Az a politikai fikció, miszerint az ember okozza a legtöbb vagy minden éghajlatváltozást, és az az állítás, hogy az e felfogás mögött álló tudomány "megalapozott", súlyos csapást kapott a több mint 1100 tudós és szakember által aláírt "Éghajlati Világnyilatkozat" (WCD) közzétételével.

A világ minden tájáról érkező szerzők, akiket a norvég Nobel-díjas fizikus, Ivar Giaever professzor vezet, szerint nincs éghajlati vészhelyzet.

A klímatudomány állítólag hiteken alapuló vitává fajult, nem pedig megalapozott önkritikus tudományra épülő vitává.

Figyelemre méltó, hogy a modern kori "megalapozott" éghajlati tudomány milyen mértékű ellenállásba ütközik, tekintve, hogy a tudományos életben milyen nehéz támogatást szerezni a politikai ortodoxiától eltérő éghajlati kutatásokra. (Az aláírók teljes listája itt olvasható.) A nyilatkozat másik vezető szerzője, Richard Lindzen professzor "abszurdnak" nevezte a jelenlegi éghajlati narratívát, de elismerte, hogy a dollárbilliók és a támogatásoktól függő akadémikusok és a napirendre törekvő újságírók könyörtelen propagandája szerint az jelenleg nem abszurd.

A WCD különösen a klímamodellekre haragszik. Egy klímamodell eredményében hinni annyit jelent, mint elhinni azt, amit a modellek készítői beleírtak. Az éghajlati modellek ma már központi szerepet játszanak a mai éghajlati vitában, és a tudósok ezt problémának tekintik. "Meg kell szabadulnunk az éretlen klímamodellekbe vetett naiv hittől" - mondja a WCD. "A jövőben az éghajlatkutatásnak lényegesen nagyobb hangsúlyt kell fektetnie az empirikus tudományra".

 

 

A "kis jégkorszakról" való kilábalás óta, 1850 körül, a világ lényegesen kevésbé melegedett, mint ahogy azt az IPCC a modellezett emberi hatások alapján előre jelezte.

"A valós világ és a modellezett világ közötti szakadék azt mutatja, hogy messze vagyunk attól, hogy megértsük az éghajlatváltozást" - jegyzi meg a WCD.

A nyilatkozat óriási jelentőségű esemény, bár a mainstream média figyelmen kívül fogja hagyni. De nem ez az első alkalom, hogy neves tudósok több realizmusért folyamodnak az éghajlati tudományban. Olaszországban a nukleáris antianyag felfedezője, Antonino Zichichi emeritus professzor a közelmúltban 48 helyi természettudományos professzor élén kijelentette, hogy az emberi felelősség az éghajlatváltozásért "indokolatlanul eltúlzott, és a katasztrofális előrejelzések nem reálisak". Tudományos álláspontjuk szerint "a természetes változások magyarázzák az 1850 óta megfigyelt globális felmelegedés jelentős részét". Zichichi professzor aláírta a WCD-t.

A nyilatkozat megállapítja, hogy a Föld éghajlata azóta változik, amióta a bolygó létezik, természetes hideg és meleg időszakokkal.

"Nem meglepő, hogy most egy felmelegedési időszakot élünk át" - folytatódik a nyilatkozat. A nyilatkozat szerint az éghajlati modelleknek számos hiányosságuk van, "és távolról sem hihetőek globális politikai eszközként". Az üvegházhatást okozó gázok, például a szén-dioxid hatását felnagyítják, de figyelmen kívül hagynak minden kedvező hatást. "A CO2 nem szennyező anyag" - áll a közleményben. "A földi élethez nélkülözhetetlen. A fotoszintézis áldás. A több CO2 jótékony hatással van a természetre, zöldíti a Földet; a levegőben lévő több CO2 elősegítette a globális növényi biomassza növekedését. A mezőgazdaságnak is jót tesz, világszerte növeli a terméshozamot".

 

 

Emellett a tudósok kijelentik, hogy nincs statisztikai bizonyíték arra, hogy a globális felmelegedés fokozza, vagy gyakoribbá teszi a hurrikánokat, árvizeket, aszályokat és hasonló természeti katasztrófákat. "Nincs éghajlati vészhelyzet" - folytatódik a nyilatkozat.

"Határozottan ellenezzük a 2050-re javasolt káros és irreális nettó nulla szén-dioxid-kibocsátás politikáját" - áll a nyilatkozatban, hozzátéve, hogy a globális politika célja a "mindenki számára elérhető jólét" kell, hogy legyen, megbízható és megfizethető energia mindenkori biztosításával. "Egy jóléti társadalomban a férfiak és nők jól képzettek, a születési ráta alacsony, és az emberek törődnek a környezetükkel" - zárul a közlemény.

A WCD a legújabb jele annak, hogy az éghajlatváltozással kapcsolatos tudományt övező "megállapodott" fantázia gyorsan összeomlik. Tavaly Steven Koonin, az Obama-kormányzat tudományos államtitkára egy könyvet jelentetett meg Unsettled címmel, amelyben megállapította, hogy "a tudomány elégtelen ahhoz, hogy hasznos előrejelzéseket készítsünk arról, hogyan fog változni az éghajlat az elkövetkező évtizedekben, nemhogy arról, hogy mit fogunk tenni". Azt is megjegyezte, hogy az éghajlatváltozás megalapozottságának merev hirdetésével lealacsonyítjuk és megfagyasztjuk a tudományos vállalkozást, és "hátráltatjuk az előrehaladást ezekben a fontos kérdésekben". 2020-ban Michael Shellenberger, a régóta zöld aktivista Michael Shellenberger Apocalypse Never címmel könyvet írt, amelyben úgy véli, hogy az éghajlatváltozásról és a környezetről folytatott beszélgetés az elmúlt években "kicsúszott az irányítás alól". Sok minden, amit az embereknek a környezetről, köztük az éghajlatról mondanak, téves - írta.

Természetesen a zöld szélsőségesek a tudományos életben, a politikában és az újságírásban továbbra is a Net Zero politikán keresztül érvelni fognak az általuk áhított parancsuralom és ellenőrzés mellett. Végül a tudományos folyamatról alkotott torz képük elhalványul, és nevetséges Armageddon-előrejelzések, valamint a kemény baloldali gazdasági és társadalmi irányítás újabb sikertelen kísérletei maradnak utánuk.

https://www.pokolafoldon.hu/tudomany/1200-tudos-es-szakember-jelentette-ki-nincs-eghajlati-veszhelyzet