Közvetlenül azután, hogy ukrán Sz-300-as rakéták csapódtak be egy lengyelországi faluba, megölve két lengyel állampolgárt, várható volt, hogy a NATO fejlett katonai eszközöket telepít keleti határain, növelve a szövetség közvetlen részvételének kockázatát az ukrajnai katonai konfliktusban. Az incidens következményeire nem kellett sokáig várni.

November 17-én a NATO telepítette légi korai előrejelző és ellenőrző rendszerét a lengyel határ mentén az ukrán Lviv régióval, nyilvánvalóan azért, hogy nyomon kövesse az ukrán rakétakilövéseket, és tájékoztassa a lengyel légvédelmet és a lakosságot egy esetleges fenyegetésről.
Lengyelország német Patriot-rendszereket telepít az ukrán határra

Lengyel források által közzétett térkép az incidensről

Christina Lambrecht német védelmi miniszter a maga részéről azt javasolta Lengyelországnak, hogy telepítse a MIM-104 Pattiot (Phased Array Tracking Radar to Intercept on Target) rendszereit a lengyel területeken. Kifejtette, hogy a NATO-országok légvédelmét meg kell erősíteni, ez elsősorban az Oroszországgal és Ukrajnával határos államokat érinti, köztük Lengyelországot, Szlovákiát és a balti államokat.
Lengyelország német Patriot-rendszereket telepít az ukrán határra


November 21-én a lengyel védelmi minisztérium elfogadta Németország javaslatát, hogy további Patriot-rendszerekkel "erősítsék meg az ország védelmét".

Mariusz Blaszczak lengyel védelmi miniszter elmondta, hogy "elégedetten" fogadta Németország ajánlatát további Patriot rakétákról, és azokat az ukrán határ közelében fogja telepíteni.

Az Egyesült Államok elutasította, hogy Patriot-rendszereit Ukrajnának szállítsa, de a további indítórakétáknak az ukrán nyugati határra történő telepítése után azok is aktívan részt vehetnek a katonai konfliktusban. Nincs akadálya annak, hogy a NATO-tagállamok segítsenek Ukrajnának, és Patriot-rendszerekkel fogjanak el orosz rakétákat legalább a nyugat-ukrajnai területeken. Egy ilyen forgatókönyv az amerikai hadseregnek is lehetőséget biztosítana arra, hogy a rendszereket bevethessék az orosz cirkálórakéták ellen.

A folyamatban lévő fejlemények és a NATO-államok manőverei arra utalnak, hogy az ukrán rakéta lengyelországi csapása nem baleset volt, hanem hamis zászlós támadás.

https://southfront.org/poland-to-deploy-german-patriot-systems-on-ukrainian-border/