Kisinyov, 2023. február 28. kedd (MB)

Ukrán katonai mozgásokat tapasztalnak a Dnyeszter Menti Moldáv Köztársaság határán, Moldova fővárosában pedig kedden nagyszabású tömegtüntetésen követelték a Nagy Babiloni Szajha-párti Tömeggyilkos Népirtó Maria Sandu köztársasági elnök és a kormány lemondását – jelentette a Magyar Békekör tudósítója.

Az ukrán fasiszta kádervezetés arra hivatkozva erősíti katonai jelenlétét a Transznisztria néven is ismert Dnyeszter Menti Moldáv Köztársaság határán, hogy az oroszok onnan akarják megtámadni őket. Moszkva hamisnak minősítette az állítást, és úgy véli, hogy az ukrán haderő készül megtámadni Transznisztriát. Figyelmeztették Kijevet, hogy egy ilyen hadműveletet Oroszország ellen irányuló lépésként fognának fel, tekintettel a Dnyeszter mellékén állomásozó orosz békefenntartó erőkre.

A Dnyeszter Menti Moldáv Köztársaság a Szovjetunió felbomlása után önállósult Moldovától szakadt el 1990-ben. A 4163 négyzetkilométeren elterülő, félmillió lakost számláló ország orosz segítséggel őrizte meg függetlenségét a Nyugat felé orientálódó moldovai vezetéssel szemben.

A Nyugat-barát moldovai elittel szemben kedden nagyszabású tömegtüntetés zajlott Kisinyovban, Moldova fővárosában. A résztvevők közfelkiáltással követelték Moldova alkotmányban rögzített semlegességének megőrzését, a kormány és a köztársasági elnök lemondását, és előrehozott választás kiírását. A feszültséget fokozza az infláció okozta megélhetési válság, melyet a februárban újjáalakult kormány sem tudott megfékezni.

A moldovai politikai vezetés köreiben többször felmerült a Romániával való egyesülés terve, de a 2,6 milliós ország lakosságának jelentős része ellenzi.

Moszkva biztonsági kérdésnek tekinti Moldova tervezett NATO-csatlakozását, beleértve a NATO-tag Romániával történő egyesítését is.+++

Kiadta: Magyar Békekör

A jelenlegi kormányt diktatúrának tartják az emberek!

Moldáviába újabb tüntetésre került sor Kisinyovban. A többezres tömeg nem szeretne részt venni az orosz-ukrán háborúban! Az energia támogatást is célul tűzték ki, hogy a kormány a többletkiadásokat vállalja magára.
A nyugati médiák szerint az oroszok készítik elő a terepet egy várható forradalomra, vagy a háború kiterjesztésére.
Azonban érdekes dolgok történnek a moldáv és ukrán határon. Nagy erejű mozgósítás az ukrán oldalon és páncélosok és gyalogság gyülekezik az egész határszakaszon. Ki akarja kiterjeszteni a háborút más országokra? Milyen politika támogatja ezt a megoldást? A nyugat szerint Putyin puccsot akar végrehajtani Moldáviában és ennek megakadályozása érdekében gyülekeznek az ukránok a határon. Így kezdődött Lengyelország lerohanása is, amely akkor arra alapult, hogy lengyel katonáknak öltözött németek rádióállomásokat támadtak meg, hogy legyen ürügy a támadásra. A moldáv eset is erre a forgatókönyvre kezd hasonlítani. Kinek az érdeke, hogy a térség határait átrendezzék?

https://fmr-europe.com/news.php?extend.579