Kína a külügyminisztérium hivatalos bejelentése szerint törekszik az Eurázsiai Gazdasági Unióval folytatott együttműködés bővítésére. Hua Csun-jing, a külügyminisztérium információs hivatalának igazgatóhelyettese szerint az Eurázsiai Gazdasági Unió alapító tagállamai mind jó barátai Kínának, így üdvözlik az új unió megalakulását és nyitottak a kiterjedt gazdasági kapcsolatok kiépítésére. A diplomata szerint Kína máris több térségi fejlesztés közös megvalósítására tesz javaslatot.
Hídfő.net.ru | Hua Csun-jing
Az Eurázsiai Gazdasági Unió 2015 január 1-jén kezdte meg működését, alapító iratait azonban már korábban aláírták és azt minden alapító tagállam már tavaly törvénybe iktatta. Az Eurázsiai Gazdasági Unió "előszobáját" jelentette a három alapító tagállam - Oroszország, Belorusszia és Kazahsztán - által korábban létrehozott vámunió.
2014 októberében Örményország aláírta a csatlakozási szerződést és 2015 január 2-án az Eurázsiai Gazdasági Unió teljes jogú tagjává vált. Jelenleg Kirgizisztánnal zajlanak a tárgyalások, az ország előre láthatóan idén májusban lép be a szövetségbe.
Az Eurázsiai Gazdasági Uniónak lehetséges tagjelöltjévé válhat minden kelet-európai ország, amely képes ellenállni Washington nyomásgyakorlásának és szakítani az atlantista politikával. 2014 december 23-án az Eurázsiai Gazdasági Bizottság felhívást tett közzé, hogy az Európai Unió úgynevezett "keleti partnerségének" országai kezdjék meg a tárgyalásokat az eurázsiai szövetséggel való együttműködés lehetőségeiről.

http://www.hidfo.net.ru/2015/01/05/kina-partnerkent-tekint-az-eurazsiai-gazdasagi-uniora