Az ukrán parlamenti képviselők jóváhagyják a lengyelek "különleges státuszát".

A jogszabály a lengyel állampolgárokat ugyanazokkal a jogokkal ruházza fel, mint az ukránokat

Az ukrán parlamenti képviselők jóváhagyják a lengyelek "különleges státuszát".

Vladimir Zelenszkij és Andrzej Duda, Lengyelország, 2020 januárja © Getty Images / SOPA Images / Contributor
Az ukrán parlament (Verhovna Rada) csütörtökön elfogadta azt a jogszabályt, amely lehetővé teszi, hogy a lengyelek másfél évig legálisan, külön engedélyek nélkül tartózkodhassanak az országban, miközben az ukránokhoz hasonló jogokat élveznek.

A lengyel állampolgároknak nyújtott "különleges garanciákról" szóló törvényjavaslatot Jaroszlav Zheleznyak képviselő szerint 283 képviselő támogatta. A törvény, amint Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnök aláírja, biztosítja a lengyelek számára a munkavállalás, a gazdasági tevékenység, az oktatás és az orvosi ellátás jogát, valamint jogosulttá teszi őket bizonyos szociális juttatásokra.

Olga Sovgirya Rada-képviselő július közepén azt mondta, hogy ezeken a szociális garanciákon túl az európai képesítéssel rendelkező lengyelek, köztük orvosok, egészségügyi dolgozók és szülésznők is dolgozhatnak majd az ukrán állami klinikákon.

Zelenszkij a törvényjavaslatot július 11-én, a volhíniai mészárlás áldozatainak emléknapján terjesztette elő, amikor a második világháború idején ukrán nacionalisták lengyelek tízezreit gyilkolták meg. A törvényjavaslat Rada elé terjesztésének hírét Andrzej Duda lengyel elnök jelentette be, aki szerint Zelenszkij lépésének szimbolikus jelentősége van, mivel az a nemzet, amely "mindenáron meg akart szabadulni a lengyelektől", most befogadja őket.

 

 

Májusban Zelenszkij hivatala kijelentette, hogy Ukrajna hálája jeléül "különleges státuszt" ad a lengyeleknek. Oroszország ukrajnai katonai műveletének kezdete óta Lengyelország fogadta be a legtöbb ukrán menekültet (az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint jelenleg több mint 1,2 millióan), és biztosította számukra a 18 hónapos legális tartózkodás jogát.

Annak idején Viktor Janukovics volt ukrán elnök bírálta Zelenszkij döntését, mondván, hogy Ukrajna és Lengyelország jelenlegi közeledése az országok tényleges egyesüléséhez és az ukrán állam "teljes megsemmisüléséhez" vezethet.

Megjegyzéseihez csütörtökön csatlakozott az orosz parlament felsőházának egyik tagja, Olga Kovitidi. Az Izvesztyija című napilapnak nyilatkozva a szenátor azt állította, hogy a Rada döntése a lengyelek különleges státusáról elárulja Ukrajna nemzeti érdekeit.

"Zelenszkij egy lövés nélkül beengedte Ukrajnába a lengyeleket, akik évszázadok óta erről álmodoztak" - mondta Kovitidi.

https://pokolafoldon.hu/politika/milyen-kovetkezmenyekkel-jar-ha-a-lengyel-allampolgaroknak-megadjuk-az-ukranok-osszes-jogat