Háború Ukrajnában az 50. napon. A NATO háborúja Oroszországgal nyílt háborúvá válik

Miközben Ukrajna és Oroszország hadseregei a Donbasszért vívott közelgő csatára készülnek, Kijev szövetségesei növelik az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat. Az Egyesült Államok, főként európai erőkkel, nagyszabású újrafegyverkezési projektet hajt végre Ukrajna számára.

Nehéz támadó rendszereket adnak át az ukrán fegyveres erők rendelkezésére, ami a katonai konfrontáció új szakaszát nyitja meg.

Mintegy háromszáz modernizált szovjet gyártmányú harckocsi szállítását erősítették meg Ukrajnának. Különböző jelentések szerint Lengyelország a korszerűsített T-72M1R-t adja át, mivel a Cseh Köztársaság kivonja a T-72-eseit a raktárakból. Az AFU rendelkezésére áll továbbá 170 lengyel BMP-1-es is. Az M109-es ágyúkkal és M113-as páncélozott személyszállító járművekkel felszerelt szakaszok már az ukrán határon vannak.

Nagy pontosságú lőszereket is szállítanak Ukrajnába, köztük a GPS-vezérlésű M982 Excalibur-t és a páncéltörő SMArt 155 lőszert. Ukrajnának Switchblade mobil gátlöveges lőszert is biztosítottak.

Az ukrán csapatokat modern légvédelmi rendszerekkel, köztük brit Starstreak MANPADS-ekkel és amerikai Stingerekkel telítik.

Egy nemrégiben tartott tájékoztató során a Pentagon közölte, hogy egy 1000 darabból álló ATGM-tételt már leszállítottak Ukrajnának.

A hírek szerint norvég haditengerészeti csapásmérő rakétákat terveznek Ukrajnának átadni. Egyes hírek szerint az MGM-140 hadsereg taktikai rakétarendszerét is átadják Európából. Ezeknek a komplexumoknak a hatótávolsága eléri a 300 km-t, ami lehetővé teszi, hogy mélyen Oroszország területére csapást mérjenek.

Ugyanakkor a NATO-országok zsoldosai és katonai személyzete az AFU-val együtt külföldi önkénteseknek álcázva állomásoznak Ukrajnában.

Az Ukrajnában lévő külföldi harcosokat amerikai tisztek vezetik. Nyilvánvalóvá vált, hogy az AFU teljes parancsnoksága főként az Egyesült Államok kezében összpontosul.

Április 14-én az orosz rakétaerők felszámolták a külföldi zsoldosok újabb különítményét Ukrajnában. A csapás következtében a Harkivi területen lévő Izyumskoje településen a lengyel magánhadsereg 30 zsoldosát ölték meg.

Helyi források meg nem erősített értesülései szerint mintegy 2000 külföldi zsoldos, köztük törökországi és azerbajdzsáni harcosok érkeztek a Zaporozsjei területre. Valószínűleg a külföldieket az avdijivkai frontvonalakon vetik be, mivel az orosz erők már megkezdték a támadó és támadó műveleteket a térségben.

A politikai színtéren az Egyesült Államok nyíltan ultimátumot intéz minden olyan országhoz, amely nem hajlandó feláldozni saját érdekeit és leállítani az Oroszországgal való együttműködést.

Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter fenyegetéseket intézett azokhoz az országokhoz, amelyek lehetőséget látnak arra, hogy hasznot húzzanak az Oroszországgal való kapcsolataik fenntartásából, és betöltsék a mások által hagyott űrt.

"Legyünk egyértelműek, az egységes koalíció nem lesz közömbös az általunk bevezetett szankciókat aláásó lépésekkel szemben". - állította.

Közben folytatódik az orosz különleges katonai művelet Ukrajnában.

Április 15-én az orosz védelmi minisztérium megerősítette, hogy a Mariupolban lévő Iljics kohászati üzemet teljesen felszabadították az ukrán nacionalisták alól.

Korábban a kombinátban maradt AFU-s katonák tömeges megadásával sikerült elkerülni a létesítmények teljes megsemmisülését. Mariupolban csak az elmúlt 10 napban legalább 1600 ukrán katona, köztük 176 tiszt adta meg magát nagy csoportokban.

Az orosz erők másik sikere Popasznaja városában történt, ahol továbbra is heves harcok folynak a város utcáin. Április 15-én arról érkeztek jelentések, hogy a DPR egységei ellenőrzésük alá vonták a popasznajai városi közigazgatás épületét.

A DPR harcosai Mariinka irányába is előrenyomultak, és elfoglaltak több, a falutól délre található ellenséges állást.

Az Orosz Föderáció fő rakétacsapásait már egy hete a fő frontvonalak mentén fekvő területeken, főként a Dnyeper-Krivoj Rog vonal mentén hajtják végre. Robbanásokról számoltak be Mykolaiv, Harkiv, Zhytomyr és Zaporozhye régiókból.

Válaszul az Oroszország területét ért támadásokra április 15-én éjjel orosz Kalibr rakéták csapást mértek katonai célpontokra Kijev külvárosában. Erős robbanások hallatszottak Belaja Cerkov városában.

Nyugat-Ukrajnában az orosz Kalibr rakéták Ukrajna utolsó nagy olajfinomítóját találták el Ivano-Frankivszkban.

https://www.pokolafoldon.hu/hihetetlen/a-nato-haboruja-oroszorszaggal-nyilt-haboruva-valik