításait végezték, hogy megfelelően működjön. A 0,7 GHz-es, a 3,5 GHz-es és a 22,5 GHz-es 5G hullámhosszúságok tavaly júliustól működnek.

Rovarok

A rovarok komoly csökkenése a 4G-vel kezdődött, de az 5G bevezetése számos rovarfaj, köztük sok beporzó rovar gyors és tömeges csökkenését okozta. Az éghajlatváltozás, amelyet gyakran a rovarok csökkenésének okaként szoktak felhozni, nem tudta volna ezt a hatást egyetlen vegetációs időszak alatt kifejteni. Emellett az éghajlatváltozásnak inkább a rovarok számának növekedését kellene eredményeznie, mintsem csökkenését. Amint azt az "5G Cell Towers Cause Massive Insect Decline on the Greek Island of Samos" (5G mobiltornyok tömeges rovarcsökkenést okoznak a görög Szamosz szigetén) című cikkben említettük, a területen nincsenek növényvédő szerek.

A beporzók száma láthatóan csökkent az idei nyár eleje óta (2022). Májusban még volt néhány léglepke, poszméh, mézelő méh és fehér méh. Volt néhány méhlegy, és általában véve a helyzet nagyjából olyan volt, mint tavaly nyár végén. Mostanra gyakorlatilag az összes nagyobb méh és légpárnás legyek eltűntek. Július 1. óta csak 2-3 ácsméhet, két dongót és egyetlen mézelő méhet sem láttunk. Nincsenek drónlegyek, és nagyon kevés a légpárnás legyek és darazsak. A légpárnás legyek közül csak két fajt látunk, amelyek földalatti odúkban élnek - és ezekből nem sok maradt. Ugyanez igaz a darázsfajokra is: a megmaradt egyedek a föld alatt élnek, kivéve a nagyon apró darazsakat (lásd alább). Idén egyáltalán nem láttunk vörös méheket (több olyan faj is van, amelyek főként tavasszal és kora nyáron aktívak), és nem láttunk fehér méheket sem, amelyek a dongók mellett a nyári zöldségeink fő beporzói voltak.

A növényeket még mindig beporozzák, bár a terméshozam várhatóan sokkal alacsonyabb lesz, mint tavaly (a cukkinit egyáltalán nem porozzák be, nagyon kevés dinnyét poroztak be, és a paradicsomból is biztosan sokkal kevesebb lesz, kevesebb, mint a tavalyi negyedét). A fő beporzók nagyon apró vadméhek, némelyik csak 2-3 milliméteres. Több fajt is látunk ezekből az apró méhecskékből. Van néhány apró, szintén 2-3 milliméteres darázs is, egy olyan fajból, amelyet eddig még nem vettünk észre. Néhány ásódarazsat leszámítva ezek az egyetlen darazsak, amelyeket látunk.

Általánosságban elmondható, hogy a rovarok száma tavaly nyár óta tovább csökkent. Nagyon kevés a szöcske, szinte egyáltalán nincs tücsök, nagyon kevés a bogár, kevesebb a lepke és a lepke, és kevesebb a kabóca. Néhány faj, mint például a kanalas csipkeszárnyú, sőt a legtöbb csipkeszárnyú teljesen eltűnt. Egészen a közelmúltig, és a 4G bevezetése óta bekövetkezett általános rovarcsökkenés ellenére a föld alatt élő vagy petéket rakó fajok nagyobb számban fordultak elő, mint a föld felett élő vagy petéket rakó fajok. Ezt Lazaro et. al (2017) a vadméhekre hivatkozva említi, de ugyanez az elv általánosságban érvényes.

A kabócák a föld alatt kelnek ki és fejlődnek, ahol egész életüket töltik, amíg néhány hétre elő nem bújnak, hogy párt találjanak és szaporodjanak. Egészen a közelmúltig nem volt észrevehető a csökkenésük; csak tavaly (2021) vettük észre a számuk csökkenését, és néhány kabócán a DNS-károsodás jeleit láttuk, sérült szárnyak formájában. Idén nem csak a kabócák száma csökkent érezhetően, hanem általában kevesebb a föld alatt szaporodó és élő rovar. Ennek oka lehet az elektromágneses sugárzás talajra gyakorolt közvetlen és közvetett hatása. Az olyan rovarok, mint a kabócák, amelyek lárvaszerűen a föld alatt vadásznak, talán kevesebb táplálékot találnak. A talaj elektromágneses egyensúlyának megváltozása is megölheti őket (lásd a "Talaj savasodása" című részt az "5G Cell Towers Cause Massive Insect Decline on the Greek Island of Samos" című fejezetben).

A vizsgált terület beporzóinak táblázata, 2012 és 2022 júliusa között

Rövidítések jegyzéke: NA= nem alkalmazható; AY= egész évben.
5 = 100% a 2012-es év alapértékeként van megadva, és nem tükrözi a korábbi évek rovarviszonyait.
4 = 80%-61%, 3 = 60%-41%, 2 = 40%-21%, 1 = 20%-1%, 0 = nem láttak semmit.

 

Madarak

A madarakat is súlyosan érinti az 5G. Sokkal kevesebb madár van a környéken, mint néhány évvel ezelőtt; a madárpopulációk az egész szigeten csökkentek, és úgy tűnik, hogy a pintyek minden fajtája gyakorlatilag kihalt, akárcsak a jégmadarak. A mi földünkön fészkeltek a szardíniás pacsirták, az orfűi pacsirták, a cinegék, a feketerigók és a szajkók, de fiatal madarakat nem láttunk, kivéve a fiatal cinegéket. Úgy tűnik, elvesztettük a cinegéket és az énekes rigókat. A pacsirták rovarevők, és a rovarpopulációk csökkenése miatt a jövőjük nem biztosított. Más madarak sem szaporodtak sikeresen. A csukáknak, a partifecske gyakori szigetországi alfajának idén nagyon kevés fiókája született; néhány pár nem költött, és abból a néhányból, amelyiknek volt fiókája, kevesebb fiókát láttunk, mint általában. Volt egy bagolypár, de úgy tűnik, nem költöttek, és mostanában csak egy baglyot hallunk. Mivel a rágcsálók száma komolyan csökkent, a baglyok számának csökkenése a táplálékhiányra vezethető vissza.

A helyi vizes élőhelyünkön a flamingók nem költöttek, az első alkalommal, amit láttunk. Az ottani lagúna egyfajta bölcsődeként működik a flamingóbébik számára, és általában 30-40 első- és másodtéli madár van ott. Idén csak két első téli és három második téli flamingó volt. Ezen kívül hét pár rézsútos rétihéja egyáltalán nem költött. A lagúnában régebben számos kis kócsag volt, ma már egy sincs.

Idén nagyon kevés volt a vonuló madár. Május elején megérkeztek a méhlegelők, de nem olyan sokan, mint máskor. Megérkeztek a fecskék, a házi fecskék, a fecskék és az alpesi fecskék is, de a számuk nagyon kicsi, és a vörösbegyes fecskék sem érkeztek meg. Ezek a madarak általában egész májusban rovarokra vadásznak a földünkön és fölött, és ezt tették idén is, de - és ezt most láttuk először - könyörtelenül támadtak rájuk a sárgalábú sirályok, akik a fecskéket és a fecskéket szó szerint darabokra tépték a fejünk fölött, a méhlepkéket pedig csőrükkel fogták el és ölték meg. Ez napról napra így ment, és undorító volt nézni.

A sirályok nem ragadozó madarak; többnyire dögevők, bár más madarak fészkéből ellophatják a tojásokat és a kicsinyeket. A sirályok azonban éhezhetnek, mivel a tengerben egyáltalán nincs semmi: nincsenek sünök, tengeri csillagok, kagylók, tintahalak és más tengeri élőlények, amelyeket általában a partokra mos a víz, ahol a sirályok döglenek.

Már évek óta nem látunk semmit a partra mosódni, csak szemetet, uszadékfát és szalagfűvet. Halakból is nagyon kevés van. Nyilvánvaló, hogy a kisebb madarak repülés közbeni elkapása új módszer volt ezeknek a sirályoknak a táplálékszerzésre; a napok múlásával egyre ügyesebbek lettek más madarak elkapásában.

Talajállapotok és talajlakó rovarok; DNS-károsodás a növényekben

A talaj egyre savasabbá válik. Áprilisban új zöldségágyást ástunk, szűz talajon: a földet a második világháború előtt nem használták. Egyáltalán nem találtunk rovarokat a talajban, még egyetlen földigilisztát sem. Pedig nagyszámú földigilisztának, lárvának, kis százlábúaknak és különböző bogaraknak kellett volna lenniük. Ahhoz, hogy a nyári termésünket meg tudjuk termeszteni, háromszor kellett kalciumot adnunk a talajba, és még így is a paprikáinkon a kalciumhiány jelei mutatkoznak, fekete foltok és vékony falú területek jelennek meg a terméscsúcsok közelében. Maguk a paprikák is vékonyabb falúak, mint kellene, és semmivé főnek. Ha mi kertészek lennénk, ezek eladhatatlanok lennének. Néhány paradicsomnál is megfigyelhetőek a kalciumhiány okozta károsodások: a gyümölcsök héján hegszerű, gyenge foltok, a szilvaparadicsomnál pedig néhány gyümölcs, ahol az alsó fele megfeketedett és elrohadt. Számos paradicsom és paprika teljesen elrohad az érés előtt; ez nem rovarkártételnek tudható be.

A tavalyi nyári ágyásban kora tavasszal borsót és babot próbáltunk termeszteni. Semmi sem hajtott ki. Nem mi voltunk az egyetlenek, akiknek a bab nem nőtt ki. Ugyanez történt több szomszédunkkal és barátunkkal is, akik minden télen lóbabot termesztenek. Idén az ő babjuk sem nőtt ki.

Ugyanannak az ágyásnak a másik felét burgonya ültetésére használtuk, amely a savanyú talajt szereti. Ezek nőttek, de a terméshozam alacsony volt, néhány növény egyáltalán nem termett burgonyát. Annak ellenére, hogy a talajt nedvesen tartottuk, amikor kiástuk a burgonyát, ismét nem találtunk rovarokat, még egyetlen földigilisztát sem.

Az ágyás azon felébe, ahol a borsó és a bab nem nőtt, cukkinit és dinnyét ültettünk. Kicsíráztak, de egy cukkini és kevés dinnye sem porzott be, és a növények nem nőttek normális méretűre; a trágyázás ellenére nagyon kicsik maradtak (kecske- és csirketrágyát is használunk, az egyiket a talajba ásva, a másikat pedig a növények növekedése közben locsolva).

A dinnye, a cinnia és néhány padlizsán a DNS-károsodás jeleit mutatja. Szinte az összes dinnye nagyon kicsi, körülbelül teniszlabda méretű, és sokuk torz, a héján nyilvánvaló gyenge pontokkal. A bennük lévő magok közül sok szintén eldeformálódott. Néhány padlizsán is torz, a hús ráncokkal és furcsa ujjakkal. A DNS-károsodás egyes zinniáknál is nyilvánvaló, amelyeknek hatalmas, kiálló központja alakult ki, néha egy miniatűr második virággal a tetején. Szomszédainknak a dinnyével ugyanolyan problémáik vannak, mint nekünk. Az övékét palántaként vásárolták, míg mi a saját magunkból termesztettük. Az ő padlizsánjaik, a miénkkel ellentétben, csak apró gyümölcsöket hoztak, amelyek ehetetlenek.

 

https://www.pokolafoldon.hu/great-reset/a-rovarok-tomeges-visszaszorulasa-az-5g-aktivalasa-ota-a-gorog-szigeten