2022. szeptember 30., péntek

A Facebook arra törekszik, hogy elkerülje a részvények halálspirálját

 

Eközben a felhasználók menekülnek, az eladások visszaesnek

Mark Zuckerbergnek nehéz 2022-es éve van. Személyes vagyona meredeken zuhant, és a közösségi média általában véve falba ütközik. Egyesek ezt "közösségi média fáradtságnak" nevezik, de a felhasználók egyre inkább rájönnek, hogy valóban meg tudnak birkózni a Facebook nélkül is, és ezzel rengeteg stressztől és drámától kímélhetik meg magukat. ⁃ TN szerkesztő

Egy évvel ezelőtt, még mielőtt a Facebook Meta lett volna, a közösségi médiavállalat 1 billió dolláros piaci kapitalizációval rendelkezett, amivel egy maroknyi amerikai technológiai óriással együtt ritkaságszámba ment.

Ma már egészen más a kép. A Meta 2021 szeptemberi csúcspontja óta értékének mintegy kétharmadát veszítette el. A részvény 2019 januárja óta a legalacsonyabb szinten kereskedik, és a harmadik egymást követő negyedévét kétszámjegyű százalékos veszteséggel zárja. Az S&P 500-ban csak négy részvénynek van rosszabb éve.

 

 

A Facebook üzletága hálózati hatásokra épült - a felhasználók elhozták barátaikat és családtagjaikat, akik elmondták a kollégáiknak, akik meghívták a haverjaikat. Hirtelen mindenki egy helyen gyűlt össze. A hirdetők követték őket, és a vállalat ebből származó profitja - amely bőséges volt - biztosította a tőkét a legjobb és legokosabb mérnökök felvételéhez, hogy a körforgás tovább folytatódjon.

A +y jövője, de gyakorlatilag semmit sem tesz ki a közeljövő bevételeiből, és évente több milliárd dollárba kerül az építése.

Zuckerberg elmondta, hogy reményei szerint a következő évtizedben a metaversus "eléri az egymilliárd embert és "több százmilliárd dollárnyi digitális kereskedelemnek ad otthont". A CNBC műsorvezetőjének, Jim Cramernek júniusban azt mondta, hogy a "Sarkcsillag" célja, hogy az évtized végére elérje ezeket a számokat, és a digitális áruk köré "masszív gazdaságot" hozzon létre.

A befektetők nem lelkesednek érte, és ahogyan a részvényeket dobálják, egyes megfigyelők azt kérdőjelezik meg, hogy a lefelé irányuló nyomás valójában egy halál spirál-e, amelyből a Meta nem tud kilábalni.

 

 

"Nem vagyok benne biztos, hogy a Facebooknak van olyan alaptevékenysége, amely már működik" - mondta Laura Martin a Needhamtől, az egyetlen elemző a FactSet által követett 45 elemző közül, aki eladási minősítést adott a részvényre.

Senki sem állítja, hogy a Facebookot a megszűnés veszélye fenyegeti. A vállalat még mindig domináns pozícióban van a mobilhirdetések terén, és az egyik legjövedelmezőbb üzleti modellel rendelkezik a világon. Még ha a nettó nyereség 36%-kal is csökkent a legutóbbi negyedévben az előző évhez képest, a Meta 6,7 milliárd dollár nyereséget termelt, és több mint 40 milliárd dollár készpénzzel és forgalomképes értékpapírokkal zárta az időszakot.

A teljes cikk itt olvasható...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése