A világjárvány akkor ér véget, amikor a társadalom úgy dönt, hogy visszatér a normális élethez, és nem arra vár, hogy a COVID "műszerfal" nulla esetet regisztráljon - állítják a The BMJ című szaklapban kedden megjelent cikk szerzői.

A világjárvány akkor ér véget, amikor a társadalom úgy dönt, hogy folytatja a normális életet, és nem arra vár, hogy a COVID "műszerfal" nulla esetet regisztráljon - állítják a The BMJ-ben kedden megjelent cikk szerzői.

"A pandémiás műszerfalak végtelenül táplálják a híreket, biztosítva a COVID-19 világjárvány állandó hírértéke, még akkor is, amikor a veszély alacsony" - írta Peter Doshi, Ph.D., a The BMJ vezető szerkesztője és David Robertson, a Princeton Egyetem történelemtudományi doktorjelöltje.

"Ezáltal meghosszabbíthatják a világjárványt azáltal, hogy meggátolják a lezárás érzését vagy a visszatérést a járvány előtti élethez" - írták a szerzők.

 

A BMJ múlt századi elemzése szerint a korábbi világjárványok, köztük a spanyolnátha, fokozatosan elhalványultak, ahogy a társadalmak "megszűntek teljesen felemésztődni a világjárvány sokkoló mérőszámai miatt".

A következő évtizedekben az emberek még a pandémiás szintet meghaladó influenza okozta halálesetek rövid ideig tartó kiugrásai közepette is folytatták a normális életvitelüket.

A BMJ elemzése akkor készült, amikor a világ figyelme az Omicron COVID variánsra összpontosul, amely a jelek szerint jobban terjed, de kevésbé halálos, mint a korábbi törzsek.

Olyan kiadványok, mint a brit The Sun, térképeket készítettek az Omicron "legkorábbi gócpontjairól", az Egészségügyi Világszervezet (WHO) oldala pedig a COVID megbetegedések napi változásait követi nyomon.

"Bár a járványok vizuális ábrázolása már évszázadok óta létezik, a COVID-19 az első olyan járvány, amelyben a valós idejű műszerfalak telítettek és strukturálták a nyilvánosság tapasztalatait" - mondta Doshi és Robertson.

"A műszerfalak kikapcsolása vagy a műszerfalakról való leválasztásunk lehet a leghatásosabb lépés a járvány megszüntetése felé."

December 13-án a Snopes.com tényellenőrző oldal szerint világszerte egy olyan személy halálát jegyezték fel, akinek a tesztje pozitív volt az Omicronra.

 

A dél-afrikai orvos, aki a héten először figyelmeztette a WHO-t az Omicronra, a brit médiának nyilatkozva megdöbbentette Nagy-Britannia és néhány más európai nemzet "túlreagálása" a variánsra.

Több ország súlyos utazási korlátozásokat vezetett be a nemzetközi járatokra, valamint szigorúbb szabályokat vezetett be az otthoni maszkviselésre, bírságokat és kiterjesztett karanténokat rendelt el.

Közben a WHO óvatosságra intett.

"Még ha az Omicron kevésbé súlyos betegséget is okoz, az esetek puszta száma ismét túlterhelheti a felkészületlen egészségügyi rendszereket" - mondta Tedros Adhanom Ghebreyesu, a WHO főigazgatója.

Megjegyezte azt is, hogy a vakcinák védelme csökkenhet.

"A fejlődő bizonyítékok arra utalnak, hogy a vakcinák hatékonysága a súlyos megbetegedések és a halálozás ellen kismértékben csökken, az enyhe megbetegedések vagy fertőzések megelőzésében pedig csökken" - mondta Tedros.

https://pokolafoldon.hu/blog/a-pandemia-akkor-er-veget-ha-kikapcsoljuk-a-kepernyoinket