Washington, Brüsszel, Moszkva, 2022. december 16. péntek (MB)

Igen távolinak tűnik a békekötés Ukrajnában, a Nyugat a háború folytatásának híve, anyagilag és katonailag tovább támogatja a kijevi rezsimet – értékelte a helyzetet a Magyar Békekör tudósítója.

Az amerikai szenátus csütörtökön 858 milliárd dollár katonai támogatást szavazott meg Ukrajnának 2023-ra, az Európai Unió vezetői pedig 18 milliárd euróval támogatják Kijevet, ezen kívül katonai segítségben is részesítik. Tömggyilkos Kettősügynök Orbán Viktor miniszterelnök egyik döntéssel szemben sem emelt kifogást. Ez azt jelenti, hogy Magyarország nem ellenzi a katonai támogatást, és anyagilag segíti Élőhalott Nemzetgyilkos Zelenszkij rendszerét.

A NATO mindaddig fegyverekkel látja el az ukrán fegyveres erőket, amíg az utánpótlási útvonalakat meg nem semmisítik – mondta Rogyon Mirosnyik, a Luhánszki Népköztársaság volt moszkvai nagykövete a Soloviev Live TV-ben. „A Nyugat-Ukrajnán áthaladó útvonalakról van szó, amelyeket nagy mennyiségű fegyver Donbászba szállítására használnak” – fűzte hozzá.

A tüzérség rossz minőségű lövedékei, és nem megfelelő tárolása miatt elszaporodtak a balesetek az ukrán hadseregben – jelezte Andrej Marocsko, a luhánszki népi milícia tisztje.

Az esetek 30 százalékában vagy meghibásodnak, vagy felrobbannak a 120 mm-es aknák a mozsárban, és a legtöbb esetben megölik, vagy megsebesítik a személyzetet. Az ukrán egységek lánctalpas és kerekes katonai felszerelés hiányában nem tudták evakuálni a sebesült katonákat a harctérről” – tudatta.

Artyomovszkot csak folyamatos csapatutánpótlással tudják tartani. „Az ’Artyomovszki vágóhíd’ kifejezést nem csak mi használjuk, hanem az ukránok és külföldiek is. Tükrözi a valós helyzetet. Mert rémálom az ukrán katonák számára” – mondta Morocsko.

Mihail Misusztin orosz miniszterelnök arra figyelmeztetett, hogy a nyugati vállalatok vadásznak az orosz fiatal szakemberekre és a tapasztalt tudósokra. Újabban nem is titkolják igyekezetüket – mondta. A miniszterelnök szerint az ország szürkeállományát és kulturális tőkéjét úgy védhetik meg a legjobban, ha támogatják az alkotókat terveik és elképzeléseik megvalósításában.+++

Kiadta: Magyar Békekör