A rakéták a létesítmény hűtőrendszereit is célba vették

Ukrajna bombázta a zaporozsjei atomerőműben lévő nukleáris hulladéktárolót - hivatalos közlés szerint

A légi felvételen a zaporozsjei atomerőmű látható, amely a Kakhovszkij víztározó partján, a sztyeppi övezetben található

Energodar városban, Zaporozsjei területen, Ukrajnában. © Szputnyik / Konsztantyin Mihalcsevszkij
Az ukrán tüzérség több rakétát lőtt ki közvetlenül a Zaporozsjei Atomerőmű Energodar városában található hűtőberendezésekre és a nukleáris hulladék tárolóhelyére - közölte kedden az orosz médiával Vlagyimir Rogov, a helyi önkormányzati adminisztráció tagja, aki arra figyelmeztetett, hogy egy sikeres csapás "piszkos bombával" egyenértékű sugárzáskibocsátással járhat.

"Az egyik irányított rakéta mindössze 10 méterre" csapódott be a kiégett nukleáris fűtőelemeket tartalmazó hordóktól - mondta Rogov a Soloviev Live című műsorában. "Mások kicsit távolabb, 50 és 200 méter között találtak el".

Mivel a tárolóhely a szabadban van, minden találat több tucat és több száz kilogramm közötti mennyiségű nukleáris hulladék kiszabadulását és a terület beszennyeződését eredményezi - magyarázta a tisztviselő. "Egyszerűbben fogalmazva, ez olyan lenne, mint egy piszkos bomba" - mondta Rogov.

 

 

Míg magát a reaktort csak taktikai nukleáris fegyverrel lehet megsemmisíteni, a hűtőrendszerek és a hulladéktároló sokkal sérülékenyebbek, és ezek károsodása könnyen katasztrófát okozhat - mondta a tisztviselő. Az ukrán csapatok már "több tucat" nehéz lövedéket lőttek ki a hűtőrendszerekre - tette hozzá Rogov. Ha sikerülne hatástalanítaniuk egy ilyen rendszert, az az 1986-os csernobili katasztrófánál is nagyobb olvadást okozhatna.

Az orosz csapatok az ukrajnai katonai műveletek során korán ellenőrzésük alá vonták a zaporozsjei atomerőművet, Európa legnagyobb ilyen jellegű létesítményét. Oroszország és Ukrajna egymást vádolja a létesítmény bombázásával, és arra figyelmeztet, hogy a térségben folyó harcok nukleáris katasztrófát idézhetnek elő. Oroszország azzal vádolta Ukrajnát, hogy tüzérségi és dróncsapásokat mért a létesítményre, és a műveleteket "nukleáris terrorizmusnak" minősítette. Az ukrán csapatok azt állították, hogy az oroszok azért lőtték magukat, hogy lejárassák Kijevet.

Az ENSZ-hez és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséghez (NAÜ) intézett orosz kérések, hogy a telephelyet tűzzel-vassal ellenőrizhessék, azzal a kifogással zárultak, hogy az ellenőrök csak Kijeven keresztül juthatnak be az erőműbe, és Ukrajna nem tudja garantálni a biztonságos áthaladást.

Rogov hétfőn azzal vádolta az ENSZ-t, hogy azért akadályozza a NAÜ látogatását, mert Kijevet fedezi. Ha az ellenőrök valóban megjelennének - mondta -, kénytelenek lennének arra a következtetésre jutni, hogy Ukrajna és nem Oroszország lövi az erőművet.

"Ez nyilvánvaló, minden dokumentálva van, és nem csak az, hanem az is jól ismert, hogy kit látnak el amerikai irányított rakétákkal. Nyilvánvalóan nem Oroszországot, hanem a Zelenszkij-rezsimet" - mondta.

https://www.pokolafoldon.hu/politika/ukrajna-bombazza-a-zaporozsjei-atomeromuben-levo-nuklearis-hulladektarolot-hivatalos-kozles-szerint