Július 1-jén a Gazprom bejelentette, hogy az Északi Áramlat tervezett javítása miatt leállítja a gázszállításokat Európába. A Nord Stream AG képviselője közölte, hogy a vezeték mindkét vezetékét leállítják rutinszerű karbantartás miatt. A gázszállítások július 11-től 21-ig csökkennek. Az Északi Áramlat valamennyi partnerét előre figyelmeztették.

Az Északi Áramlat szállítása július közepén csökken, mivel a cégnek állítólag problémái adódtak a gázkompresszor-egységeivel. Az egységek javítására vagy cseréjére van szükség. Ezeket Kanadában gyártják, és a montreali javítás utáni visszatérést nehezítik az Oroszországgal szembeni kanadai szankciók. Különösen a mechanikus alkatrészek és az automatizálási rendszerek működését fogják ellenőrizni.

A vállalat közölte, hogy ezzel kapcsolatban a napi szállítási mennyiséget 100 millió köbméterre csökkentették.

Németország viszont azt állította, hogy a Gazprom politikai okok miatt vette ki a vezetéket a forgalomból. Robert Habeck német alkancellár azt mondta, hogy a szivattyúzás mennyiségét befolyásoló javítási munkálatokat a Siemens Energy csak ősszel végzi el a vezetéken.

Az Északi Áramlat ideiglenes leállítása az Európába irányuló orosz gázszállítások erőteljes csökkenése közepette történt. Maga a vezeték jelenleg kapacitásának mindössze 40%-án üzemel, és Oroszország nem hajlandó növelni a szállítását.

Robert Habek azt is mondta, hogy Oroszország leállítja a gázszállításokat, és ezzel manipulálja a piaci gázárakat, hogy növelje a gázárakat Európában, és még inkább széttöredezetté tegye a társadalmat.

Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője az Európai Uniót tette felelőssé a gázszállítások csökkentéséért. Elmondta, hogy technológiai szempontból a vezeték mechanikai infrastruktúrája szenved az Európai Unió által bevezetett szankciók miatt.

https://southfront.org/gazprom-suspended-gas-supplies-to-europe/