Az Iszlám Forradalom vezetője, Seyyed Ali Khamenei ajatollah "veszélyesnek" nevezte az Észak-atlanti Szerződés Szervezetét (NATO), és azt mondta, hogy az Egyesült Államok vezette katonai szövetség nem ismer határokat, és meg kellett állítani Ukrajnában, különben végül háborút indított volna a Krímet ürügyként használva.

Khamenei ajatollah a megjegyzéseket Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott találkozóján tette, aki kedden korábban Teheránba érkezett, hogy részt vegyen egy hármas csúcstalálkozón Ebrahim Raeisi iráni és török elnökkel, valamint Recep Tayyip Erdogan iráni elnökkel a szíriai békefolyamatról.

"A háború kemény és nehéz valóság, és az Iszlám Köztársaság semmiképpen sem lesz boldog, ha az egyszerű embereket is belekeveri" - mondta a Vezér.

"Ukrajna esetében azonban, ha önök nem kezdeményeztek volna, akkor az ellenkező oldal saját kezdeményezésével okozta volna [a háború kitörését]" - tette hozzá a Vezér az orosz elnökhöz fordulva.

Khamenei ajatollah kijelentette, hogy a nyugati országok határozottan ellenzik az erős és független Oroszországot, hozzátéve, hogy ha a NATO nem állította volna meg Ukrajnában, akkor ugyanezt a háborút a Krímet ürügyként használva indította volna el.

A vezető szerint az USA és a Nyugat gyengébb lett, mint korábban, hozzátéve, hogy a nagy erőfeszítések és kiadások ellenére "a regionális országokban, köztük Szíriában, Irakban, Libanonban és Palesztinában folytatott politikájuk egyre kevésbé hatékony".

 

 

'Iránnak és Oroszországnak ébernek kell lennie a Nyugat megtévesztésével szemben'

A Vezető szerint Iránnak és Oroszországnak továbbra is ébernek kell lennie a Nyugat megtévesztő politikájával szemben.

Khamenei ajatollah azt is hangsúlyozta, hogy a Teherán és Moszkva közötti gazdasági együttműködés szükségszerű, és a két fél érdekeit fogja szolgálni, különösen a Nyugat ellenük hozott szankciói nyomán. "Az Irán és Oroszország közötti hosszú távú együttműködés mindkét ország számára mélyen előnyös lesz".

A Vezető szerint kiemelkedően fontos, hogy a két energiában gazdag ország között jelenleg előkészítés alatt álló olaj- és gázmegállapodásokat "a végsőkig kövessék és működőképessé tegyék".

A Vezető hangsúlyozta továbbá a Rasht-Astara vasútvonal beindításának fontosságát az észak-déli közlekedési folyosó befejezése érdekében, amely mindkét ország számára előnyös.

Khamenei ajatollah támogatását fejezte ki az amerikai dollárnak a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatokban a nemzeti valutákkal való felváltására irányuló politika mellett, mondván: "A dollárt fokozatosan el kell távolítani a globális tranzakciókból".

 

 

Putyin: Senki sem támogatja a háborút

Az orosz elnök a maga részéről az ukrajnai helyzettel kapcsolatban kijelentette: "Senki sem támogatja a háborút", és hozzátette: "Az egyszerű emberek életének elvesztése nagy tragédia".

"A Nyugat viselkedése azonban nem hagyott más lehetőséget számunkra, mint hogy reagáljunk" - mondta az orosz államfő.

Putyin úgy vélte, hogy országának Ukrajnával való szakítása elsősorban a Nyugat - köztük az Egyesült Államok - által az elmúlt években hozott provokatív intézkedésekben gyökerezik, beleértve az ukrajnai puccsot, amely egy nyugati támogatású kormányt juttatott ott hatalomra.

Moszkva és Kijev közötti ellentétek másik forrásának nevezte azt is, hogy a NATO a NATO korábbi ígéretei ellenére Oroszország határai felé terjeszkedik, hogy elkerülje az ilyen lépéseket.

"Néhány európai ország azt mondta, hogy ellenzi Ukrajna NATO-tagságát, de [végül] Amerika nyomására csatlakozott hozzá" - mondta Putyin, hozzátéve, hogy ez az országok "szuverenitásának és függetlenségének hiányát" jelzi.

Az orosz államférfi Washington "gonoszságának" újabb példájaként értékelte, hogy az Egyesült Államok 2020 elején meggyilkolta Kasszem Szoleimáni altábornagyot.

Putyin beszédeinek egy másik részében azt mondta, hogy a Nyugat Oroszország elleni szankciói saját kárára vannak, és olyan problémákat okoznak, mint az emelkedő olajárak és az élelmiszerválságok.

Rámutatott, hogy az Egyesült Államok a dollárt más országok elleni szankciók bevezetésére és kifosztására használja fel.

 

 

Ez a megközelítés végül magával Washingtonnal szemben is visszaüt, mivel aláássa a valutába vetett globális bizalmat, és arra készteti az országokat, hogy alternatív valutákat használjanak. "Oroszország és Irán [például] új módszereket dolgoz ki arra, hogy a saját nemzeti valutájukat használják a kapcsolataikban" - tette hozzá.
Putyin úgy vélte, hogy országa és Irán Szíriával kapcsolatos álláspontja, beleértve az északi részek elleni katonai támadás ellenzését, teljesen egybeesik. "A Kelet-Eufrátesz térségének a szíriai katonai erők ellenőrzése alá kell kerülnie" - tette hozzá.

Irán és Oroszország közös harcot folytat a terrorizmus ellen Szíriában - jegyezte meg az orosz elnök is, hozzátéve, hogy katonai téren is megpróbálják majd fokozni együttműködésüket, és Kínával is megpróbálják majd fokozni az együttműködést és a háromoldalú hadgyakorlatokat.

Raeisi találkozik Putyinnal

A találkozót megelőzően Putyin és Raeisi eszmecserét folytatott a térség legújabb fejleményeiről.

Áttekintették a Teherán és Moszkva közötti kapcsolatok legújabb állapotát, amelyek az elmúlt években jelentősen fejlődtek, és méltatták a kétoldalú kapcsolatok ugrásszerű fejlődését, különösen a gazdaság, a biztonság, az infrastruktúra, az energia, a kereskedelem és az ipar területén.

Az iráni és az orosz elnök rámutatott a két ország által a terrorizmus elleni küzdelemben elért sikerekre, és hangsúlyozták az új regionális és régión kívüli területeken való együttműködés fejlesztésének szükségességét.

Bejelentették továbbá, hogy komolyan segíteni kívánják a régió független országainak biztonságának megerősítését.

 

 

Raeisi szerint Teherán és Moszkva figyelemre méltóan eltökélt a kapcsolatok bővítésében, és a két fél közötti együttműködésnek tovább kell növekednie.

Az iráni elnök szerint a két ország sikeres együttműködése a szíriai terrorizmus elleni küzdelemben előkészítette a terepet a biztonság és stabilitás előmozdításához a régióban.

"A nyugat-ázsiai térség azon országai, amelyek azt állították, hogy harcolnak a terrorizmus ellen, nem tettek hatékony lépéseket e tekintetben, de az Iráni Iszlám Köztársaság és Oroszország volt az, amely a terrorizmus elleni küzdelemben való komoly együttműködéssel megmutatta őszinteségét és eltökéltségét ezen a téren" - tette hozzá.

Az orosz elnök a maga részéről elmondta, hogy Teherán és Moszkva fokozta együttműködését különböző területeken, különösen a nemzetközi biztonság területén.

Putyin hozzátette, hogy Irán és Oroszország fontos szerepet játszik a szíriai válság megoldásában.

https://pokolafoldon.hu/politika/vezeto-putyinnak-a-nato-nem-ismer-hatarokat-meg-kell-allitani