Moszkva, 2022. szeptember 30. péntek (MB)

Az orosz elnök nemzetközi terrorakciónak minősítette az Oroszországot Németországgal összekötő két orosz gázvezeték felrobbantását – jelentette a Magyar Békekör tudósítója.

Erdogan török elnökkel folytatott csütörtöki telefonmegbeszélésén Putyin precedens nélkülinek nevezte a szabotázsakciót és jelezte, hogy a Biztonsági Tanács rendkívüli ülése elé terjesztik az ügyet.

A péntekre összehívott ülés előtt az amerikai védelmi minisztérium közölte, hogy „nem spekulál”, ki robbantotta fel a vezetéket. Oroszország nemzetközi vizsgálatot sürget a robbantás körülményeinek tisztázásáért.

A megrongálódott gázvezetékek megjavítása több mint fél évig is eltarthat – tudatta Pavel Zavalnij, az orosz parlament energiaügyi bizottságának elnöke. Kijavítását kétféleképpen lehet elvégezni: vízzáró kamra (keszon) segítségével, amelyet víz alatti építési munkákban vagy alapozásként használnak, vagy a tenger felszínére emelve a csöveket. Mindkét megoldásra mód nyílik, de roppant időigényes. A munkálatok elvégzését akadályozza, hogy a hozzá szükséges magas technológiájú eszközök nyugati embargó alá esnek – mondta.

Putyin orosz elnök a Független Államok Közössége hírszerző szolgálatainak vezetőivel tartott megbeszélésen a következőképpen értékelte a kialakult helyzetet: „A Nyugat semmilyen módszertől sem riad vissza. Nyomást gyakorol azokra, akik saját útjukon akarnak járni, megőrzik kultúrájukat, hagyományaikat, értékeiket, saját jövőt építenek. Az egypólusú hegemónia menthetetlenül összeomlik, igazságosabb világrend jön létre, de a Nyugat nem akar beletörődni. A Nyugat egyre több problémát és válságot idéz elő, hogy féken tartsa azokat az országokat, amelyek nem hajlandóak engedelmeskedni neki.”

A Békekör tudósítója megjegyezte: az orosz elnök szavai különös értelmet nyernek a gázvezeték felrobbantásával összefüggésben.+++

Kiadta: Magyar Békekör