Az okos város technológiailag modern városi terület, amely különböző típusú elektronikus módszereket és érzékelőket használ meghatározott adatok gyűjtésére. Az ezekből az adatokból nyert információkat az eszközök, erőforrások és szolgáltatások hatékony kezelésére használják fel; cserébe ezeket az adatokat városszerte a működés javítására használják fel. [1][2]

"Bármennyi retorikát is használnak a haladásról és a társadalom számára nyújtott előnyökről az [intelligens város] koncepció népszerűsítése során, az elképzelésnek megvan a lehetősége arra, hogy disztópikus jövőbe torkolljon. Börtönvárosok, amelyek őrök helyett kamerákat és mikrofonokat használnak, amelyek a társadalmi kreditpontokat számoló AI-algoritmusokra vannak rákapcsolva; jellemző a geofencing - a mozgás és/vagy a terület korlátozása, ahol egy személy termékeket és szolgáltatásokat vásárolhat, esetleg a testi autonómia elvesztése." - Wikikönyvek

Augusztus 25. óta a Wikispooks DNS-támadás áldozata lett, és a legtöbbek számára elérhetetlen a honlapjuk. Megosztunk néhány cikküket, amíg a honlapjuk ismét mindenki számára elérhetővé válik. A cikkünk megosztásával kapcsolatos bonyodalmak elkerülése végett a Wikispooks oldalán található számos beágyazott linket nem vettük fel, amelyek közül néhány a honlapjukon belüli más oldalakra mutató link lehet. Csatoltuk azonban az oldaluk pdf-másolatát, amely tartalmazza ezeket a linkeket. Kérjük, ne feledje, hogy az oldalaikat időről időre szerkesztik és frissítik.

Aggályok

Bármennyi retorikát is használnak a haladásról és a társadalom számára jelentkező előnyökről a koncepció népszerűsítése során, ez a koncepció magában hordozza a disztópikus jövő kialakulásának lehetőségét. Börtönvárosok, ahol az őrök helyett kamerák és mikrofonok működnek, amelyek az AI-algoritmusokra vannak kötve, és a szociális hitelpontokat számolják; jellemző a geofencing - a mozgás és/vagy a terület korlátozása, ahol az ember termékeket és szolgáltatásokat vásárolhat, esetleg a testi autonómia elvesztése (azaz a saját egészségi állapotáról szóló döntésekbe való beleszólás).

Geofencing

A 15/20 perces szomszédság mint fogalom minden szükséges szolgáltatásnak 15/20 perces távolságon belül kell lennie: kórházak, iskolák, munkahelyek, üzletek stb. - A probléma az, hogy a lakos nem tud mozogni/interakcióba lépni az infrastruktúrával ezen a 15/20 perces sugarú körön kívül. Az ajtók nem nyílnának ki, a gépek nem adnak ki ételt. Ez a túl sok utazás megállítását és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését szolgálja, hogy segítsen az éghajlatváltozás elleni küzdelemben.

Arcfelismerés

A mikrofonok és kamerák a lakosokat rögzítik az ellenőrzés és a társadalmi hitelpontozás céljából. Állítólag a szolgáltatások és a biztonság javítása érdekében. Lehetővé teszi a pontok és a bírságok kiosztását olyan dolgokért, mint például a piros lámpánál való áthaladás, stb.

Negyedik ipari forradalom

A negyedik ipari forradalom szorosan kapcsolódik az intelligens város koncepciójához, amellyel a robotizáció miatt sok munkahely szűnik meg.

 

 

Gyakorlati következmények

 

A The Great Reset & Build Back Better[4] tömeggyilkos népirtó emberek szerepeltek, sorrendben: Tony Blair, Greta Thunberg, Caroline Lucas, Andrew Cuomo, Hillary Clinton, Nancy Pelosi, Bill Clinton, Justin Trudeau, Boris Johnson, Elizabeth Warren, Barack Obama, Joe Biden, Bill Gates, Layla Moran, Kamala Harris, Tanya Rivero (CBSN), Charles Windsor, Kristalina Georgieva, Harry herceg, Sadiq Khan, Jacinda Ardern, António Guterres, Klaus Schwab.

Az egész program kapcsolódik ahhoz, hogy Greta Thunberg, mint a "civil társadalom" képviselője, nagy figyelmet kapott a 2019-es és 2020-as WEF-csúcstalálkozókon, ahol kijelentette, hogy "ég a házunk", és "sürgős cselekvésre szólított fel, hangsúlyozva a "valódi nulla" kibocsátás szükségességét"[5].

Több "érdekelt fél" is kijelentette a WEF-nek, hogyan képzelik el a Nagy Újraindítást[6]:

Brad Smith, a Microsoft munkatársa kijelentette: "Ahogy az emberek visszatérnek a munkába, továbbra is számíthatunk arra, hogy a digitális technológia és az adatok alapvetően az évtized és a Nagy Újraindítás infrastruktúráját fogják alkotni". Kijelentette továbbá, hogy (egy meg nem nevezett) "nekünk" fenn kell tartanunk az emberek ("az ő") bizalmát. "Ez azt jelenti, hogy meg kell védeni a magánéletüket, a biztonságukat, és biztosítani kell, hogy az új technológiákat, különösen a mesterséges intelligenciát felelősségteljesen alkalmazzák világszerte".

 

 

Kristalina Georgieva az IMF-től kijelentette, hogy "a digitális gazdaság a válság nagy nyertese", és "állami és magánberuházásokat javasolt az alacsony szén-dioxid-kibocsátású iparágakba", bizarr módon kijelentve - ezt az intézménytől, amely a legtöbbet tett a világ egyenlőtlenségének elmélyítéséért -, hogy "igazságosabb" társadalmat akar.

António Guterres ENSZ-főtitkár kijelentette: "Olyan egyenlő, befogadó, fenntartható társadalmakat kell építenünk, amelyek ellenállóbbak a világjárványokkal és az éghajlatváltozással szemben".

Ajay Singh a MasterCard-tól "a magánszektort is be akarta vonni a buliba", de ahhoz, hogy ez valóban működjön, óriási bizalomra van szükség a magán- és a közszféra között[7].

Saadia Zahidi, a Világgazdasági Fórum új gazdaság és társadalom részlegének vezetője úgy vélekedett, hogy "a vállalkozásoknak lehetőségük van arra, hogy ne csak a saját munkaerejükben, az általuk képviselt közösségekben, hanem a reklámjaikon, termékeiken keresztül is változtassanak a társadalmon". Emellett "az oktatás tartalmának és megvalósításának teljesen más megközelítését"[8],[9] egy "oktatás 4.0"-t[9] képzel el.

Geraldine Matchett, a Royal DSM pénzügyi igazgatója úgy látja, hogy a válság a nemek közötti nagy egyenlőséget jelenti a korlátok tekintetében. Újra akarja találni a munkahelyet, "ahol a 9-5 vagy 9-10" [sic], attól függően, hogy milyen munkáról van szó, "eltűnik"[10].

A "semmit sem birtokolni" természetesen nem jelenti a kommunizmust; az elképzelés szerint[13] az embereknek bérletet, lízinget vagy más kamatot kell fizetniük mindenért, az autóktól a háztartási közművekig, egy szuperosztálytól, aki mindent birtokol.

Martin Armstrong azt sugallja (lásd az alábbi idézetét[14]), hogy a "Nagy Újraindítás" csak egy másik szó a monetáris reformra. Az IMF egyetért ezzel: Meg kell ragadnunk ezt az új Bretton Woods-i pillanatot. - (Kristalina Georgieva, az IMF vezérigazgatója Washington, D.C., 2020. október 15.[15])

A monetáris reformok rendszerszintű (matematikai) szükségszerűséget jelentenek a jelenlegi monetáris rendszerünkben az adósságok és a pénzmennyiség idővel történő exponenciális növekedése miatt. Armstrong és mások (Bernd Senf) egyetértenek abban, hogy körülbelül 70 évente egy nagyobb monetáris reformra van szükség. A pénzügyi "visszaállítások" története megdöbbentően sok olyan esetet mutat, amikor a régi pénzt érvénytelennek nyilvánítják, és új típusú pénzt rendelnek el.

Ebben a szemléletben Klaus Schwab nem látnok, az ő "feladata" csupán az, hogy sok halandzsával díszítve hirdesse az elkerülhetetlent, ami a rideg, kemény tényt, hogy az exponenciális növekedés hosszú távon nem fenntartható. 16 Az SDS az 1929-es nagy gazdasági világválság felépülési szakaszát és az elmúlt évszázadok során a valuták több száz összeomlását megfigyelve tanulhatott ezekről a pénzmechanizmusokról.

A zárlatok, a szankciók és legfőképpen a "zöld napirend" (CO²-büntetések) mind a gazdasági tevékenység visszaszorítását szolgálják, ami előfeltétele lehet a puha landolásnak, szemben az 1929-es összeomláshoz hasonló összeomlási forgatókönyvvel. Érdekes módon a szankciók (amelyek nagyon magas olajárakhoz vezetnek), a zárlatok és a CO²-adók úgy tűnik, hogy még akkor is folytatódnak, amikor az állítólagosan bevezetett "ok" már nem létezik. Putyin, mint a "WEF globális vezetője", ezért "támogathatja"[17][18] a "reset" felé irányuló törekvést az ukrajnai inváziójával.

 

 

Saját szavak

A projekt célja, hogy összekapcsolja az alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátást és a "kulcsfontosságú globális kormányzati és üzleti vezetőket" "egy történelmi pillanatban, hogy a korona utáni korszak rendszerét alakítsák"[19]. Egy "stakeholder-kapitalizmus" megoldást képzel el, ahol a nagyvállalatok "a társadalom megbízottjaivá" válnak.

Feltűnően kimaradt ezekből a tervekből mindenféle demokratikus részvétel, ahol az emberek valóban dönthetnének saját jövőjükről helyi szinten. A demokratikus folyamat a Nagy Újraindításban a globális kormányzati vezetők és az "érdekeltek", azaz a nem kormányzati szervezetek önjelölt közösségi vezetői részvételére korlátozódik, akiknek az álláspontja legtöbbször megegyezik a nagyvállalatokéval.

A fórum indítása határozottan utal az átlagpolgárok (de talán nem annyira a vállalatok tulajdonosai vagy Károly herceg) anyagi életszínvonalának csökkenésére, különösen a fejlett országokban; "életmódváltás" a zöld gazdaság felé, beleértve a "digitális" - a fizikai árukkal és szolgáltatásokkal, például az utazással szemben - "gyors növekedésének" keresztülvitelét. Az indítás megemlíti a "foglalkoztatási lehetőségeket" és "lehetőségeket mindenkinek" az "egyenlőségi különbségek megszüntetése" érdekében, de nem említi az életszínvonalat[20].

Károly herceg az eseményen tartott beszédében és a Twitteren a következőket kommentálta:

A Great Reset koncepciót erőteljesen támogatja a WEF ügyvezető elnöke, Klaus Schwab, aki "átfogó megközelítést" képzel el a jövő alakítására, amely "minden szervezetet és innovatív ötletekkel rendelkező embert" integrál. Hogy kik ezek az emberek és szervezetek, és milyen ötletek lesznek kiemelkedőek, az a kezdeményezés elindításakor felszólalókból kiderül: Kristalina Georgieva az IMF-től, Brad Smith a Microsofttól, Bernard Looney a British Petroleumtól és Károly brit herceg.[25] A stratégiai partnerek pedig, akik segítenek majd a cselekvési terv kialakításában, a világ száz legkíméletlenebb vállalatából állnak.

Klaus Schwab társszerzőjével, Thierry Malleret-vel együtt könyvet adott ki "COVID-19: A nagy visszaállítás" című könyvet 2020 júliusában. "Nem elég néhány politikát megváltoztatni vagy rövid távú problémákkal foglalkozni, amire szükségünk van, az a gondolkodásmód, az életmód és az üzleti modellek megváltoztatása" - mondta Schwab.

Hivatkozások

  1. https://archive.today/2022.08.31-224307/https://datasmart.ash.harvard.edu/chorus-dumb-city-advocates-increases-how-do-we-define-truly-smart-city
  2. https://archive.today/2022.08.31-224326/https://en.wikipedia.org/wiki/Smart_city
  3. https://archive.today/2018.11.27-234145/https://www.youtube.com/watch?v=GRybM76qx6I
  4. https://www.breitbart.com/europe/2020/05/31/delingpole-build-back-better-the-latest-code-phrase-for-green-global-tyranny/
  5. https://www.weforum.org/agenda/2020/01/greta-speech-our-house-is-still-on-fire-davos-2020/
  6. https://www.weforum.org/great-reset/live-updates/week-ending-june-7#greenest-recovery-ever-ma-jun-china-green-finance-committee
  7. https://youtu.be/yvVkZV1WHwk
  8. https://www.weforum.org/great-reset/live-updates/week-ending-june-7#greenest-recovery-ever-ma-jun-china-green-finance-committee
  9. https://www.weforum.org/agenda/2020/06/great-reset-social-contract-john-kerry-phillip-goff/
  10. https://www.weforum.org/agenda/2020/06/great-reset-social-contract-john-kerry-phillip-goff/
  11. https://thehill.com/opinion/energy-environment/504499-introducing-the-great-reset-world-leaders-radical-plan-to saved at Archive.is
  12. “Yup. We’re in the next phase of the WEF’s ‘Great Reset’”
  13. Why should I own a refrigerator, if I can lease one and always have the latest model? asks a WEF member on the WEF website.
  14. https://www.armstrongeconomics.com/international-news/politics/what-is-the-motive/
  15. https://www.imf.org/en/News/Articles/2020/10/15/sp101520-a-new-bretton-woods-moment
  16. See Overpopulation#Debunking_Malthusian_claims for debunking the WEF’s (Club of Rome) simplified notion, that population growth is the single most important factor to blame. Probably, what is actually exponentially growing is debts/credits and with it an escalation in predator-prey dynamics.
  17. The WEF program may serve to both lobby and control (manipulate) their members. Putin was put in a double-bind situation, facing two bad options, whether he attacked or not.
  18. Wladimir Putin erklärt Fiatgeld-System für gescheitert https://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/518435/Wladimir-Putin-erklaert-Fiatgeld-System-fuer-gescheitert
  19. https://www.weforum.org/great-reset/live-updates/week-ending-june-7#greenest-recovery-ever-ma-jun-china-green-finance-committee
  20. https://www.weforum.org/great-reset/live-updates/week-ending-june-7#klaus-schwab-closing-comments
  21. https://www.dailymail.co.uk/femail/article-8384549/Prince-Charles-launches-Great-Reset-project-amid-coronavirus-pandemic.html
  22. https://spectator.com.au/2022/07/prince-charles-great-reset/
  23. https://twitter.com/ClarenceHouse/status/1268187326703898627
  24. https://twitter.com/ClarenceHouse/status/1268189467959070733
  25. https://www.weforum.org/great-reset/live-updates/week-ending-june-7#greenest-recovery-ever-ma-jun-china-green-finance-committee

 

https://www.pokolafoldon.hu/great-reset/az-okos-varos-a-bortonvaros-okos-kifejezese