December 15-én reggeltől félpályás útlezárásokat szerveznek országszerte a Liga szakszervezetek, amivel "tiltakoznak a kormány munkavállalókat hátrányosan érintő intézkedései, köztük a korkedvezményes nyugdíj eltörlése és a kafetéria többlet adóterhei ellen".
Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke szerdán egy sajtótájékoztatón jelentette ezt be, miután a szakszervezeti médiafelületeken jelezték, hogy a közeljövőben várható az útelzárások időpontjának bejelentése. A megmozduláshoz csatlakozik a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ), a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete, a Mezőgazdasági, Erdészeti, Élelmiszeripari és Vízügyi Dolgozók Szakszervezete (Médosz), a Mentő Dolgozók Önálló Szakszervezete, a Vasutasok Szakszervezete, illetve a Mozdonyvezetők Szakszervezete. Gaskó István szerint a szakszervezetek nem szívesen mennek az utcára, "természetes alkuhelyük a munkahelyen van".
Valóban azt látni, hogy a szakszervezetek nem nagyon mennek utcára. Pontosabban, akár ki is jelenthető, hogy nem nagyon erőltették a munkavállalók érdekképviseletét, ameddig a Demokratikus Koalíció be nem jelentette, hogy ki akarják kényszeríteni az előrehozott választásokat, és ennek érdekében egyeztetéseket fognak kezdeni a szakszervezetekkel.
Azóta a szakszervezetek igen aktívak lettek. Mindenféle problémáik lettek a munkavállalók jogaival, munkakörülményeivel, - mondtatni, kezdtek visszatérni ahhoz a tevékenységükhöz, amiért szakszervezetnek nevezik őket. Természetesen, a választásokat megelőzően, a munkavállalói érdekképviselet számára előnyös időszakban semmiféle félpályás útlezárás nem volt, sőt, hallani se nagyon lehetett arról, hogy szakszervezetek léteznek.
Most azonban, hogy a radikális atlantisták elveszítették a választásokat és megkezdték a civil látszatú megmozdulások szervezését a kormány megdöntésére, a szakszervezetek újra előkerültek.
Hídfő.net.ru | Gyurcsány a majálison
Most miért nem hallgatnak, ebben a helyzetben, amikor a kormányra egyszerűen semmilyen nyomást nem tudnak kifejteni? Korábban miért nem cselekedtek, amikor lehetőség lett volna nyomást gyakorolni, mert akkor még tét volt a pártok által kapott szavazatok száma? (Most nincs semmi tét. Ha lesz is előrehozott választás, azt 2016-ra tervezik.)
A válasz igen egyszerű: ez egy hangulati előkészítés. December 16-án nagy-nagy összevont látszatcivil tüntetés készül Budapesten. Ha előtte a fél ország megbénul egy napra, az azt a látszatot kelti, hogy most aztán készül valami. Pedig az ilyen félpályás lezárások többnyire abban folytatódnak, hogy másnap mindenki visszamegy dolgozni, és a média is elfelejti a dogot. Egyetlen haszna tehát, hogy attól egy-két napra kormányellenesebb hangulat legyen az országban. Gyurcsány Ferencnek adnak ajándékot a szakszervezetek, nem a munkavállalók érdekeit képviselik. Vajon a vezetőik mennyit kaptak érte?

http://www.hidfo.net.ru/2014/12/10/felpalyas-beleszolas