A Világgazdasági Fórum jelenleg drónok segítségével végez kísérleteket, hogy oltóanyagokat juttasson el a vidéki lakossághoz Indiában.

A WEF egy disztópikus filmből ismert történet szerint drónok segítségével kívánja javítani az egészségügyi ellátási egyenlőséget India vidéki területein, mégpedig oltóanyag-szállítással.

Az adatgyűjtés is fontos, a drón kameráinak segítségével feltérképezik a terepet a további vizsgálatokhoz. A WEF szerint már több mint 300 oltóanyag-szállítási kísérletet végeztek, és a projekt hatókörét szeretnék tovább bővíteni.

Vajon mennyi időbe telik, amíg ezeket a drónokat vakcinákat szállítanak mondjuk Alberta vidéki területeinek egén? Nem sokáig, ha a WEF eléri a célját. - Keean Bexte

"Indiában sürgősen szükség van arra, hogy az állami és a magánszektor együttműködjön a drónalkalmazások terén, hogy javítsa az egészségügyi méltányosságot a vidéki területeken" - olvasható a WEF cikkében. "A Világgazdasági Fórum Medicine from the Sky (Gyógyszer az égből) kezdeményezése felgyorsítja az átalakulást a nem hatékony egészségügyi ellátási láncokról a digitális, rugalmas infrastruktúrára, amely csökkenti a pazarlást és javítja az egészségügyi eredményeket."

A Fórum szerint a szervezet több mint 300 oltóanyag-szállítási kísérletet végzett, és most azt tervezi, hogy kiterjeszti a projekt hatókörét. Amellett, hogy több vakcina kerül az indiaiak karjaiba, a Fórum a drónok segítségével hatékonyabb ellátmányt is szeretne szállítani, például vért és kígyó elleni mérget, amelyekre a vidéki területeken gyakran van szükség.

Az adatgyűjtés szintén fontos része a kezdeményezésnek, különösen az India vidéki területeire vonatkozó térinformatikai adatok gyűjtése.

 

 

A WEF az amerikai szervszállítási kísérletekre is hivatkozott, és kidolgozza a drónokkal történő szervszállítás logisztikáját, azzal érvelve, hogy a forgalmi torlódások és a szervátültetések időérzékenysége miatt a drónos szállítási rendszereket érdemes potenciális megoldásnak tekinteni.

A Medicine from the Sky kezdeményezés eddig csak Telangana államban valósult meg, amely 2019 óta szabályozási változtatásokat hajt végre a WEF kezdeményezésének megkönnyítése érdekében.

"A drónok használata lehetőséget nyújt arra, hogy támogassuk az egészségügyi ellátás hagyományos megközelítéseit, különösen az ország alulellátott vagy távoli régióiban" - mondta Sangita Reddy, az Apollo Hospitals Group közös ügyvezető igazgatója. "Egészségügyi ágazatunk potenciálisan tanúja lehet a hosszú távú gyógyszerek, vakcinák, vér és létfontosságú szervek nagyszabású szállításainak az egész ország területén, a drónok bevetésével a terepeken keresztül"."

A WEF 2030-as menetrendjének részeként a fórum szerint biztosítani szeretnék, hogy minden távoli egészségügyi létesítmény drónképes legyen, és remélik, hogy drónprogramjukat a világ fejlődő országaiban is megismétlik.

https://www.pokolafoldon.hu/pandemia/gyogyszer-az-egbol-a-wef-dronokat-hasznal-a-videki-lakossag-beoltasara