A menekültek azért nem kapnak COVID-oltást, mert a gyógyszergyártók félnek a perektől, derül ki a dokumentumokból

BRÜSSZEL/BANGKOK, december 16. (Reuters) - Több tízmillió migráns nem kaphatja meg a COVID-19 oltóanyagot egy globális programból, mert néhány nagy gyártó aggódik a káros mellékhatásokból eredő jogi kockázatok miatt - derült ki a Gavi, a programot működtető jótékonysági szervezet tisztviselőinek és a Reuters által áttekintett belső dokumentumaiból.

Közel két éve tart a világjárvány, amely már több mint 5 millió ember halálát okozta, de az alacsony jövedelmű országokban élőknek csak 7%-a kapott oltóanyagot. A vakcina szállítását világszerte termelési problémák, a gazdag országok által felhalmozott készletek, exportkorlátozások és bürokrácia késleltetik. Számos programot a lakosság bizonytalansága is hátráltatott.

A jogi aggályok további akadályt jelentenek a közegészségügyi tisztviselők számára a koronavírus elleni küzdelemben - még akkor is, ha a tisztviselők szerint a be nem oltott emberek ideális környezetet biztosítanak a vírus új változatokká való mutálódásához, amelyek világszerte veszélyeztetik a nehezen kivívott védettséget. Az ENSZ szerint számos COVID-19 vakcina gyártója megkövetelte, hogy az országok kártalanítsák őket a vakcinák következtében az egyének által elszenvedett bármilyen nemkívánatos eseményért.

Ahol a kormányok nem gyakorolnak ellenőrzést, ott ez nem lehetséges.

Az aggodalmak olyan embereket érintenek, mint például a mianmari, afganisztáni és etiópiai válságok miatt kitelepítettek, akiket a nemzeti kormányok oltási programjai nem érnek el.

 

A menekültek, migránsok és menedékkérők, valamint a természeti katasztrófák vagy más, a kormányzati segítség elérhetetlenségét jelentő események által sújtott emberek számára a COVAX néven ismert globális program létrehozta a humanitárius pufferoltást - a humanitárius csoportok által beadandó oltások utolsó mentsvárát. A Gavi, az oltóanyag-szövetség egy 2000-ben létrehozott köz- és magánszféra közötti partnerség, amelynek célja a védőoltások világszerte történő előmozdítása.

Ez a puffer azonban nem rendelkezik semmilyen kártérítési mechanizmussal. A Gavi, amely az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) együtt működteti a COVAX-ot, azt mondja, hogy amennyiben az adagokért folyamodók - főként a nem kormányzati szervezetek - nem tudnak jogi kockázatot vállalni, a szállításokat ebből a készletből csak akkor lehet elvégezni, ha a vakcinagyártók felelősséget vállalnak.

Az ügyet ismerő személyek és a Gavi munkatársai által a november végén kezdődő igazgatótanácsi ülésre írt dokumentumok szerint azok a cégek, amelyek ilyen körülmények között hajlandóak erre, csak a program oltóanyagainak kisebbségét biztosítják.

A COVAX adagok több mint kétharmada a Pfizer Inc. (PFE.N) és partnere, a BioNTech SE (22UAy.DE), az AstraZeneca PLC (AZN.L) és a Moderna Inc. (MRNA.O), közölte a Gavi. A Moderna nem kívánt nyilatkozni. Az AstraZeneca és a Pfizer közölte, hogy tárgyalásokat folytat a Gavival, de további kommentárt nem kívántak fűzni. Mindhárman azt mondták, hogy elkötelezettek amellett, hogy a szegényebb országok számára viszonylag alacsony áron elérhetővé tegyék a dózisokat. A Pfizer azt mondta, hogy közvetlenül együttműködik a jordániai és libanoni kormányokkal, hogy a menekültek számára adományozhassanak adagokat.

Főleg a jogi aggályok miatt eddig kevesebb mint 2 millió adagot küldtek a pufferből, állítja a Gavi. A dokumentumokban idézett ENSZ-adatok szerint mintegy 167 millió embert fenyeget a nemzeti programokból való kizárás veszélye.

Hacsak az összes cég nem vállal jogi felelősséget, "a vakcinákhoz való hozzáférés egyes népcsoportok számára továbbra is kihívás marad" - áll a Gavi dokumentumaiban, hozzátéve, hogy az új válságok további igényeket fognak generálni a lakóhelyüket elhagyni kényszerült népesség fedezésére.

A Gavi egyik szóvivője a Reutersnek elmondta, hogy az oltóanyaggyártók vonakodása a jogi kockázatok vállalásától "komoly akadályt" jelent a pufferoltások oltóanyagokkal való ellátására tett kísérletekben. A Gavi nem kommentálta a dokumentumokban szereplő részleteket, de azt mondta, hogy az oltóanyagokra vonatkozó kérelmek bizalmasak, amíg az adagokat le nem szállítják. Szeptemberben a Gavi vezérigazgatója, Seth Berkley twitteren felhívást intézett a gyógyszergyártókhoz, hogy mondjanak le a jogi kártérítésre vonatkozó követelményeikről.

Három kínai gyógyszergyártó vállalta, hogy jogi kockázatot vállal, amikor az oltásaikat a pufferen keresztül szállítják: SinoVac Biotech Ltd (SVA.O), Sinopharm Group Co. Ltd (1099.HK) és a Clover Biopharmaceuticals Co. Ltd, a Gavi dokumentuma szerint. A gyógyszergyártók nem reagáltak a megkeresésekre.

 

 

Az amerikai Johnson & Johnson (JNJ.N) megerősítette, hogy lemond a pufferből származó szállításokért járó kártalanításról: "Büszkék vagyunk arra, hogy részesei lehetünk a világ legkiszolgáltatottabb embereinek védelmét célzó erőfeszítésnek" - mondta Paul Stoffels, a végrehajtó bizottság alelnöke és tudományos igazgatója. Nem részletezte a részleteket.

A COVAX adatai szerint azonban a COVAX-szállítások kevesebb mint egyharmada származott ettől a négy cégtől: A Clover injekciót még nem engedélyezték, így nem használják.

A globális iparági szövetség, a Gyógyszergyártók és -szövetségek Nemzetközi Szövetsége (IFPMA) szerint "egyetlen vállalat sem volt hajlandó megfontolni" a jogi kockázat vállalását. A pufferből kiszállított oltások esetében azonban azt mondta, hogy egyes cégek úgy érezték, hogy nem tehetik meg ezt anélkül, hogy teljes mértékben tudnák, hol és hogyan fogják felhasználni a vakcinákat.

A menekülttáborokban nehéz lenne folyamatosan ellenőrizni a vakcinák biztonságosságát, a szállítás pedig logisztikai szempontból nagy kihívást jelent, és nem minden típusra alkalmas - mondta a nagy európai gyógyszeripari vállalatokat képviselő Európai Gyógyszeripari Szövetség (EFPIA).

Az emberek az oltóanyagokat hibáztathatják az utólag felmerülő problémákért, még akkor is, ha azok nem állnak összefüggésben a problémákkal - tette hozzá.

"Ez aztán a peres ügyek számának növekedéséhez vezethet ... amelyek során a vakcina biztonságossága és hatékonysága nyilvánosan megkérdőjeleződik"

- áll a Reutersnek adott nyilatkozatában. Ez az oltással kapcsolatos bizonytalanság növekedéséhez és a világjárványból való lassabb kilábaláshoz vezethet - tette hozzá.

A COVID vakcinával kapcsolatos peres ügyekről egyelőre kevés információ áll rendelkezésre, de a peren kívüli kártérítési programokhoz benyújtott igények a kockázat egyik fokmérője. A nyilvános adatok szerint az Egyesült Államokban működő program eddig nem fizetett ki semmit, ahogy a WHO által az alacsonyabb jövedelmű országok számára létrehozott program sem - közölte a WHO. Európában egy maroknyi kártérítést ítéltek meg nem közölt összegekért - derül ki a Dániából, Németországból, Norvégiából és Svájcból származó hivatalos adatokból .

https://pokolafoldon.hu/blog/a-menekultek-azert-nem-kapnak-covid-oltast-mert-a-gyogyszergyartok-felnek-a-perektol