Szépen lassan elsorvad a magyar fűszerpaprika-termelés, amennyiben az
ágazatban nem változik semmi. Közben mindent elönt az olcsó kínai áru.
Becslések szerint néhány százmillió forintra lenne szükség a
fennmaradáshoz, a Fűszerpaprika Terméktanács 16 pontos javaslatcsomagot
készített a kormánynak, de választ még nem kaptak.
Németh József, a terméktanács elnöke a Magyar Nemzetnek elmondta,
hogy a magyarországi termelés drágább a versenytársakénál, többek között
azért, mert itt gázzal szárítják a paprikát, míg másutt általában a
napon teszik ezt. A paprikaörlemény ára Magyarországon 30-40 százalékkal
van a világpiaci átlag felett. Az elmúlt évben már mintegy 3000 tonna
volt a behozott - főként kínai - fűszerpaprika mennyisége, míg a
kivitelé alig 1500 tonna.
Összefogással mégis lehetséges?
Sikeresnek tűnik a Kotányi fűszerkereskedelmi cég, a Fűszermalom Kft.
és a mórahalmi önkormányzat összefogása, a térségben nemrégiben
újjáéledt a fűszerpaprika-termesztés, és az első évben mintegy 50 tonna
kiváló minőségű őrleményt állítottak elő a szegedi tájkörzetben
betakarított terményből.
A kitűnő adottságokkal és nagy hagyományokkal rendelkező homokhátsági
területen mintegy félszáz család kapcsolódott be a
fűszerpaprika-termesztésbe, mintegy 300 tonna nyers árut állítottak elő.
Erwin Kotányi, a Kotányi Hungária Kft. tulajdonosa szerint az időjárás
nyáron kedvező volt, így kiváló minőségű, édes, aromás paprika termett,
bár a szeptemberben lehullott jelentős mennyiségű csapadék miatt a
termésátlagok nem lettek a legkedvezőbbek. Újabb termelők bevonásával
jövőre szeretnék legalább megduplázni az előállított őrlemény
mennyiségét, néhány éven belül pedig akár két-háromszáz termelő is
bekapcsolódhat az együttműködésbe.
Kapcsolódó cikkeink:Kínai pirospaprika magyarnak álcázva? Mutatjuk a képeket!
Miért ne vegyél kínai fokhagymát? MTI
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése