Ukrajna új orosz nyelvi tilalmat rendel el

Kijev számos tantárgyat kivett a nemzeti iskolai tantervből

Az orosz nyelv és irodalom tantárgyakat többé nem fogják tanítani Ukrajnában - derül ki az oktatási minisztérium által kedden a honlapján közzétett frissített tantervből.

A kizárt tantárgyak között szerepel az "orosz és külföldi irodalom", az "orosz nyelv az általános oktatási intézményekben orosz nyelvű oktatással" az 5-9. évfolyamon, valamint az ukrán vagy orosz nyelvű oktatás a 10-11. évfolyamon.

Míg szinte minden orosz és fehérorosz könyv kikerül az iskolai programból, a minisztérium megjegyzi, hogy engedélyezi néhány olyan szerző művét, akik oroszul írtak, de "életük és munkásságuk szorosan kapcsolódott Ukrajnához", mint például Nyikolaj Gogol és Mihail Bulgakov.

A frissített tanterv szerint az ukrán iskolákban a külföldi irodalomórák ezentúl olyan írók műveivel foglalkoznak majd, mint Jean de La Fontaine, O. Henry, Anna Gavalda és Joseph Roth.

A minisztérium azt is bejelentette, hogy az ukrajnai iskolákban a történelem tantárgyakat "az új historiográfiai fejlemények figyelembevételével" frissítik. Konkrétan a 6-11. osztályosok ukrán és világtörténelem tantárgyait frissíti, hogy a Kijev és Moszkva között zajló katonai konfliktusra is kitérjen.

 

 

Ukrán város betiltja az orosz nyelvet

A múlt hónapban az ukrán tisztviselők bevezették az "Az ukrán nyelv mint államnyelv működésének biztosításáról" szóló törvény új szakaszát, amely bírságokat vezet be az orosz nyelv beszéde miatt. A törvény az olyan intézményekben dolgozókra vonatkozik, mint a kormányzati szervek, az oktatás, a tudomány és a média.

"Az ország polgárainak a társadalmi élet minden területén az ukrán nyelvet kell használniuk" - magyarázta Tarasz Kremen, az államnyelv védelméért felelős biztos, aki felszólította az embereket, hogy a helyi bűnüldöző szerveknél tegyenek feljelentést a szabálysértők ellen.

Az orosz nyelv Ukrajna nagy részén anyanyelv, és az ország keleti és déli részén számos városban uralkodó. Kijev azonban lépéseket tesz annak érdekében, hogy a legtöbb területen betiltsák a használatát.

Moszkva évek óta aggodalmát fejezi ki az orosz nyelv visszaszorítása miatt. Tavaly szeptemberben Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt mondta, hogy "az orosz nyelv elleni diszkrimináció Ukrajnában katasztrofális méreteket öltött".

https://www.pokolafoldon.hu/blog/a-frissitett-tanterv-az-ukran-iskolakban-betiltja-az-orosz-nyelvet-es-irodalmat-es-atirja-a-tortenelmet