Egy beoltott focista 25 éves korában szívroham következtében hunyt el. Marcos Menaldo, aki a Club Deportivo Marquense játékosa volt, 2021. január 3-án halt meg egy edzés közben a guatemalai San Marcos városában.

Menaldo légzési nehézségekre panaszkodott a Marquense január 3-i edzésén a Marquesa de la Ensenada Stadionban, a csapat hazai pályáján. A stadionban sürgősségi újraélesztést kapott, mielőtt a Hospital de Especialidades kórházba szállították - ahol meghalt.

A Marquense klubelnöke, Hernan Maldonado megerősítette a guatemalai védő korai halálát. "11:00 [délelőtt] volt, amikor felhívtak, hogy Marcos elájult az edzésen. Átszállították az asszisztencia központba, ahol mindent megtettek, amit csak lehetett. De sajnos a halál beállt" - mondta az ESPN-nek.

Maldonado szomorúságát fejezte ki Menaldo halála miatt. "Az ember nem jön ki a csodálkozásból. Egy fiatal, dinamikus és vidám ember - ez történik vele. Elég erős és megrázó, mert nem csak egy játékost veszítesz el, [hanem] egy barátot is".

A futballklub a Daily Star szerint mindaddig nem volt hajlandó hivatalos közleményt kiadni, amíg nem kapja meg Menaldo családjának beleegyezését és további részleteket a halálával kapcsolatban.

 

 

Menaldo nem az egyetlen futballista, aki edzés közben légzési nehézségekre panaszkodott. Több más labdarúgó is szívproblémákat tapasztalt a pályán, köztük az FC Barcelona támadója, Sergio "Kun" Aguero.

Az argentin származású Aguero a 41. percben esett össze a csapat október 30-i, Deportivo Alaves elleni mérkőzésén. Az orvosi személyzet megvizsgálta Aguerót, mielőtt egy közeli kórházba szállították - ahol tachycardiát, azaz a normálisnál gyorsabb szívverést diagnosztizáltak nála. Bár a futballsztár túlélte a megpróbáltatásokat, a tachycardia diagnózisa véget vetett a játékoskarrierjének. (Kapcsolódó cikkek: Több oltott focista betegszik meg hirtelen mellkasi fájdalmaktól; az esetek a COVID-19 oltóanyaggal hozhatók összefüggésbe).

Az argentin 2021. december 15-én jelentette be, hogy visszavonul a profi futballtól. "Amikor elvégeztem az első teszteket, az orvosok felhívtak, hogy nagyon nagy az esélye annak, hogy nem folytathatom. A fejembe vettem, rendesen átgondoltam és döntöttem: Úgy döntöttem, hogy abbahagyom a profi labdarúgást. Ez egy nagyon nehéz pillanat, de a legfontosabb az egészségem" - mondta Aguero.

A Brighteon.TV több műsorvezetője is kitért arra, hogy a Wuhan koronavírus (COVID-19) vakcina negatívan hat a sportolókra, például Agueróra és Menaldóra. A "CLO2TV" műsorvezetője, "Bob The Plumber" Sisson és társműsorvezetője, Marien Barrientos Aguero október 30-i összeomlásáról beszélt a műsor 2021. november 4-i epizódjában.

 

 

"Aguero összeesett a pályán játszva, kórházba szállították - és most szívproblémái vannak. Ez egy olyan srác, aki évek óta focizik; a világ egyik legjobb játékosa. A tachycardia miatt három hónapig nem léphet pályára. Ha minden rendben lesz, akkor visszatérhet a játékhoz. De nem tudják, hogyan reagál majd a kezelésre" - mondta Barrientos a Sisson-nak.

Hozzátette, hogy Aguero "az egyik leggondozottabb játékos" a futballvilágban, aki minden fizikai vizsgálaton átment, mielőtt szerződtették. A Barcelona azonban minden játékosnak és a személyzet minden tagjának - beleértve Aguerót is - meg kellett kapnia a COVID-19 elleni védőoltást.

Dr. Peter McCullough kardiológus elmondta Dr. Bryan Ardisnak a "The Dr. Ardis Show" című műsorban, hogy a COVID-19 vakcina bevezetése után egyre gyakoribbá váltak a szívproblémákkal küzdő sportolók. "Tudjuk, hogy az ilyen szintű sportolóknál 80 százalék plusz 80 százalék kapta meg a vakcinát az egyetemi és profi versenyszinten" - mondta McCullough a műsor november 24-i epizódjában.

 

 

A kardiológus arra is kitért, hogy a sportolók miért hajlamosak elhanyagolni a szívproblémák korai jeleit, amíg nem túl késő. Ezt mondta Ardisnak: "Ezek a sportolók nem akarnak kihagyni egy edzést, nemhogy egy meccset. Ha van valami finom mellkasi fájdalmuk, lehetséges, hogy azt figyelmen kívül hagyják vagy nem jelentik".

"Az utolsó dolog, amit tehetünk, hogy hagyjuk, hogy egy sportoló beadjon egy vakcinát, szívizomgyulladást kapjon, majd ténylegesen versenyszerűen sportoljon. Nem tudjuk, hogy ki kapta a vakcinát, mivel a sportolók valójában nem fedik fel őket a bejelentési kötelezettség elmulasztása miatt. A nagy aggodalom itt az, hogy ez most sportolás okozta szívizomgyulladás és szívhalál".

https://www.pokolafoldon.hu/pandemia/25-evesen-halt-meg-a-beoltott-futballsztar-miutan-edzes-kozben-szivrohamot-kapott