Az Egészségügyi Világszervezet helyi jelentések szerint egy "rejtélyes" vírus kitörését figyeli Argentínában, amely "nagyon hasonlít a Covidhoz".

Három ember halt meg a héten Argentínában ismeretlen eredetű tüdőgyulladásban - közölték a helyi egészségügyi hatóságok. További hatan fertőződtek meg az ismeretlen vírussal, miközben a szakértők kizárják a Covid-19, az influenza és a hantavírus kórokozóit.

Luis Medina Ruiz, az Argentína északnyugati részén fekvő Tucuman tartomány közegészségügyi minisztere egy 70 éves beteg haláláról és az egészségügyi intézmény három, tünetekkel küzdő alkalmazottjának azonosításáról számolt be. Az Independent beszámolója:

"Ami közös ezekben a betegekben, az a súlyos légzőszervi állapot, kétoldali tüdőgyulladással és a képeken [röntgenfelvételeken] látható, a Covidhoz nagyon hasonló kompromisszummal, de ez kizárt" - mondta Dr. Ruiz.

Az eddig fertőzöttnek talált kilenc ember közül nyolc a jelentések szerint egészségügyi dolgozó volt, egyikük pedig egy tucumani magánklinikán kezelt intenzív terápiás beteg.

"Kórházba került, és epehólyagprobléma miatt műtéten esett át. Kétszer megműtötték újra. Ettől kezdve egy fertőző tüdőbetegség zajlott le, amelynek időpontja egybeesik a többi beteg tüneteinek megjelenésével, augusztus 20-a körül" - mondta Dr. Ruiz.

"Bár még nem tisztázott, hogy melyik volt előbb, először nulladik betegnek tekintettük, de a folyamatban lévő elemzések elmélyítése alapján vizsgálják" - tette hozzá.

 

 

A hatóságok szerint a rejtélyes betegség tüneteit először augusztus 18. és 22. között jelentették.

"Nagyon hasonlít a Covidhoz, a hantavírushoz; lehet vírus vagy baktérium" - mondta a tartományi egészségügyi rendszer járványügyi igazgatója, Dr. Rogelio Calli egy sajtótájékoztatón.

Eddig a Covidra, a hantavírusra és a legionella egyes törzseire vonatkozó vizsgálatok negatív eredményt hoztak, közölte a minisztérium.

"Folytatjuk a vizsgálati protokollt a vértenyészetek, köpettenyészetek, vizelettenyészetek, valamint az összes vírus és baktérium vizsgálatára, amelyek a tartományban rendelkezésre állnak" - mondták a hatóságok.

Az egészségügyi intézményt hét napra elkülönítették, amíg a hatóságok vizsgálják a járvány eredetét.

"Ez a helyzet kiszámíthatatlan, elvileg már több mint 11 nap telt el, minden egyes betegnél más és más a fejlődés, de ki kell várni a fejlődést, mivel ez egy olyan betegség, amelynek eredetéről még mindig nem tudni, ezért a fejlődés is kiszámíthatatlan" - mondta Dr. Ruiz.

Az Európai Járványügyi Központ járványügyi hírszerző csoportja a jelentések szerint figyelemmel kíséri az argentin helyzetet, és az Egészségügyi Világszervezet tudósai is nyomon követik a helyzetet

.

https://www.pokolafoldon.hu/pandemia/a-who-a-covidhoz-hasonlo-rejtelyes-gyilkos-virust-figyeli-argentinaban