A helyi hatóságok szerint az atomerőmű létfontosságú infrastruktúrája nem sérült meg.

Ukrán drónok támadták meg a zaporozsjei atomerőművet

Ezen a légi felvételen a zaporozsjei atomerőmű látható, amely a Kakhovszkij víztározó partján, a sztyeppi övezetben található Energodar városban, Zaporozsjei területen, Ukrajnában. © Sputnik / Konsztantyin Mihalcsevszkij

Az Energodar városában található ukrán atomerőművet három, az ukrán fegyveres erőkhöz tartozó "kamikadze drón" támadta meg - jelentette az orosz média helyi tisztviselőkre hivatkozva.

Közleményük szerint a délkelet-ukrajnai Zaporozsjei atomerőmű nem szenvedett kárt.

Reaktorát sem érintette a támadás.

 

 

A sugárzási háttér normális, és folyamatosan ellenőrzik - mondta a Tass hírügynökségnek Vlagyimir Rogov, a Zaporozsjei terület katonai-polgári közigazgatásának tagja.

Nem ez az első eset, hogy az atomerőművet célba vette az ukrán hadsereg. Július 12-én ukrán UAV-k több 120 milliméteres lövedéket dobtak le az erőmű mellett található épületre, kárt okozva annak tetejében és ablakában - közölte a RIA Novosztyval az Energodar városi közigazgatás sajtószolgálata. A közigazgatás szóvivője szerint a támadás során 11 alkalmazott sérült meg, közülük négyen súlyos állapotban maradtak.

Oroszország jelenleg Zaporozsjei terület déli és középső részét ellenőrzi, köztük Energodar városát, ahol Európa legnagyobb atomerőműve található. A régió közigazgatási központja, Zaporozsje továbbra is ukrán ellenőrzés alatt áll.

Oroszország február 24-én csapatokat küldött Ukrajnába, arra hivatkozva, hogy Kijev nem hajtja végre a minszki megállapodásokat, amelyek célja, hogy a donyecki és luganszki régiónak különleges státuszt biztosítson az ukrán államon belül. A Németország és Franciaország közvetítésével létrejött jegyzőkönyveket először 2014-ben írták alá. Pjotr Porosenko volt ukrán elnök azóta elismerte, hogy Kijev fő célja az volt, hogy a tűzszünetet időnyerésre és "erős fegyveres erők létrehozására" használja fel.

2022 februárjában a Kreml független államként ismerte el a donbásszi köztársaságokat, és követelte, hogy Ukrajna hivatalosan is nyilvánítsa magát semleges országnak, amely soha nem csatlakozik semmilyen nyugati katonai blokkhoz. Kijev ragaszkodik ahhoz, hogy az orosz offenzíva teljesen indokolatlan volt.

 

 

 

https://pokolafoldon.hu/politika/ukran-dronok-tamadtak-atomeromuvet-a-zaporozsjei-teruleten