Izrael pénteken a kora reggeli órákban csapásokat mért Iránra – jelentette több hírügynökség magas rangú amerikai tisztviselőkre hivatkozva. A hír kevesebb mint egy héttel azután érkezett, hogy az Iszlám Köztársaság drónok és rakéták sorozatát lőtte ki Izraelre.

A Mehr iráni hírügynökség jelentése szerint helyi idő szerint hajnali 4 óra körül több robbanás is hallatszott Iszfahán város feletti égbolton.

Az IRNA műsorszolgáltató közölte, hogy Irán egyes részein aktiválták a légvédelmet. Hozzátette, hogy Izrael szíriai és iraki célpontokra is csapást mért, katonai repülőtereket és egy radarállomást eltalálva.

Hoszein Dalirian, Irán polgári űrprogramjának szóvivője az X-en (korábban Twitter) azt írta, hogy több drónt lelőttek. Hozzátette, hogy nincs megerősítés az Iszfahán elleni rakétatámadásról. Az iráni televízió később azt közölte, hogy három drónt semmisítettek meg a város felett.

Az Al Jazeera szerint Irán több repülőtéren, köztük a Teheránt és Iszfahánt kiszolgáló repülőtereken felfüggesztette a járatokat.

A CNN egy meg nem nevezett amerikai tisztviselőt idézett, aki szerint nem nukleáris létesítmények voltak a célpontok.

Az izraeli hadsereg az AFP-nek azt mondta, hogy “jelenleg nincs kommentárunk”, amikor az iráni és szíriai robbantásokról és csapásokról szóló jelentésekről kérdezték. Benjamin Netanjahu miniszterelnök hivatala nem volt hajlandó megerősíteni a Times of Israelnek, hogy Izrael felelős az Iszfahánban hallott robbanásokért.

Április 1-jén Izrael csapást mért a szíriai Damaszkuszban lévő iráni konzulátus épületére, megölve az Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) Kudsz Erők hét magas rangú tisztjét. Irán válaszul április 13-án kamikaze drónokat és rakétákat lőtt ki Izraelre. Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) közlése szerint a lövedékek többségét sikeresen elfogták, és csak kisebb károkról számoltak be a földön.

A robbanásokról szóló jelentések órákkal azután érkeztek, hogy Houssein Amir-Abdollahian iráni külügyminiszter a CNN-nek azt mondta, hogy Irán válasza “azonnali és maximális szintű” lesz, ha Izrael további katonai lépéseket tesz országa ellen.

“Ha az izraeli rezsim még egyszer elköveti a súlyos hibát, a válaszunk határozott, végleges és sajnálatos lesz számukra” – tette hozzá, megjegyezve, hogy ezt a figyelmeztetést a teheráni svájci nagykövetségen keresztül közölték a Fehér Házzal.


Teherán, 2024. április 19. péntek (MB)

Izrael péntekre virradóra rakétákkal és drónokkal támadt Iránra. Fő célpontja a másfél millió lakosú Iszfahán város volt, melynek térségében az egyik iráni atomerőmű található. A nukleáris létesítményben nem esett kár – jelentette a Magyar Békekör tudósítója pénteken.+++

Lásd: https://bekekor.wordpress.com/2024/04/16/izrael-az-ellentamadas-mellett-dontott-iran-ellen/

2024.4.19: Izrael megtámadta Iránt + VIDEÓ

Izrael “megtámadta” Iránt. Nyugi,nyugi, nyugi. Ballisztikus rakéták és több tonnás bunkerromboló bombák helyett vacak kis drónokkal, melyeket az irániak könnyen lelőhettek, a “támadásra” pedig egyáltalán nem válaszoltak. Na, beugrott mi folyik? Igen, komédia az egész. A Pentagon és az iráni vezetés a “támadást” megengedte az izraelieknek, egyrészt hogy a világközvélemény előtt ne váljék világossá, hogy a Biden vezetés és Irán összejátszanak, az izraeli vezetés pedig megőrizhesse a méltóságát a saját lakossága előtt.

https://pokolraveluk.info/